Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Veel belangstelling voor eerste Huizingalezing in Middelburg

Veel belangstelling voor eerste Huizingalezing in Middelburg

MIDDELBURG - Het Huizinga Comité organiseerde gisteren in de Doopsgezinde kerk in Middelburg, met ondersteuning van boekhandel de Drukkery, de gemeente Middelburg en het wijkteam ‘t Zand-Stromenwijk-Rittenburg, de Eerste Huizingalezing Middelburg. De middag werd goed bezocht.

Middelburg kent een rijk cultuurhistorisch verleden. Minder bekend is de wereldvermaarde cultuurhistoricus Johan Huizinga (hoogleraar te Groningen en te Leiden), die in de eerste decennia van de 20e eeuw vrijwel al zijn vakanties doorbracht op buitenplaats Toornvliet in Middelburg. Er is alle reden om daar verandering in te brengen. De onthulling van het Herfsttij der Middeleeuwenpad in park Toorenvliedt, de tuin van Huizinga, was het begin.

Programma
In de Doopsgezinde kerk gaven drie gerenommeerde Huizingakenners bij uitstek fascinerend en inspirerend kleur aan de persoon, historicus en schrijver Johan Huizinga (1872-1945), met muzikale omlijsting van de Zeeuwse violiste Marieke Brokamp, met muziek naar het hart en in de tijd van Johan Huizinga. Na een welkom door Rob Stufkens en de pening door wethouder Eduard Smit, die ook het naambord Herfsttij der Middeleeuwenpad in het park Toornvliet heeft onthuld, werd de Huizingalezing geopend. Speciale aandacht was er voor Jan Veth, de bekende portretschilder uit het begin van de 20e eeuw, aan wie Johan Huizinga een biografie heeft gewijd (1927) waarvan Anton van der Lem nu een nieuwe editie heeft verzorgd. Johan Huizinga jr. verhaalde van zijn persoonlijke ervaringen en verbanden in zijn Mijn herinneringen aan Toornvliet, mijn vader en mijn grootvader. Anton van der Lem belichtte zijn recent verschenen, rijk geïllustreerde editie van Johan Huizinga. Leven en werk van Jan Veth met als titel “Ik hield heel veel van hem”. Wessel Krul sprak over Huizinga’s Zeeuwse zomers. Wie ontmoette hij in Zeeland, op Toornvliet en in Domburg?

Meer uit Middelburg

Een weekend vol evenementen in de Oostkerk

MIDDELBURG - Aankomend weekend is het weer goed vertoeven in de Oostkerk. Met Bird on the wire die Leonard Cohen meest geliefde klassiekers laten horen op vrijdag, op zaterdag de Singer-songwriter die meeschreef aan Rollercoaster van Danny Vera en op zondag kan je lekker wijntjes proeven onder het genot van wijn cabaret door de Aimabele Schoften.

19 minuten geleden
Basisschool Het Element krijgt modderkeuken van Soroptimisten

MIDDELBURG - Soroptimist club Walcheren heeft voor de kleutergroepen van basisschool Het Element in Middelburg een modderkeuken aangeschaft. Die werd donderdag feestelijk 'geopend'. De keuken is voor een groep grotendeels taalarme kinderen met verschillende culturele achtergronden.

24 minuten geleden
Integrale controle bedrijventerreinen gemeente Veere

DOMBURG - Om ondermijning in de gemeente Veere te signaleren en aan te pakken vond op dinsdag 16 april een integrale controle plaats op verschillende bedrijventerreinen in de gemeente Veere. 

29 minuten geleden
Zoektocht naar Romeins Zeeland zet volgende stap: bodemscan op strand Oranjezon

VROUWENPOLDER - Op vrijdag 26 april wordt op het strand Oranjezon bij Vrouwenpolder een archeologische bodemscan uitgevoerd. Het is de volgende stap in de zoektocht naar het Romeins vlootstation, dat daar mogelijk gelegen heeft. Het betreft een testonderzoek, niet eerder uitgevoerd op de Zeeuwse stranden.

19 uur geleden
Flamenco Encuentros verzorgt eerste optreden podium De Baron in Middelburg

MIDDELBURG - Op zondag 28 april, om 22.00 uur, treedt Flamenco Encuentros op bij het nieuwe Middelburgse Podium De Baron, aan Gortstraat 30. Een prachtige locatie, die ook de thuisbasis is van Sociëteit de Vergenoeging. De middagvoorstelling is uitverkocht.

20 uur geleden
Max Huiszoon is de eerste kinderburgemeester van Veere

DOMBURG - Op dinsdag 16 april 2024 werd de eerste kinderburgemeester van de gemeente Veere verkozen. De fractie van D66 diende het initiatiefvoorstel in om een kinderburgemeester voor de gemeente Veere in te stellen. Dit voorstel werd aangenomen door alle fracties in de raad van de gemeente Veere. De kinderburgemeester gaat een jaar lang op pad met burgemeester Frederiek Schouwenaar en mag werken aan een zelfgekozen project binnen de gemeente Veere.

1 dag geleden
BM van Houwelingen wint tender voor De Biezenweie in Serooskerke

DOMBURG - Het college B&W van gemeente Veere heeft bekendgemaakt dat BM van Houwelingen de winnaar is van de tender voor De Biezenweie in Serooskerke. Dit besluit markeert een belangrijke mijlpaal in de voortgang van de woningbouw aan De Biezenweie.

2 dagen geleden