
Veehouder wil vergoeding voor miskraam bij dieren na aanval wolf
DEN HAAG (ANP) - Een schapenhouder uit Drenthe wil een schadevergoeding voor abortussen bij vijf schapen, die volgens hem het gevolg zijn van de stress die de dieren opliepen door de aanval van een wolf. De provincie Drenthe weigert dat, omdat dergelijke vervolgschade volgens de provincie niet wordt vergoed. De Raad van State moet er woensdag een uitspraak over doen.
Op 25 maart 2018 viel een wolf schapen aan op het bedrijf. Vier drachtige ooien werden doodgebeten. De schapenhouder, die een bedrijf heeft van zo'n 2500 schapen en lammeren, kreeg daar een schadevergoeding voor. Maar niet voor de abortussen ofwel miskramen die later optraden bij vijf andere schapen, terwijl dat volgens de veehouder een direct gevolg was van de wolvenaanval.
In 2019 maakten alle provincies samen een integraal wolvenplan. Daarin staat onder andere beschreven dat veehouders een vergoeding krijgen voor alle dieren waarvan vaststaat dat ze door een wolf zijn gedood of verwond. Ook voor gewonde dieren die later alsnog overlijden wordt uitgekeerd, net als voor dierenartskosten die de veehouder voor die dieren moet maken. Als een schaap drachtig was wordt dat verrekend. Maar er wordt alleen betaald voor directe schade die een wolf heeft aangericht.
Dat veehouders geen vergoeding krijgen voor schade die pas later ontstaat, zoals de abortussen in Drenthe, is al langer een punt van kritiek in de sector. De schapenhouders vinden dat ze met kosten blijven zitten die wel direct zijn terug te voeren op de wolvenaanval. Begin volgend jaar verschijnt een nieuw integraal wolvenplan, waarin waarschijnlijk ook een andere schaderegeling is opgenomen.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - De William Schrikker Stichting en pleegzorgorganisatie Enver zijn aansprakelijk gesteld omdat ze de biologische moeder van het Vlaardingse pleegmeisje de kans hebben ontnomen als familie verder te leven. Dat is een schending van het recht op familieleven, bevestigt advocaat Frank Hamers berichtgeving van De Telegraaf.
5 uur geledenTEL AVIV (ANP) - De Nederlander Mark van Rennes, de kapitein van een activistenschip dat naar de Gazastrook wilde varen, wordt maandag Israël uitgezet. Dat meldt de Arabisch-Israëlische mensenrechtenorganisatie Adalah. Van Rennes en twee andere vrijwilligers werden daar vastgehouden nadat ze waren opgepakt toen ze met het schip Madleen hulpgoederen wilden afleveren in Gaza.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nederlanders die Israël willen verlaten vanwege de raketaanvallen, moeten dat over land doen via Egypte of Jordanië. Vanaf daar kan de reis richting Europa worden vervolgd met het vliegtuig. In Israël is het luchtruim gesloten, meldt het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken.
10 uur geledenVUGHT (ANP) - Op het buitenterrein van Nationaal Monument Kamp Vught zijn zondagmiddag de kindertransporten van juni 1943 herdacht. Onder anderen Esther en Selma Huffener, kleindochters van oud-gevangene Lotty Huffener die haar zusje verloor, hielden samen een toespraak.
12 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De eerste deelnemers aan het Rode Lijn-protest in Den Haag hebben het Malieveld weer bereikt, ziet een ANP-verslaggever. De groep demonstranten liep zondagmiddag vanaf het Malieveld, waar eerst nog een podiumprogramma was, naar het Vredespaleis en terug. Het Malieveld is het eindpunt van het protest.
13 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Oud-directeur van het Rijksmuseum Henk van Os is zaterdagavond in zijn woonplaats Amsterdam overleden. Dat laat zijn familie weten. Van Os is 87 jaar geworden.
13 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Aan het Rode Lijn-protest tegen het geweld in Gaza zondag in Den Haag doen 150.000 mensen mee, meldt de organisatie. In hoeverre het aantal van 150.000 deelnemers klopt, is lastig na te gaan. De politie spreekt zich tegenwoordig doorgaans niet meer uit over aantallen deelnemers van demonstraties.
14 uur geleden