
Veel boze reacties op massa-ontslag bij P&O Ferries
ROTTERDAM (AFN/RTR/BLOOMBERG) - Het massa-ontslag bij de Britse veerbootmaatschapij P&O Ferries zorgt voor veel boze reacties. Vanuit de Britse overheid is gezegd dat het onaanvaardbaar is dat er per direct 800 zeevarenden op straat zijn gezet. Die wil het bedrijf, dat ook van de Rotterdamse haven naar Hull vaart, vervangen door goedkope uitzendkrachten. Vakbonden in Nederland zijn niet gerust op de situatie. Intussen weigert het ontslagen personeel van boord te gaan, wordt er in Verenigd Koninkrijk al met juridische stappen gedreigd en liggen alle veerdiensten stil.
Een woordvoerder van de Britse premier Boris Johnson heeft gezegd dat de manier waarop P&O Ferries te werk is gegaan in de communicatie niet kan. Nederlandse vakbondsbestuurders van FNV en Nautilus hebben begrepen dat de vervangende krachten al klaarstonden om aan boord te gaan toen P&O bekendmaakte honderden mensen te ontslaan.
Marcel van Dam van Nautilus legt uit dat het bedrijf nu Britse zeevarenden ontslaat die werkten onder een Jersey-contract. In Nederland zou wat P&O heeft gedaan volgens hem helemaal niet mogen, temeer omdat vooraf geen vakbonden zijn geraadpleegd. In Rotterdam ligt momenteel het P&O-schip Pride of Rotterdam aan de kade. De bemanning daar leeft volgens Van Dam nu vooral mee met de Britse collega's.
130 Nederlandse personeelsleden
Het bedrijf heeft aangegeven dat de 2200 andere personeelsleden niet hoeven te vrezen voor hun baan. Dat zou dus ook gelden voor de 130 Nederlandse zeevarenden en de 150 havenwerkers en kantoorwerknemers in Nederland. Maar Van Dam weet niet wat die geruststellende woorden van P&O waard zijn.
FNV-bestuurder Niek Stam vindt de uitleg van P&O "lariekoek" en hij spreekt van een "asociale en onmenselijke boodschap". Volgens Stam is er al jaren sprake van mismanagement bij P&O. Vorig jaar werd meer dan 100 miljoen euro verlies geleden. De FNV'er is bang dat de huidige ingreep niet voldoende zal zijn om het tij bij het bedrijf te keren.
Ondernemersvereniging voor handel en logistiek evofenedex vreest de gevolgen van het abrupte stoppen met de veerdiensten. Dit zou zorgen voor grote ontregeling van het transport van en naar de Britse eilanden. Hierdoor is er kans op congestie en langere wachttijden bij de ferryterminals, waarschuwt de organisatie.
Branchegenoot Stena Line laat al weten dat er momenteel veel meer vraag is naar zijn afvaarten. Als alternatief kunnen vrachtwagenchauffeurs ook kiezen voor DFDS, die vanuit IJmuiden naar Newcastle vaart. Een andere optie is om naar het Franse Calais te gaan en daar een trein of ferry te nemen naar de overkant.
Meer uit Financieel
DEN HAAG (ANP) - Er lijkt definitief een einde te komen aan de failliete interieurwinkelketen CASA in Nederland. Bij curator Bart Louwerier hebben zich nog geen serieuze kandidaten gemeld voor een doorstart. Donderdag is de faillissementsuitverkoop begonnen in achttien winkels, die zo'n vier weken duurt.
37 minuten geledenKADOMA (ANP) - Bij het Japanse elektronica- en techbedrijf Panasonic verdwijnen wereldwijd 10.000 banen. Het concern wil wereldwijd zijn "personeelsbestand optimaliseren", maakte de fabrikant van camera's, televisies en batterijen voor elektrische auto's vrijdag bekend. Bij Panasonic werken ongeveer 207.000 mensen.
44 minuten geledenNEW YORK (ANP/AFP) - De oprichter en voormalig topman van de failliete cryptobank Celsius Alexander Mashinsky is veroordeeld tot twaalf jaar gevangenisstraf. Hij had in december schuld bekend aan beleggingsfraude. De straf werd opgelegd door een rechter in New York en behoort tot een van de langste straffen die voortkomen uit de ineenstorting van de cryptomarkten in 2022.
1 uur geledenLONDEN (ANP) - International Airlines Group (IAG) bevestigt voor miljarden dollars aan vliegtuigen te kopen van de Amerikaanse fabrikant Boeing. Daarnaast bestelt het moederbedrijf van British Airways nieuwe Airbus-vliegtuigen. Donderdag meldde de Amerikaanse minister van Handel Howard Lutnick al dat een Brits bedrijf voor 10 miljard dollar aan Amerikaanse vliegtuigen zou kopen.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Brunel behoorde vrijdag tot de verliezers op het Damrak. De detacheerder zag de omzet en winst dalen in het eerste kwartaal. Topman Peter de Laat sprak van een "uitdagend kwartaal". De toenemende geopolitieke onzekerheid en de verslechterende economische omstandigheden zorgden volgens hem voor vertragingen bij de start van nieuwe projecten door klanten. Die stelden daardoor voor het eerst in twee jaar aanwervingen uit. Het aandeel werd ruim 7 procent lager gezet.
1 uur geledenDUBAI (ANP) - De Amerikaanse cryptobeurs Coinbase koopt voor 2,9 miljard dollar (2,6 miljard euro) Deribit, een in Nederland opgericht handelsplatform voor derivaten van cryptomunten. Coinbase verwacht dat de handel in bijvoorbeeld opties en termijncontracten voor bitcoins en andere digitale munten de komende jaren flink zal groeien. Door Deribit te kopen vergroten de Amerikanen hun positie op die markt buiten de VS.
2 uur geledenROERMOND (ANP) - Het Nederlandse funderingsbedrijf Sif houdt vast aan zijn winstverwachting voor dit jaar, ondanks dat een groot offshorewindproject in de Verenigde Staten is gepauzeerd. Sif maakt de funderingen voor de windmolens op zee van het project Empire Wind, voor de kust van de staat New York. Vorige maand legde de regering-Trump het project stil.
3 uur geleden