Veel onzeker voor luchthaven Schiphol bij aanvang 2022
AMSTERDAM (ANP) - Het nieuwe jaar van luchthavenexploitant Schiphol staat bol van de onzekerheden. En dat is niet alleen de schuld van de coronacrisis die de luchtvaartsector in zijn geheel raakt. Ook spelen er zaken als de kwestie rond de milieuvergunning, het al dan niet openen van Lelystad Airport en de verdere verduurzamingsslag waar Schiphol voor staat. De luchthaven houdt later op maandag zijn nieuwjaarsbijeenkomst waarbij wordt vooruitgekeken naar 2022.
De luchthaven ging voor dit jaar vooralsnog uit van gematigde groei. Momenteel mogen er jaarlijks maximaal 500.000 vliegbewegingen plaatsvinden. Om de overlast voor omwonenden te beperken zou groei hand in hand moeten gaan met stiller en schoner vliegen. Volgens verschillende berichten zou de luchthavenexploitant zich echter nu al niet aan de geldende stikstofregels houden. De luchthaven is ook nog in afwachting van een milieuvergunning.
In het coalitieakkoord van VVD, D66, CDA en CU staat te lezen dat er "diverse uitdagingen" spelen op het gebied van stikstof, fijnstof, geluidsoverlast en de kwaliteit van de leefomgeving. Maar de partijen willen ook dat Nederland, mede door de sterke positie van Schiphol, voor grote bedrijven aantrekkelijk blijft.
Het al dan niet openen van Lelystad Airport voor vakantievluchten ligt ook op het bord van het nieuwe kabinet dat maandag op het bordes staat. In het vorige regeerakkoord was afgesproken dat Lelystad vakantievluchten gaat overnemen van Schiphol, dat daardoor meer ruimte krijgt zich te ontwikkelen als internationaal knooppunt. De opening van Lelystad was door de coronacrisis al uitgesteld naar november vorig jaar en liep mede door de trage voortgang van de formatie verdere vertraging op.
Verder zorgt ook de bouw van de nieuwe A-pier voor hoofdbrekens. Na intensief overleg werd besloten om te breken met bouwers Ballast Nedam en TAV. De bouw van de pier, die in 2019 al opgeleverd had moeten worden, ging gepaard met hogere kosten en duurde ook langer dan gepland. Schiphol zoekt momenteel naar een nieuwe aannemer die de nieuwe pier moet afbouwen.
Ook speelt de kwestie rond gezondheidsrisico's die medewerkers op Schiphol lopen door dagelijks in de uitlaatgassen van vliegtuigen en dieselvoertuigen te werken. Vakbond FNV kondigde eerder aan werkgevers aansprakelijk te stellen voor geleden gezondheidsschade.
Meer uit Financieel
BERLIJN (ANP/BLOOMBERG) - De economie van Duitsland bevindt zich mogelijk al in een recessie, waarschuwt de centrale bank van het land. Volgens de Bundesbank zou de economie in het huidige kwartaal "opnieuw kunnen stagneren of licht dalen" na de onverwachte krimp in het kwartaal daarvoor. Eerder rekende de centrale bank nog op een kleine groei over de maanden juli tot en met september.
14 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft twee zogeheten 'finfluencers' beboet voor in totaal 800.000 euro, omdat zij hebben samengewerkt met de illegale vermogensbeheerder Grinta Invest. De zelfbenoemde beleggingsadviseurs hebben Grinta Invest gepromoot en ervoor gezorgd dat mensen zijn ingestapt bij de illegale partij. Zelf hielden zij daar forse beloningen aan over.
1 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie waarschuwt dat Apple waarschijnlijk meer moet doen om zijn besturingssysteem iOS voor iPhones goed te laten functioneren met technologieën van concurrenten. Het dagelijks bestuur kondigt twee procedures aan om de wettelijke eisen aan het Amerikaanse bedrijf te specificeren.
1 uur geledenATLANTA (ANP/AFP) - De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Delta heeft donderdag excuses aangeboden nadat vorige week een vlucht een noodlanding moest maken vanwege een probleem met de cabinedruk. Volgens lokale media kregen passagiers hierdoor last van bloedingen uit de neus en oren.
1 uur geledenNEW YORK (ANP) - De ontwikkeling van steeds geavanceerdere vormen van kunstmatige intelligentie (AI) is te ingrijpend voor de wereld om puur aan de "grillen" van de vrije markt over te laten. Dat schrijven tientallen experts in een nieuw rapport van de Verenigde Naties over de manier waarop de internationale gemeenschap AI in goede banen moet leiden.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft het verzoek aan de Europese Commissie ingetrokken om de overname van start-up Inflection door Microsoft te onderzoeken. De ACM deed dit verzoek door zorgen over de mogelijke negatieve gevolgen van deze overname voor innovatie en keuze voor Nederlandse consumenten en bedrijven op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI).
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Het kabinet moet meer doen om het woningtekort in Nederland substantieel terug te dringen. Dat stelt ING in een donderdag gepubliceerde analyse van het woonbeleid. Volgens onderzoekers van de bank moet bijvoorbeeld extra geld naar woningbouw: niet de 1,5 miljard euro die het kabinet nu jaarlijks beschikbaar wil stellen, maar eerder zo'n 3 tot 5 miljard euro per jaar.
2 uur geleden