Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Veel meer alleenstaande minderjarigen in Ter Apel dan toegestaan

Veel meer alleenstaande minderjarigen in Ter Apel dan toegestaan

TER APEL (ANP) - In het aanmeldcentrum in Ter Apel verblijven veel meer alleenstaande kinderen dan is toegestaan, bevestigt een woordvoerster van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) na berichtgeving in NRC en Dagblad van het Noorden. In Ter Apel zijn momenteel zo'n 350 minderjarige asielzoekers zonder ouders.

Het aanmeldcentrum heeft officieel plek voor 55 zogeheten alleenstaande minderjarige asielzoekers, kinderen in de leeftijd van 13 tot 18 jaar die zonder ouders naar Nederland zijn gekomen. Dankzij aanpassingen aan de voor hen bestemde ruimtes kunnen er 150 worden opgevangen. "Maar dat is niet optimaal", zegt de woordvoerster.

Voor nog eens 150 kinderen is elders in Ter Apel plek gevonden, maar circa vijftig moeten de nacht doorbrengen bij de IND, op stoelen of op de grond. "Dit mag niet en dit kan niet", zegt de woordvoerster niet zonder verontwaardiging, "maar we willen ze pertinent niet buiten laten slapen."

De alleenstaande kinderen lijden net als volwassen asielzoekers onder het gebrek aan opvangplaatsen. "Normaal stromen ze na een paar dagen door, maar nu kunnen ze nergens naartoe."

Meer uit Binnenland

Migranten van buiten Europa wonen relatief vaak in de Randstad

DEN HAAG (ANP) - Migranten van buiten Europa wonen relatief vaak in gemeenten in de Randstad. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In Amstelveen is hun aandeel het grootst. Het gaat daar om 25,2 procent van alle inwoners. In Amsterdam en Den Haag is het net iets minder dan een kwart.

45 minuten geleden
CBS: minder kinderen per vrouw, maar aantal per moeder gelijk

DEN HAAG (ANP) - Dat er in Nederland al sinds 2010 minder kinderen gemiddeld per vrouw worden geboren, komt doordat meer vrouwen kinderloos blijven. Het aantal kinderen per moeder blijft namelijk gelijk.

47 minuten geleden
UNICEF: Nederland heeft kinderarmoede niet kunnen verminderen

DEN HAAG (ANP) - Nederland is er de afgelopen jaren niet in geslaagd om armoede onder kinderen te verminderen. Dat concludeert UNICEF in een woensdag gepubliceerd rapport over kinderarmoede in 39 landen, waarbij de periode 2012-2014 is vergeleken met de jaren 2019-2021.

49 minuten geleden
Zomercarnaval Rotterdam en graslandbevloeiing immaterieel erfgoed

DEN HAAG (ANP) - Het Zomercarnaval Rotterdam en de zogeheten techniek van graslandbevloeiing zijn op de internationale Unesco-lijst van immaterieel erfgoed gezet. Dat is dinsdag besloten tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van het Unesco Immaterieel Erfgoed Comité in Botswana, meldt de Nederlandse Unesco Commissie.

2 uur geleden
Opa: Ofir komt donderdag voor Chanoeka thuis

TEL AVIV (ANP) - Het gaat naar omstandigheden goed met de Nederlands-Israëlische Ofir Engel. Dat stelt zijn opa Jucha Engel dinsdagavond. Ofir Engel werd dinsdag zes dagen na zijn vrijlating door Hamas ontslagen uit het ziekenhuis in Tel Aviv. Hij komt zo is de bedoeling donderdag voor het lichtjesfeest Chanoeka naar huis.

3 uur geleden
Drugslab ontdekt in Roosendaal, twee verdachten aangehouden

ROOSENDAAL (ANP) - De politie heeft dinsdagmiddag na een tip in een loods in het Brabantse Roosendaal een werkend drugslab ontdekt. Twee mannen van 33 en 43 jaar uit Tilburg en Oirschot zijn daarbij aangehouden.

6 uur geleden
Geen asielzoekers naar Geertruidenberg, gemeente ziet af van plan

GEERTRUIDENBERG (ANP) - In de Brabantse gemeente Geertruidenberg komt geen opvanglocatie voor asielzoekers. De gemeenteraad was tegen het plan. Burgemeester en wethouders hebben dinsdag besloten om dat te volgen.

7 uur geleden