
Veel onderwerpen op agenda Rutte en Santokhi in Suriname
PARAMARIBO (ANP) - Excuses voor het slavernij- en koloniale verleden, de moeizame verstrekking van visa aan Surinamers, het AOW-gat en de archieven uit de jaren tachtig die nog steeds niet openbaar zijn gemaakt. Dat waren enkele van de onderwerpen die de Surinaamse president Chan Santokhi en premier Rutte en hun adviseurs maandag met elkaar bespraken in het presidentieel paleis in Paramaribo.
Rutte kwam maandagmiddag met het regeringsvliegtuig aan in Suriname, vergezeld door achttien Nederlandse bedrijven. Minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) was al in Suriname. Zij was afgelopen nacht al aangekomen nadat ze met koningin Máxima op reis was in de Verenigde Staten.
Een terugkerend onderwerp tijdens de gesprekken en de persconferentie was het belang van een goed ontwikkeld bedrijfsleven. Zowel Santokhi als Rutte heeft toegezegd meer energie te zullen steken in een betere plaats voor Suriname op de internationale ranglijst van landen waar bedrijven makkelijk zaken kunnen doen.
Op een vraag van een journalist wat Rutte vond van de opmerking die ex-president Desi Bouterse enkele dagen geleden maakte dat Rutte ‘’beter zou kunnen oprotten’’, reageerde de Nederlandse premier laconiek. "Politici zijn nu eenmaal niet universeel geliefd, je krijgt niet altijd wat je wilt."
Rutte vervolgt zijn bezoek dinsdag met een toespraak in het Surinaamse parlement. Later op de dag zal hij gesprekken voeren over het slavernijverleden en herstelbetalingen.
Meer uit Politiek
AMSTERDAM (ANP) - VVD-leider Dilan Yeşilgöz denkt niet dat erkenning van Palestina als staat op dit moment helpt de situatie in het Midden-Oosten te kalmeren. Dat zei zij bij de presentatie van het conceptverkiezingsprogramma van haar partij in Amsterdam. Volgens Yeşilgöz is "de-escalatie" nodig, ook om een einde te maken aan de hongersnood in de door Israël afgegrendelde Gazastrook.
1 dag geledenRIJEN (ANP) - Na de Fryske Nasjonale Partij (FNP) overweegt ook Lokaal Brabant mee te doen aan de Tweede Kamerverkiezingen. De leden van de Brabantse partij nemen hierover op 2 augustus op een congres in Chaam een besluit. "De wens leeft al langer", zegt partijvoorzitter John van Gorp. "En dit is misschien wel het moment. De vraag vanuit de achterban klinkt steeds luider, omdat de lokale vertegenwoordiging in de Kamer gering is."
3 dagen geledenNIJEWIER (ANP) - De kandidaat-lijsttrekker voor de Fryske Nasjonale Partij (FNP) Aant Jelle Soepboer verlaat per direct de Tweede Kamer. Soepboer nam daar nog een zetel in voor NSC en kondigde eerder aan dat hij in september zou vertrekken. In een brief aan Kamervoorzitter Martin Bosma schrijft hij dat die "gekozen route niet werkt" door de media-aandacht voor zijn mogelijke lijsttrekkerschap.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Frans Timmermans vindt dat Nederland in navolging van Frankrijk Palestina als staat zou moeten erkennen. "Macron heeft gelijk. De erkenning van Palestina is een noodzakelijke stap naar vrede", schrijft de GroenLinks-PvdA-leider op X.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil niet het reces onderbreken voor een debat over de situatie in Gaza. GroenLinks-PvdA en D66 willen dat het kabinet zich hard maakt voor onder meer sancties tegen Israël. Hierover had wat die partijen betreft een debat moeten komen, maar daar is geen meerderheid voor.
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - GroenLinks-PvdA en D66 willen dat de Tweede Kamer terugkomt van zomerreces voor een debat over de oorlog in Gaza. De Kamerleden Kati Piri (GL-PvdA) en Jan Paternotte (D66) laten dat op X weten. Directe aanleiding is de noodkreet van meer dan honderd hulporganisaties over de humanitaire situatie in de Palestijnse kuststrook.
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Met de inperking van de onafhankelijkheid van twee belangrijke Oekraïense anticorruptiediensten, raakt toetreding van het land tot de Europese Unie verder uit zicht. Daarvoor waarschuwt demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) in een bericht op X.
4 dagen geleden