Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Veel onzeker voor luchthaven Schiphol bij aanvang 2022

Veel onzeker voor luchthaven Schiphol bij aanvang 2022

AMSTERDAM (ANP) - Het nieuwe jaar van luchthavenexploitant Schiphol staat bol van de onzekerheden. En dat is niet alleen de schuld van de coronacrisis die de luchtvaartsector in zijn geheel raakt. Ook spelen er zaken als de kwestie rond de milieuvergunning, het al dan niet openen van Lelystad Airport en de verdere verduurzamingsslag waar Schiphol voor staat. De luchthaven houdt later op maandag zijn nieuwjaarsbijeenkomst waarbij wordt vooruitgekeken naar 2022.

De luchthaven ging voor dit jaar vooralsnog uit van gematigde groei. Momenteel mogen er jaarlijks maximaal 500.000 vliegbewegingen plaatsvinden. Om de overlast voor omwonenden te beperken zou groei hand in hand moeten gaan met stiller en schoner vliegen. Volgens verschillende berichten zou de luchthavenexploitant zich echter nu al niet aan de geldende stikstofregels houden. De luchthaven is ook nog in afwachting van een milieuvergunning.

In het coalitieakkoord van VVD, D66, CDA en CU staat te lezen dat er "diverse uitdagingen" spelen op het gebied van stikstof, fijnstof, geluidsoverlast en de kwaliteit van de leefomgeving. Maar de partijen willen ook dat Nederland, mede door de sterke positie van Schiphol, voor grote bedrijven aantrekkelijk blijft.

Het al dan niet openen van Lelystad Airport voor vakantievluchten ligt ook op het bord van het nieuwe kabinet dat maandag op het bordes staat. In het vorige regeerakkoord was afgesproken dat Lelystad vakantievluchten gaat overnemen van Schiphol, dat daardoor meer ruimte krijgt zich te ontwikkelen als internationaal knooppunt. De opening van Lelystad was door de coronacrisis al uitgesteld naar november vorig jaar en liep mede door de trage voortgang van de formatie verdere vertraging op.

Verder zorgt ook de bouw van de nieuwe A-pier voor hoofdbrekens. Na intensief overleg werd besloten om te breken met bouwers Ballast Nedam en TAV. De bouw van de pier, die in 2019 al opgeleverd had moeten worden, ging gepaard met hogere kosten en duurde ook langer dan gepland. Schiphol zoekt momenteel naar een nieuwe aannemer die de nieuwe pier moet afbouwen.

Ook speelt de kwestie rond gezondheidsrisico's die medewerkers op Schiphol lopen door dagelijks in de uitlaatgassen van vliegtuigen en dieselvoertuigen te werken. Vakbond FNV kondigde eerder aan werkgevers aansprakelijk te stellen voor geleden gezondheidsschade.

Meer uit Financieel

Bondskanselier Merz wil af van 'anti-wegkijkwet' in EU

BRUSSEL (ANP/DPA) - De nieuwe bondskanselier van Duitsland, Friedrich Merz, wil dat de Europese Unie helemaal afziet van regels die grote bedrijven verplichten misstanden bij leveranciers tegen te gaan. "We zullen de nationale wet in Duitsland intrekken. Ik verwacht ook van de Europese Unie dat ze deze stap volgt en deze richtlijn daadwerkelijk opheft", zei de CDU-politicus over de zogeheten antiwegkijkwet. Hij zei dit in een persconferentie die hij samen met Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen gaf.

21 minuten geleden
Trump is te spreken over importtarieven van 80 procent voor China

WASHINGTON (ANP) - "Een importtarief van 80 procent op Chinese goederen lijkt me goed", laat de Amerikaanse president Donald Trump weten via zijn socialemediaplatform Truth Social. "Maar het is nu aan Scott B", verwijst Trump naar zijn minister van Financiën Scott Bessent, die zaterdag de eerste gesprekken met China voert sinds het invoeren van de handelstarieven.

1 uur geleden
Von der Leyen wil alleen naar Trump als het over tarieven gaat

BRUSSEL (ANP/RTR) - Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen zei vrijdag pas naar Washington te willen reizen als het gaat over "een oplossing" voor de Amerikaanse handelstarieven. Daarmee reageerde ze op het feit dat de Amerikaanse president Donald Trump haar eerder "een fantastisch mens" had genoemd.

1 uur geleden
Duitse politie sluit vermeende cryptowitwasdienst, hulp van FIOD

FRANKFURT (ANP) - Duitse autoriteiten hebben een cryptodienst uit de lucht gehaald die volgens de politie hielp bij witwassen. Daarbij nam de politie ook cryptomunten ter waarde van 34 miljoen euro in beslag, meldt de Duitse federale recherchedienst. Die onderzocht de zogeheten swapdienst eXch samen met de Nederlandse Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD).

2 uur geleden
Bloomberg: VS wil forse tariefverlaging in gesprekken met China

GENÈVE (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse regering overweegt een drastische verlaging van de handelstarieven voor te stellen tijdens de gesprekken die komend weekend met China worden gehouden. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. De regering van president Donald Trump streeft daarbij naar een verlaging van de heffingen tot onder de 60 procent en China zou daar open voor staan.

3 uur geleden
Doorstart ver weg voor CASA, faillissementsuitverkoop begonnen

DEN HAAG (ANP) - Er lijkt definitief een einde te komen aan de failliete interieurwinkelketen CASA in Nederland. Bij curator Bart Louwerier hebben zich nog geen serieuze kandidaten gemeld voor een doorstart. Donderdag is de faillissementsuitverkoop begonnen in achttien winkels, die zo'n vier weken duurt.

4 uur geleden
Duizenden banen weg bij elektronicaconcern Panasonic

KADOMA (ANP) - Bij het Japanse elektronica- en techbedrijf Panasonic verdwijnen wereldwijd 10.000 banen. Het concern wil wereldwijd zijn "personeelsbestand optimaliseren", maakte de fabrikant van camera's, televisies en batterijen voor elektrische auto's vrijdag bekend. Bij Panasonic werken ongeveer 207.000 mensen.

4 uur geleden