Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Veere moet geen Rivièra, Knokke en al zeker geen Dubai worden'

'Veere moet geen Rivièra, Knokke en al zeker geen Dubai worden'

DOMBURG - De gemeente Veere moet geen Franse Rivièra worden waar snelle speedboten de kustlijn kenmerken. Dat heeft burgemeester Rob van der Zwaag donderdag gezegd tijdens zijn nieuwjaarstoespraak in het gemeentehuis in Domburg.

Hij wil ook niet dat het net als de Belgische kust wordt waar alles is volgebouwd en het moet zich al helemaal niet ontwikkelen tot een Dubai aan de Noordzee. “Waar telt hoeveel geld je hebt, maar niet wie je bent. Bij ons geen gokhallen en attractieparken. Wij bouwen voor onze bevolking.”

Prettig

Veere moet zijn karakter behouden, zei de burgemeester. “Toeristen vinden dat prettig. Ze willen niet in decorstukken terechtkomen.”

In zijn toespraak verwees hij wel naar de balans tussen toerisme en leefbaarheid. De gemeente heeft daarover onlangs een rapport uitgebracht. Aan de ene kant is toerisme de belangrijkste inkomstenbron voor de gemeente, maar aan de andere kant legt het veel druk op kernen als Domburg, Veere en Zoutelande. “Ik ken geen gemeente die per inwoner zoveel toeristen onder haar hoede neemt als Veere, maar liefst 242 per inwoner”, aldus Van der Zwaag, die daaraan toevoegde dat dit aantal in Amsterdam twintig is.

2 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

De Bot, M. 1 jaar geleden
Jammer dat niet alle gemeenten deze visie delen . Zie ontruiming stacaravans in de gemeente Sluis.
Volante 1 jaar geleden
Wat een vergelijkenis,al zou je het willen,nog even en het word "opgeslokt" door de Noordzee .

Meer uit Middelburg

Verkeershinder mogelijk door werk bij afrit A58 Kruiningen

KRUININGEN - Op maandag 25 januari beginnen bij Kruiningen werkzaamheden voor de kruising van afrit 33 van snelweg A58 en de N289. Ook de aanleg van de bypass bij rotonde Nishoek gaat in voorbereiding. De uitvoering kan verkeershinder veroorzaken.Op de kruising komen nieuwe verkeerslichten. Om ruimte te maken hiervoor en voor de bypass laten de provincie Zeeland en Rijkswaterstaat bomen kappen. Daarnaast wordt het gras onder handen genomen en nabijgelegen poelen schoongemaakt. ‘De bomen die gerooid worden, zijn kaprijp en er zijn geen beschermde diersoorten in aangetroffen’, laat de provincie Zeeland weten. ‘We planten nieuwe bomen terug.’VerkeersveiligheidTijdens spitsuren is het regelmatig druk op afrit 33. ‘Dat zorgde voor gevaarlijke situaties.’ Begin 2020 zijn daarom tijdelijke verkeerslichten geplaatst. Dit voorjaar voeren de provincie Zeeland en Rijkswaterstaat werkzaamheden uit om de verkeerssituatie structureel te verbeteren. ‘Zo plaatsen we permanente (slimme) verkeerslichten. We creëren de zogenaamde bypass bij de rotonde Nishoek, waardoor verkeer sneller rechtsaf kan slaan. En het nabijgelegen fietspad wordt verplaatst en verbreed. Door deze maatregelen verbetert de doorstroming van het kruispunt en is het veiliger voor alle verkeersdeelnemers.’

1 dag geleden
Ook Reimerswaal krijgt wandelnetwerk

KRUININGEN - Als laatste Zeeuwse gemeente krijgt Reimerswaal een wandelnetwerk. Over twee jaar kunnen toeristen - maar zeker ook de inwoners zelf - hiervan genieten, vertelt Caroline Geluk van Stichting Landschapsbeheer Zeeland (SLZ). Omdat bewoners het beste weten welke bezienswaardigheden hun buurt rijk is, kunnen Reimerswalers meedenken over de wandelroutes. Woensdag 27 januari vindt de startbijeenkomst voor het project plaats.De afgelopen jaren heeft SLZ bijna heel Zeeland van een wandelnetwerk voorzien. “Door in Reimerswaal ook een netwerk aan te leggen, is Zeeland compleet”, vertelt Geluk. “Yerseke, Oostdijk, Kruiningen, Krabbendijke, Waarde en Rilland krijgen mooie wandelroutes. Die sluiten straks ook op elkaar en het bestaande wandelnetwerk aan, zodat langeafstandswandelaars hun kilometers kunnen maken.” Maar ook kleine ommetjes zijn mogelijk. De routes krijgen informatieborden en bewegwijzering via paaltjes en er worden plattegronden gemaakt, zodat wandelaars zelf een tocht(je) kunnen uitstippelen.BoerenSLZ legt geen nieuwe wegen aan, maar stelt routes samen over bestaande paden en weggetjes, vertelt Geluk. “Bijvoorbeeld langs water en over akkers. Hierover gaan we in gesprek met de betreffende agrariërs.” Boeren moeten hiervoor een stukje land beschikbaar stellen, maar daartoe zijn er aardig wat bereid, weet Geluk uit ervaring door de aanleg van wandelnetwerken in andere gemeenten. “Ze krijgen er een kleine vergoeding voor, maar daarvan worden ze niet rijk. De meeste agrariërs werken mee vanwege het maatschappelijk belang van het publiek kunnen laten zien wat er groeit en bloeit bij hun bedrijf.”VerhaalDe gemeente Reimerswaal en provincie Zeeland, via het Plattelands Ontwikkeling Programma en Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling, ondersteunen de aanleg van het wandelnetwerk. Zo’n verzameling routes legt het landschappelijke en cultuurhistorische verhaal van een gebied bloot voor toeristen en inwoners. “Een wandelnetwerk kan ook een economische impuls aan het gebied geven. Het is leuk als bezoekers, bijvoorbeeld op hun camping of bij een bed en breakfast, kunnen zien waar zij kunnen wandelen in de omgeving.”SteegjesOp woensdagavond 27 januari houdt SLZ een digitale startbijeenkomst met aangemelde inwoners die willen meedenken over de routes en later wellicht willen helpen met de realisatie en het onderhoud. “We hebben al zo’n veertig aanmeldingen, dus dat is hartstikke veel. Mensen vinden het gelukkig leuk om mee te denken, dat merkten we in andere gemeenten ook. Daar zijn we blij mee, want bewoners weten waar de interessant tussendoor-paadjes, steegjes en achteraf-weggetjes die naar mooie plekjes leiden zijn.” Aanmelden voor de startbijeenkomst kan nog tot woensdag 20 januari door te mailen naar info@landschapsbeheerzeeland.nl.

1 dag geleden
Politie waarschuwt voor babbeltrucs

VLISSINGEN - De politie waarschuwt burgers alert te zijn op babbeltrucs, omdat ze uit Vlissingen meldingen krijgt van deze oplichtingsmethode.‘Vanaf begin januari hebben we meerdere meldingen ontvangen over een vrouw die zich uitgeeft als thuiszorgmedewerkster’, laat de politie vrijdag weten. ‘Met deze babbeltruc praat ze zich binnen bij slachtoffers om vervolgens onder andere sieraden te stelen.’SlachtofferDe politie heeft aangiften opgenomen van twee bejaarde vrouwen die slachtoffer werden van deze dievegge. ‘Mogelijk heeft de vrouw een handlanger.’Bij vreemden aan de deur drukt de politie mensen op het hart niet zomaar open te doen. ‘Heeft u een raampje dat open kan, voer dan het gesprek via dit raam. Heeft u geen raampje, plaats dan een kierstandhouder (haak) op de deur. U kunt het verhaal aanhoren en de persoon vragen zich te legitimeren. Controleer desnoods bij het bedrijf of de instantie of het klopt. Geef nooit uw pincode of waardevolle spullen af.’ Bij een vermoeden van een babbeltruc kunnen inwoners 112 bellen.

1 dag geleden
Stichting helpt mee met restauratie van deur Nehalenniatempel

COLIJNSPLAAT - De stichting Maritime Art Design (MAD) uit Colijnsplaat schenkt duizend euro aan de stichting Nehalennia om de deur van de naar de godin voor zeevaarders vernoemde tempel te herstellen.Deze is versleten. De tempel is daarom dicht. De stichting kan de reparatie niet in zijn geheel betalen. Beeldhouwer Ludo van Well is sleutelbeheerder van de tempel. In goede tijden komen er veel mensen naar de nagebouwde tempel om een geluksoffer te brengen of voor troost. CaudicariaAls sleutelbeheerder raakte Van Well geïnteresseerd in wie Nehalennia naar Zeeland heeft gebracht. Hij kwam uit bij de Romeinse vrachtvaarder Caudicaria Navis, die achttien eeuwen geleden van de Oosterschelde op Brittannia voer met zout en visolie. Van Well is al maanden bezig met een reconstructie van dit historische schip. Het bouwproces is te volgen op de website van de stichting MAD: www.maritime-art-design.nl. Foto: Stichting MAD

1 dag geleden
Kans op een pak sneeuw in Zeeland is groot

GOES - De kans is groot dat er morgen een pak sneeuw valt in Zeeland. Dat zou voor het eerst sinds 22 januari 2019 zijn, zegt Weeronline. De sneeuw verdwijnt weer snel, want voor zondag wordt dooi voorspeld. KoudZaterdag is het een koude dag. Het wordt ‘s middags niet warmer dan één à twee graden, maar het voelt kouder aan. In de loop van de dag duikt de temperatuur onder de nul graden en gaat het sneeuwen vanuit het westen. “De kans op een sneeuwdek van meer dan drie centimeter is in het westen is zestig procent”, zegt Weeronline. KwikZondag smelt de sneeuw alweer weg, omdat het kwik dan tot ver boven het vriespunt stijgt. Er is dan wel kans op gladheid. Het winterse weer is van korte duur, want voor volgende week worden temperaturen tot tien graden boven nul verwacht.

1 dag geleden
File om Vlissingen in te komen door werk aan Sloebrug

VLISSINGEN - De snelweg A58 is vrijdagmorgen dichtgeslibt met verkeer dat Vlissingen wil inrijden. De Sloebrug is dicht voor werkzaamheden en dat veroorzaakt een flinke file. De ANWB spreekt van 45 minuten extra reistijd.Sinds donderdagavond is de Sloebrug, over het Kanaal door Walcheren, afgesloten. De stremming duurt tot dinsdag (19 januari) 12.00 uur. Verkeer moet omrijden via de Keersluisbrug in Vlissingen. Tijdens de ochtend- en avondspits zijn verkeersregelaars actief bij de Keersluisbrug.RisicoDe afgelopen weken is de slijtlaag van de Sloebrug vervangen, zijn de draaipunten hersteld en zijn de eerste herstelwerkzaamheden aan de fundering uitgevoerd. Nu wordt de brug voorzichtig van de stalen constructie terug op de nieuwe verankering geplaatst en mag niet bewegen, laat de provincie Zeeland, eigenaar van de brug, weten. ‘Het risico bestaat dan dat de brug van de verankering schuift.’ Vanaf dinsdag 19 januari 12.00 uur zijn alle beperkingen voor het wegverkeer opgeheven. Uiterlijk 22 januari is de brug ook weer klaar voor gebruik door de scheepvaart.

1 dag geleden
Veere gaat illegaal gebruik tweede woningen harder aanpakken

DOMBURG - De gemeente Veere gaat strenger toezien op het illegale gebruik van tweede woningen. Er is een plan gemaakt voor de handhaving binnen en buiten de kernen. Veere wil een einde maken aan illegale praktijken. Tweede woningen mogen niet worden verhuurd aan recreanten. Binnen de kernen moeten tweede woningen permanent worden bewoond, buiten de kernen mogen deze worden gebruikt als tweede woning door de eigenaar. ParkenHet probleem van de illegale verhuur speelt vooral in parken buiten de dorpen. in Domburg gaat het om het Prinsepark, in Oostkapelle in de bloemen- en bomenbuurt en in Veere ziet de gemeente het veel in Buiten de Veste. Het percentage recreatieve verhuur kan oplopen tot wel vijftig procent. DuizendIn de gemeente zijn er zo’n duizend tweede woningen. Daarvan zijn er driehonderd binnen de dorpen waarvoor uitzonderingen gelden. De eigenaren hebben bijvoorbeeld een ontheffing voor het gebruik als tweede woning. De gemeente gaat strenger letten op het gebruik van de overige zevenhonderd. LeefbaarheidIn eerste instantie richt ze zich op de woningen in de kernen. Veere zegt dat woningen bedoeld zijn om in te wonen en niet om illegaal te verhuren. Het college van burgemeester en wethouders vindt dat regels moeten worden nageleefd en dat de balans tussen leefbaarheid en toerisme wordt bewaakt. Illegale verhuur van tweede woningen kan overlast veroorzaken. Eigenaren van tweede woningen die deze illegaal verhuren krijgen in eerste instantie een waarschuwing, dan een voornemen tot handhaving en vervolgens begint het handhaven daadwerkelijk. De gemeente Veere zet extra mankracht in voor de handhaving.

2 dagen geleden