Vattenfall verhoogt eerder tarieven vanwege hoge energieprijzen
DEN HAAG (ANP) - Energieleverancier Vattenfall verhoogt in Nederland de variabele energietarieven per 1 april. Dat is eerder dan de gestelde termijn van 1 juli. Dat bevestigt Vattenfall na berichtgeving in De Telegraaf. Volgens Vattenfall stijgen de inkoopprijzen zo snel dat ze die eerder moeten doorberekenen.
Normaal gesproken passen energieleveranciers de variabele tarieven twee keer per jaar aan, op 1 januari en op 1 juli. Door de fors gestegen energieprijzen zijn gas en stroom de afgelopen weken, mede onder invloed van de Russische inval in Oekraïne, fors gestegen. Daarom verhoogt Vattenfall eerder de tarieven. Energieprijzen stijgen al sinds vorig najaar, toen economieën wereldwijd zich begonnen te herstellen van de coronapandemie. Daardoor steeg de vraag naar gas en stroom snel.
Zakelijke klanten gaan er door de verhoging naar verwachting meer op achteruit dan consumenten. Dat komt omdat zij niet profiteren van de door het kabinet aangekondigde btw-verlaging op energie, zegt Vattenfall. Het van oorsprong Zweedse Vattenfall heeft zo'n 1,2 miljoen klanten in Nederland.
Jaarverbruik
Een gemiddeld huishouden moet zo'n 11 euro per maand meer betalen. Voor stroom komt er bij een gemiddeld jaarverbruik van 2250 kilowattuur (Kwh) maandelijks 3 euro bij, voor gas is dat bij een gemiddeld jaarverbruik van 1200 m3 gas 8 euro per maand extra.
Zakelijke klanten betalen straks bij een gemiddeld jaarverbruik van stroom van 7000 Kwh 7 euro per maand meer. Bij een gemiddeld gasverbruik per jaar van 2000 m3 komt er zo'n 14 euro per maand bij. Opgeteld is dat 21 euro per maand meer.
Opslag duurzame energie
Vattenfall wil dat de overheid ook kijkt naar het aanpassen van de opslag duurzame energie (ODE) om ondernemers verlichting te bieden. De ODE is een toeslag die elke klant betaalt en waarvan subsidies worden betaald.
Energieleverancier Eneco laat weten niet van plan te zijn op korte termijn de variabele tarieven aan te passen, aldus een woordvoerster. "Maar we kunnen niet uitsluiten dat het dit jaar nog wel gebeurt. De markt is zo beweeglijk dat we moeten afwachten wat er gebeurt."
Meer uit Financieel
DEN HAAG (ANP) - De boerensector reageert positief op de voordracht van Christophe Hansen als nieuwe Eurocommissaris voor Landbouw. De Land- en Tuinbouworganisatie Nederland (LTO) denkt dat de Luxemburgse christendemocraat bekend is met belangrijke thema's voor boeren in Noordwest-Europa.
1 uur geledenOSLO (ANP/AFP) - Voor het eerst zijn er in Noorwegen meer elektrische auto's dan benzineauto's, meldt de Noorse Wegenfederatie (OFV). De organisatie noemt deze ontwikkeling een "historische" mijlpaal.
1 uur geledenASTANA (ANP/RTR) - Intel houdt, ondanks het uitstel, vast aan het plan om een fabriek in Duitsland te bouwen, zei de Duitse bondskanselier Olaf Scholz dinsdag. De Amerikaanse chipfabrikant heeft aangekondigd de bouw van fabrieken in Duitsland en Polen zo'n twee jaar uit te stellen in afwachting van wat de markt gaat doen.
2 uur geledenMANNHEIM (ANP/BLOOMBERG) - Het vertrouwen van Duitse beleggers en analisten in de economie is deze maand gedaald naar het laagste niveau in een jaar, volgens het economische onderzoeksinstituut ZEW. De scherpe terugval wordt deels toegeschreven aan de problemen in de Duitse auto-industrie.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Netbeheerders hebben sinds vorig jaar te maken met soms onhaalbare termijnen waarbinnen ze verplicht een woning of klein bedrijf moeten aansluiten op het stroomnet, oordeelt de hoogste rechter voor economisch bestuursrecht. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) verplicht de beheerders van het stroomnet nieuwe aansluitingen binnen 12, 18 of 52 weken aan te sluiten. Maar het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) oordeelt nu dat die deadlines vaak te krap zijn bij complexe opdrachten en verklaart ze ongeldig.
2 uur geledenDUBLIN (ANP/BLOOMBERG) - Luchtvaartconcern Ryanair verwacht dat de grote staking bij Boeing voor vertragingen bij de leveringen van nieuwe vliegtuigen zal zorgen. Volgens topman Michael O'Leary kunnen die vertragingen wel oplopen tot zes weken.
3 uur geledenTOKIO (ANP) - Japan en de Verenigde Staten staan op het punt een akkoord te sluiten om de Japanse technologie-export naar China verder te beperken, schrijft de Financial Times (FT) op basis van ingewijden. De Amerikanen willen het moeilijker maken voor China om geavanceerde chipapparatuur te importeren. Mogelijke restricties raken daardoor ook Tokyo Electron, een Japanse branchegenoot van chipmachinemaker ASML.
5 uur geleden