Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Veel meer klokkenluidersmeldingen Boeing na kwaliteitsproblemen

Veel meer klokkenluidersmeldingen Boeing na kwaliteitsproblemen

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse luchtvaartautoriteit Federal Aviation Administration (FAA) heeft in de eerste vijf maanden van dit jaar ruim elf keer zoveel meldingen ontvangen van klokkenluiders over Boeing als in heel 2023, volgens gegevens die de instantie met persbureau Bloomberg heeft gedeeld. De vliegtuigbouwer wordt nauwlettend in de gaten gehouden door de veiligheidsautoriteiten en medewerkers zelf na een reeks productie- en kwaliteitsproblemen bij het bedrijf.

In de eerste vijf maanden van dit jaar werden 126 tips gerapporteerd aan de toezichthouder, vergeleken met 11 in heel 2023, aldus de FAA.

Boeing ligt sinds januari onder vuur nadat een deurpaneel van een Boeing 737 MAX tijdens een vlucht van Alaska Airlines was losgeraakt. Inspecties toonden aan dat vier bouten die het paneel op zijn plaats hadden moeten houden ontbraken. Na januari kwamen meer berichten over problemen met de kwaliteitscontroles bij Boeing-vliegtuigen naar buiten.

Toezicht

Het hoofd van de FAA verklaarde eerder deze week dat het toezicht op Boeing te laks is geweest. "De FAA had veel beter zicht moeten hebben op wat er gaande was bij Boeing voor 5 januari", zei FAA-directeur Mike Whitaker in een hoorzitting in de Senaat. De procedures voor het incident met de Boeing van Alaska Airlines waren volgens hem te veel gericht op papierwerk en niet op inspecties.

Behalve het incident in januari, verloor begin maart een Boeing 777 van United Airlines kort na vertrek vanaf San Francisco een wiel van het landingsgestel. Vorige maand moest een Boeing 737 in Senegal de start afbreken toen een motor en de linkervleugel in brand vlogen. Het toestel belandde na een noodstop in het gras. In het Turkse Antalya was ook een incident met een Boeing 737. Die kreeg tijdens de landing een klapband.

Door de veiligheidsproblemen staat toezichthouder FAA zelf ook in het middelpunt van kritiek. De organisatie kampt al lange tijd met een tekort aan geld en personeel en heeft de taak van kwaliteitsborging overgedragen aan bevoegde werknemers van vliegtuigfabrikanten. "Dit creƫert een belangenconflict", zei een bestuurder bij de onafhankelijke organisatie Flight Safety Foundation onlangs.

Meer uit Financieel

Wall Street kampt met grootste verkoopgolf in anderhalf jaar

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse aandelenmarkten kampten woensdag met de grootste verkoopgolf in zo'n anderhalf jaar tijd. Dat kwam vooral door tegenvallende kwartaalberichten van de grote concerns Tesla en Alphabet, het moederbedrijf van Google.

46 minuten geleden
UMG verdient meer aan muziek van onder anderen Taylor Swift

HILVERSUM (ANP) - Muziekconcern Universal Music Group (UMG) heeft het afgelopen half jaar meer verdiend aan de muziek van populaire artiesten. De omzet is in januari tot en met juni gestegen, vooral dankzij flink hogere inkomsten uit de verkoop van merchandise. Onder anderen Taylor Swift, Billie Eilish, Noah Kahan en Ariana Grande behoorden tot de bestverkopende artiesten van UMG.

3 uur geleden
Modebedrijf Esprit Europe krijgt uitstel van betaling

AMSTERDAM (ANP) - Modebedrijf Esprit Europe, gevestigd in Amsterdam, heeft uitstel van betaling gekregen van de rechter, staat in het Centraal Insolventieregister. Op 2 oktober volgt een vergadering van schuldeisers.

5 uur geleden
Chipbedrijven duwen AEX diep in het rood

AMSTERDAM (ANP) - De chipbedrijven op het Damrak gingen woensdag hard onderuit. ASMI, dat systemen voor de bewerking van wafers levert, de dunne schijfjes waaruit halfgeleiders worden gemaakt, verloor 9,4 procent en eindigde daarmee onderaan de AEX. Het concern maakte dinsdag na het slot van de beurs meevallende kwartaalcijfers bekend, dankzij een sterke vraag naar AI-gerelateerde producten.

5 uur geleden
Tesla onderuit op Wall Street na tegenvallende resultaten

NEW YORK (ANP) - Tesla ging woensdag onderuit op de aandelenbeurzen in New York. De fabrikant van elektrische auto's zag de winst in het tweede kwartaal fors dalen door prijsverlagingen van zijn modellen en flinke investeringen in kunstmatige intelligentie (AI). De resultaten van Tesla voldeden voor het vierde kwartaal op rij niet aan de verwachtingen van kenners. Het aandeel werd daarop 10 procent lager gezet.

7 uur geleden
Zeer sterke stijging winkeldiefstallen in Engeland en Wales

LONDEN (ANP/RTR) - De winkeldiefstallen in Engeland en Wales zijn enorm gestegen, met grote verliezen voor winkeliers tot gevolg. Volgens het Britse nationale statistiekbureau ONS steeg het aantal door de politie geregistreerde diefstallen in het verslagjaar, dat eind maart afliep, met 30 procent tot bijna 444.000.

8 uur geleden
Europese betaaloptie Ferrari: sportauto afrekenen met crypto's

MARANELLO (ANP) - De Europese dealers van Ferrari accepteren voortaan ook cryptogeld zoals bitcoins om de Italiaanse sportwagens af te rekenen. In de Verenigde Staten was dit al mogelijk.

8 uur geleden