Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Veel Nederlanders reizen naar München voor Oktoberfest

Veel Nederlanders reizen naar München voor Oktoberfest

MÜNCHEN (ANP) - Veel Nederlanders reizen komende weken naar het Duitse München om daar Oktoberfest te vieren. Het enorme volksfeest begint zaterdag en duurt tot dinsdag 3 oktober. Bij NS International en busvervoerder FlixBus zijn in deze periode meer kaarten van en naar München geboekt.

NS International ziet tijdens Oktoberfest een zeer sterkte stijging in de kaartverkoop van en naar München. "We zien dat de bestemming populair is, het valt ook echt op", zegt een woordvoerster. Het is volgens haar "zeer aannemelijk" dat de populariteit te maken heeft met Oktoberfest.

Daarnaast zijn veel Nederlanders van plan naar Oktoberfest te gaan met een FlixBus. Een woordvoerder van de busvervoerder spreekt van een "significante" stijging in de ticketverkoop. Het gaat om duizend extra reizigers tussen Nederland en München, al kan Flixbus niet met zekerheid zeggen of zij allemaal naar het volksfeest gaan. "Vanaf Eindhoven, Rotterdam en Amsterdam zijn 15 tot 17 procent meer passagiers dan in een normale periode", laat de zegsman weten.

Reispakket

Bij Oktoberfest.nl kunnen feestgangers een compleet reispakket naar München boeken. Directeur John Zut meldt dat dit jaar tussen de duizend en tweeduizend mensen dat bij hem hebben gedaan. Hij is nog niet helemaal volgeboekt, maar hij verwacht wel dat dit gaat gebeuren. "De laatste weken zijn er altijd mensen die last minute bellen."

Het aantal boekingen is volgens hem afgelopen jaren gelijk gebleven. Wel vragen mensen vaker een offerte aan. "Mensen besluiten soms in Nederland te blijven omdat accommodaties in München erg duur zijn", aldus Zut. Vooral jongeren haken daarom af.

Zes miljoen bezoekers

De organisatie van het Oktoberfest in München verwacht volgens het Duitse persbureau DPA dit jaar zeker zes miljoen bezoekers van over de hele wereld, vaak gekleed in lederhosen of dirndl. Dat zouden er meer zijn op de editie van vorig jaar, het eerste Oktoberfest sinds de coronapandemie. Dit jaar zijn zonnige herfstdagen voorspeld, terwijl vorig jaar het slechte weer voor minder bezoekers zorgde. Ook duurt het festival dit jaar twee dagen langer.

Bezoekers betalen vanwege de inflatie gemiddeld 6 procent meer voor een biertje dan vorig jaar. Bier kost nu tussen de 12,60 en 14,90 euro per liter. Wel is er gratis water.

In Nederland zijn komende weken ook verschillende, kleinere Oktoberfesten. Zut ziet dat het feest in München de afgelopen tien jaar bekender is geworden in Nederland en dat meer mensen Oktoberfest daar willen vieren.

Meer uit Financieel

Hoogeveen krijgt eerste nieuwbouw met verwarming op waterstof

HOOGEVEEN (ANP) - Netbeheerder RENDO mag waterstof gebruiken om nieuwbouwwoningen in Hoogeveen (Drenthe) te verwarmen, meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Het gaat om een proef van minimaal vijftien jaar en het is volgens de toezichthouder de eerste keer dat waterstof in de nieuwbouw wordt gebruikt.

38 minuten geleden
Britse toezichthouder onderzoekt OnlyFans om leeftijdsverificatie

LONDEN (ANP) - De Britse mediatoezichthouder Ofcom is een onderzoek gestart naar het erotische onlineplatform OnlyFans. De waakhond vraagt zich af of OnlyFans genoeg doet om te voorkomen dat kinderen toegang krijgen tot pornografisch materiaal op het platform.

59 minuten geleden
Verkoop warmtepompen in de woningbouw stagneert

NAARDEN (ANP) - De verkoop van warmtepompen stagneert. Relatief lage gasprijzen, politieke onzekerheid en zorgen over het volle stroomnet belemmeren de groei die voor de energietransitie nodig is, stelt de Vereniging Warmtepompen.

1 uur geleden
Shell meldt stopzetten activiteiten op Chinese energiemarkt

LONDEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Shell heeft de energiemarkt in China verlaten, meldt het olie- en gasconcern in een verklaring. Eind 2023 heeft het bedrijf zijn activiteiten, zoals het opwekken van en de handel in energie, stopgezet. "We investeren selectief in energie en richten ons op het leveren van waarde uit onze energieportfolio, waarvoor we moeilijke keuzes moeten maken", laat Shell weten.

1 uur geleden
Koud voorjaar zit bierverkoop in de weg

DEN HAAG (ANP) - Nederlanders hebben in de eerste drie maanden van het jaar minder bier gedronken dan een jaar terug. Volgens branchevereniging Nederlandse Brouwers komt dat onder meer door het relatief koude voorjaar. Ook wijt de sector de afname aan de toegenomen accijns op bier.

2 uur geleden
Kort antiplasticprotest bij aandeelhoudersvergadering Unilever

LONDEN (ANP) - De aandeelhoudersvergadering van Unilever is begonnen met een kort protest tegen plastic. "Stop met plastic, of wij stoppen met Dove", scandeerde een klein groepje activisten toen voorzitter Ian Meakins het woord wilde nemen. De vrouwen verlieten even later de zaal.

2 uur geleden
Doel voor groene stroom uit Klimaatakkoord komt in zicht

DEN HAAG (ANP) - De duurzame stroomproductie in Nederland blijft fors stijgen. Als iedere maand zo veel duurzame stroom werd opgewekt als in april, dan zou Nederland volgens een maandelijkse rapportage nu al een belangrijk doel uit het Klimaatakkoord hebben behaald.

2 uur geleden