Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Veel flexkrachten verloren baan in eerste coronajaar

Veel flexkrachten verloren baan in eerste coronajaar

DEN HAAG (ANP) - Veel flexkrachten hebben afgelopen jaar hun baan verloren als gevolg van de coronacrisis. Daarentegen waren er eind 2020 iets meer vaste krachten aan de slag dan een jaar eerder. Ook het aantal zelfstandigen steeg, al is het aantal uren dat zij werkten wel afgenomen.

Een en ander komt naar voren uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Over de gehele linie telde het statistiekbureau eind vorig jaar 38.000 mensen minder met betaald werk dan eind 2019. Deze daling komt uitsluitend voor rekening van flexibele werknemers, van wie het aantal met 177.000 afnam.

Het aantal mensen tot 25 jaar met werk lag eind vorig jaar eveneens lager dan voor de coronacrisis. Jongeren zijn, bijvoorbeeld met een bijbaan naast hun studie, relatief vaak werkzaam in de horeca. En juist die sector is hard getroffen door de crisis. In de oudere leeftijdsgroepen is het aantal mensen met betaald werk wel toegenomen of ligt dit al weer bijna op hetzelfde niveau als voor de crisis.

In de statistieken zijn ook duidelijke verschillen te zien tussen beroepsgroepen. In de horeca, onderdeel van de dienstverlenende beroepen, nam de werkgelegenheid duidelijk af. Denk aan kelners, barpersoneel of keukenhulpen. Elders kwamen er juist meer banen bij. Van bedrijfskundigen, organisatieadviseurs, transportplanners en logistiek medewerkers waren er bijvoorbeeld veel meer aan het werk vergeleken met een jaar eerder.

Het aantal zelfstandigen is in 2020 weliswaar gegroeid, het aantal uren dat ze werkten is gedaald. Dat was vooral te merken tijdens de eerste lockdown in april. Zij werkten toen gemiddeld negen uur per week minder dan in april 2019. Ter vergelijking: werknemers werkten destijds gemiddeld drie uur per week minder.

Ondanks alles lijkt de schade voor de arbeidsmarkt eigenlijk nog mee te vallen, constateerden kenners eerder al. Dit komt door de steunmaatregelen van de overheid, waardoor veel bedrijven geholpen worden bij het doorbetalen van hun personeel. Mogelijk krijgt de Nederlandse arbeidsmarkt later nog flinke klappen als de overheidssteun wordt afgebouwd.

Meer uit Financieel

Aandeelhouders OCI stemmen voor omstreden belastingconstructie

AMSTERDAM (ANP) - Aandeelhouders van OCI hebben voor twee wijzigingen van de statuten gestemd, waarmee het chemieconcern geen dividendbelasting hoeft te betalen. De aandeelhouders steunden deze omstreden constructie donderdag tijdens de aandeelhoudersvergadering van OCI, meldt het concern.

28 minuten geleden
Facebook-moederbedrijf Meta keldert op Wall Street na cijfers

NEW YORK (ANP) - Meta Platforms ging donderdag hard onderuit op de aandelenbeurzen in New York. De eigenaar van Facebook, WhatsApp en Instagram gaf een tegenvallende omzetverwachting af voor het huidige kwartaal. Ook verwacht Meta dit jaar meer kosten te maken door de vele investeringen in kunstmatige intelligentie (AI). Het socialemediabedrijf boekte afgelopen kwartaal wel meer winst dan verwacht.

1 uur geleden
Politie heeft begrip voor gebruik bodycams in supermarkt

AMSTERDAM (ANP) - De politie heeft begrip voor het besluit van supermarktketen Dirk om personeel te voorzien van bodycams. Supermarktketen Jumbo zegt ook naar de inzet van bodycams te hebben gekeken.

1 uur geleden
Groei economie VS zwakt sterker af dan verwacht

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse economie is in het eerste kwartaal van dit jaar aanzienlijk minder sterk gegroeid dan in de voorgaande periode. Dat meldde de Amerikaanse overheid in een voorlopige schatting. De groei viel ook minder sterk uit dan verwacht.

1 uur geleden
Moederbedrijf Douglas verwacht meer op te halen met beursgang

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - Investeringsmaatschappij CVC Capital Partners verwacht meer op te halen bij de introductie op de Amsterdamse beurs. Het bedrijf is onder andere eigenaar van cosmeticaketen Douglas en horlogemerk Breitling en investeerde in de Franse en Spaanse voetbalcompetities.

2 uur geleden
Bodycam in supermarkt is geen goed idee, volgens FNV

AMSTERDAM (ANP) - FNV vindt het gebruik van bodycams in de supermarkt "geen goed idee". De vakbond betwijfelt of het gebruik van de kleine camera's de-escalerend werkt, zoals supermarkt Dirk van den Broek beweert.

2 uur geleden
Unilever-topman predikt 'realistische' duurzaamheidsdoelen

LONDEN (ANP) - Topman Hein Schumacher van Unilever wil dat het verzorgings- en voedingsmiddelenconcern voortaan vooral "realistische" doelen nastreeft op het gebied van duurzaamheid. In het verleden stelde het bedrijf "met opzet ambitieuze doelen", maar nu is het volgens de Nederlander zaak om op de kortere termijn concrete resultaten te boeken.

2 uur geleden