Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Veel mis met bescherming persoonsgegevens Burgernet'

'Veel mis met bescherming persoonsgegevens Burgernet'

AMSTERDAM (ANP) - Belangenorganisatie Privacy First denkt dat er veel mis is met de bescherming van gevoelige persoonsgegevens bij Burgernet, een samenwerkingsverband van gemeenten, marechaussee, politie en veiligheidsregio's. De organisatie roept de Tweede Kamer op om te onderzoeken of het systeem, waarbij de locatiegegevens van burgers voortdurend worden getraceerd door de politie, wel rechtmatig is.

Burgernet heeft als doel om meer en sneller criminele zaken op te lossen. Bij inbraak, beroving, of een vermist persoon krijgen app-gebruikers in de omgeving van het incident een bericht van de politie om relevante informatie terug te koppelen.

Deze manier van werken betekent dat Burgernet continu de locatiegegevens van alle deelnemers registreert. Dit gebeurt volgens Privacy First echter niet zorgvuldig. Zo is het niet duidelijk van wie Burgernet is en wie de persoonsgegeven verwerkt. "De wet schrijft voor dat dit altijd helder moet zijn, maar dit is niet het geval", aldus de stichting.

Onduidelijk

Ook bestaat volgens Privacy First het risico dat locatiegegevens van mensen voor andere doeleinden worden gebruikt dan waar Burgernet voor bedoeld is. "Het is niet duidelijk of Burgernet echt uitsluitend gegevens verzamelt en verwerkt voor het versturen van alerts, of dat er meer mee gedaan wordt, bijvoorbeeld ook voor andere politietaken."

De app voldoet volgens de privacystichting ook niet op het vlak van het voorschrift van minimale gegevensverwerking. "Het is onnavolgbaar waarom de app ook vraagt naar postcode en huisnummer. Voor verzending van een alert is iemands huidige verblijfplaats relevant, maar iemands privéadres in het geheel niet."

GPS-locatie

Een woordvoerder van de politie laat in een reactie weten dat de app toestemming vraagt om de GPS-locatie te gebruiken. "Dan ontvangen burgers een pushbericht wanneer zij zich op dat moment in de buurt van een actie bevinden. Er wordt niet bijgehouden waar app-gebruikers zich bevinden. Het gebruik van de app is anoniem en er worden geen gegevens opgeslagen over acties", aldus de zegsman.

Ook wijst hij erop dat app-gebruikers een of meer gebieden kunnen aanmaken waarvan zij acties graag altijd willen ontvangen, ongeacht of zij in dat gebied aanwezig zijn. Hiervoor zijn volgens de politiewoordvoerder geen GPS-gegevens nodig. De gebieden die een gebruiker opgeeft, worden opgeslagen in zijn telefoon en niet op een server.

Digitaal buurtonderzoek

"Hiernaast kun je als app-gebruiker ook deelnemen aan digitale buurtonderzoeken. De gebruiker ontvangt dan vanuit een politieteam een e-mail als er bijvoorbeeld is ingebroken in de buurt waar hij woont, met de vraag of hij/zij iets bijzonders heeft gezien of gehoord. Het digitaal buurtonderzoek gaat uit van het huisadres. Om deel te kunnen nemen is een postcode en huisnummer nodig", stelt de woordvoerder.

Het gaat volgens hem om "minimale gegevens" die worden opgeslagen in een beveiligde politieomgeving. "Het digitaal buurtonderzoek is een extra functionaliteit in de app waaraan je als app-gebruiker wel of niet kunt deelnemen. De gegevens van Burgernet-deelnemers worden niet gebruikt voor andere doeleinden." De gegevens die gevraagd worden zijn volgens de politie conform de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

De woordvoerder wijst er ook op dat Burgernet sinds de start eigendom is van de politie.

Meer uit Binnenland

Gökmen T. woont strafzaak geboeid bij

ROTTERDAM (ANP) - Tramschutter Gökmen T. draagt handboeien tijdens zijn strafzaak die dinsdagochtend begon in de extra beveiligde rechtbank in Rotterdam. Dat is ongebruikelijk tijdens strafzaken. Voor T. geldt al ruim twee jaar een regime waarbij hij in de gevangenis handboeien moet dragen, klaagde hij in de rechtbank.

35 minuten geleden
Onderzoek: Nederlandse tieners weten weinig van burgerschap

DEN HAAG (ANP) - Nederlandse jongeren weten weinig over burgerschap en leren er op school ook weinig over. De kennis van jongeren over hoe een democratische samenleving eruit ziet en wat hun rol daarin is, blijft "op veel punten achter bij die in andere landen". Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam en de Rijksuniversiteit Groningen in een rapport dat dinsdag is gepresenteerd.

42 minuten geleden
Ruim 980.000 kilo zout gestrooid om gladheid

DEN HAAG (ANP) - Strooiwagens van Rijkswaterstaat hebben sinds maandagavond 19.00 uur ruim 980.000 kilo zout gestrooid om de verwachte gladheid, meldt de verkeersdienst van Rijkswaterstaat. In het hele land zijn strooiwagens de weg opgegaan. "Hiermee proberen we gladheid zoveel mogelijk te voorkomen en zorgen we voor een veilige doorstroming", meldt Rijkswaterstaat op X.

2 uur geleden
Klimaatenquête: meeste Nederlanders tegen fossiele subsidies

LUXEMBURG (ANP) - Het merendeel van de Nederlanders is voorstander van het afschaffen van subsidies en belastingvoordelen voor de luchtvaartsector en alle bedrijven die sterk afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen. De Europese Investeringsbank (EIB) meldt op basis van de jaarlijkse Klimaatenquête dat 72 procent hier voor is.

4 uur geleden
Brand in gemeentehuis Soest, dienstverlening getroffen

SOEST (ANP) - In het gemeentehuis in het Utrechtse Soest heeft maandagavond korte tijd brand gewoed. De brand brak rond 23.45 uur uit aan het Raadhuisplein 1 en was volgens een woordvoerder van de veiligheidsregio snel onder controle. Wel is er veel schade aan de balieruimte en kantoren van burgerzaken. "Dat heeft gevolgen voor de dienstverlening aan inwoners", aldus de veiligheidsregio.

7 uur geleden
Extinction Rebellion: nieuwe acties bij Maastricht Aachen Airport

MAASTRICHT (ANP) - Extinction Rebellion (XR) kondigt nieuwe acties aan bij Maastricht Aachen Airport (MAA). Een gesprek maandagavond met directeur Jonas van Stekelenburg van MAA leverde in de ogen van de actievoerders te weinig op. "Acties zullen doorgaan totdat MAA concrete stappen zet naar een beleid dat in lijn is met een leefbare aarde in de toekomst", aldus XR in een verklaring.

7 uur geleden
Driekwart 18-plussers maakt zich zorgen over klimaatverandering

DEN HAAG (ANP) - Ruim drie op de vier Nederlanders van 18 jaar en ouder maken zich zorgen over de gevolgen van klimaatverandering voor toekomstige generaties, zo blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

9 uur geleden