
Veel mensen twijfelen nog over coronavaccinatie
GRONINGEN (ANP) - Veel mensen hebben nog niet besloten of ze zich gaan laten vaccineren tegen het coronavirus als de vaccins beschikbaar komen. Van de 40.000 mensen die meedoen aan een groot onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen, het UMCG en Lifelines, zegt 41 procent "ja" op de vraag of zij zich willen laten vaccineren. Een kleine minderheid van 11 procent zegt "nee". Bijna de helft van de ondervraagden is er nog niet over uit.
"Misschien", zegt 32 procent. De overige 16 procent vinkte het antwoord "weet ik nog niet" aan. De overheid zet erop in dat zoveel mogelijk mensen zich wel laten vaccineren. Hoe meer mensen dat doen, des te effectiever kan de verspreiding van het coronavirus immers de kop in worden gedrukt.
"De groep met de laagste vaccinatiebereidheid zijn laagopgeleide vrouwen met een thuiswonend gezin", aldus de onderzoekers. Van die groep zegt 24 procent zich niet te willen laten vaccineren. Gemiddeld zijn mannen vaker wél bereid zich te laten inenten dan vrouwen: 51 procent versus 35 procent.
Goed voor te lichten
Informatie over twijfelaars en weigeraars kan van pas komen om mensen goed voor te lichten over vaccinatie. "Aan de hand van deze informatie kunnen heel gerichte publiekscampagnes gestart worden die de twijfels bij deze groep kunnen wegnemen", zegt hoogleraar genetica Lude Franke van het UMCG.
Deelnemers aan het grootschalige onderzoek krijgen regelmatig vragenlijsten toegestuurd over het coronavirus, de manier waarop zij de uitbraak beleven en hoe zij over het kabinetsbeleid denken. Alle resultaten staan op de website coronabarometer.nl.
Gunstige onderzoeksresultaten
De uitkomsten waar de makers van de barometer dinsdag mee kwamen, zijn gebaseerd op lijsten die tot 2 november binnenkwamen. In de tussentijd hebben diverse vaccinontwikkelaars gunstige onderzoeksresultaten naar buiten gebracht. Vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna beschermen rond de 95 procent van de mensen die ze krijgen tegen het coronavirus.
Een andere bevinding uit het onderzoek is dat de verbondenheid die mensen met anderen voelen "stelselmatig afneemt". Ook zien de onderzoekers verschillen tussen hoog- en laagopgeleide Nederlanders. Van de mensen met hogere opleidingen steunt bijvoorbeeld 85 procent het afgelasten van grootschalige evenementen, onder laagopgeleiden is die steun met 70 procent kleiner.
De meeste mensen hebben veel vertrouwen in het coronabeleid van de overheid. Alleenstaande, laagopgeleide mannen tussen de 30 en 50 jaar vormen een uitzondering. Van die groep zegt 27 procent geen enkel vertrouwen te hebben in de overheidsaanpak.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Defensie krijgt er veel geld bij. Voor de VVD was het dinsdag aanleiding om te vragen of een vliegdekschip voor de Koninklijke Marine geen optie is. Demissionair staatssecretaris Gijs Tuinman was duidelijk: een vliegdekschip is voor Nederland niet te betalen. "Het is extreem duur in aanschaf en exploitatie." Bovendien vraagt de NAVO ons land ook niet om zo'n schip te kopen, zei hij.
4 minuten geledenHELMOND (ANP) - In Helmond wordt in het bijzijn van PVV-leider Geert Wilders en FVD-voorman Thierry Baudet gedemonstreerd tegen de komst van een asielzoekerscentrum voor minderjarigen. Enkele honderden mensen hebben zich bij het stadhuis verzameld. Aan burgemeester Sjoerd Potters is een petitie overhandigd.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De politie heeft herkenbare beelden getoond van verdachten van openlijke geweldpleging in Scheveningen in mei, waar toen rellen uitbraken. Het gaat om vier verdachten die zich nog niet hebben gemeld bij de politie, ondanks oproepen daartoe. Eerder werden van hen geblurde beelden getoond.
1 uur geledenUTRECHT/VENLO (ANP) - Een apotheekbedrijf in Venlo mag per direct geen enkel medicijn meer afgeven. Volgens de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) zijn er "acute risico's voor de patiëntveiligheid". Zo'n bevel van de inspectie is heel uitzonderlijk.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet wil het aantal overheidswebsites verminderen om informatie makkelijker vindbaar te maken. De overheid heeft zeker ruim 8800 websites en apps, waarvan bijna de helft niet voldoet aan de regels voor digitale toegankelijkheid. Staatssecretaris Eddie van Marum heeft dinsdag het nationaal actieplan webbeleid naar de Tweede Kamer gestuurd.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil dat statushouders niet langer met voorrang kans maken op een sociale huurwoning. Een voorstel van de PVV om dat in de wet aan te passen, is dinsdag aangenomen. SGP, VVD, BBB, FVD en JA21 stemden voor het PVV-amendement, goed voor 75 zetels. Niet alle Kamerleden waren aanwezig, de hoofdelijke stemming kwam uit op 72 voor en 69 tegen.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De salarissen van medewerkers van universiteiten gaan omhoog. Daarnaast beloven de instellingen dat ze meer doen om het verschil in loon tussen mannen en vrouwen kleiner te maken. Dat staat in een cao, waarover werkgevers en vakbonden een akkoord hebben bereikt.
2 uur geleden