Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vattenfall verhoogt eerder tarieven vanwege hoge energieprijzen

Vattenfall verhoogt eerder tarieven vanwege hoge energieprijzen

DEN HAAG (ANP) - Energieleverancier Vattenfall verhoogt in Nederland de variabele energietarieven per 1 april. Dat is eerder dan de gestelde termijn van 1 juli. Dat bevestigt Vattenfall na berichtgeving in De Telegraaf. Volgens Vattenfall stijgen de inkoopprijzen zo snel dat ze die eerder moeten doorberekenen.

Normaal gesproken passen energieleveranciers de variabele tarieven twee keer per jaar aan, op 1 januari en op 1 juli. Door de fors gestegen energieprijzen zijn gas en stroom de afgelopen weken, mede onder invloed van de Russische inval in Oekraïne, fors gestegen. Daarom verhoogt Vattenfall eerder de tarieven. Energieprijzen stijgen al sinds vorig najaar, toen economieën wereldwijd zich begonnen te herstellen van de coronapandemie. Daardoor steeg de vraag naar gas en stroom snel.

Zakelijke klanten gaan er door de verhoging naar verwachting meer op achteruit dan consumenten. Dat komt omdat zij niet profiteren van de door het kabinet aangekondigde btw-verlaging op energie, zegt Vattenfall. Het van oorsprong Zweedse Vattenfall heeft zo'n 1,2 miljoen klanten in Nederland.

Jaarverbruik

Een gemiddeld huishouden moet zo'n 11 euro per maand meer betalen. Voor stroom komt er bij een gemiddeld jaarverbruik van 2250 kilowattuur (Kwh) maandelijks 3 euro bij, voor gas is dat bij een gemiddeld jaarverbruik van 1200 m3 gas 8 euro per maand extra.

Zakelijke klanten betalen straks bij een gemiddeld jaarverbruik van stroom van 7000 Kwh 7 euro per maand meer. Bij een gemiddeld gasverbruik per jaar van 2000 m3 komt er zo'n 14 euro per maand bij. Opgeteld is dat 21 euro per maand meer.

Opslag duurzame energie

Vattenfall wil dat de overheid ook kijkt naar het aanpassen van de opslag duurzame energie (ODE) om ondernemers verlichting te bieden. De ODE is een toeslag die elke klant betaalt en waarvan subsidies worden betaald.

Energieleverancier Eneco laat weten niet van plan te zijn op korte termijn de variabele tarieven aan te passen, aldus een woordvoerster. "Maar we kunnen niet uitsluiten dat het dit jaar nog wel gebeurt. De markt is zo beweeglijk dat we moeten afwachten wat er gebeurt."

Meer uit Financieel

Makelaars: 55.000 woningzoekers op Open Huizen Dag

NIEUWEGEIN (ANP) - Ongeveer 55.000 geïnteresseerde woningzoekers hebben zaterdag meegedaan aan de Open Huizen Dag. Dat laat makelaarsorganisatie NVM weten. In totaal konden ongeveer 9000 deelnemende huizen tussen 11.00 en 15.00 uur bezichtigd worden zonder een afspraak te maken.

13 uur geleden
Maandenlange staking truckers langs Duitse snelweg voorbij

FRANKFURT (ANP/DPA) - Een maandenlange staking van voornamelijk vrachtwagenchauffeurs uit Georgië en Oezbekistan op een parkeerterrein langs een Duitse snelweg is voorbij. De truckers hadden ruim twee maanden geleden het werk neergelegd op een parkeerterrein van een pompstation bij Gräfenhausen ten zuiden van Frankfurt, omdat ze niet kregen uitbetaald door hun Poolse werkgever.

17 uur geleden
Oliebedrijf BP ziet in korte tijd opnieuw topbestuurder opstappen

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Het grote Britse olie- en gasconcern BP ziet binnen enkele weken opnieuw een topbestuurder vertrekken. Nu gaat het om het hoofd van de Amerikaanse activiteiten van BP die weggaat. Eerder deze maand stapte al topman Bernard Looney onverwacht op vanwege relaties met collega's bij BP in het verleden.

18 uur geleden
Turkse minister reist naar Europa voor buitenlandse investeringen

ANKARA (ANP/BLOOMBERG) - De Turkse minister van Financiën Mehmet Simsek gaat naar Europa om te praten met internationale investeerders over meer buitenlandse investeringen in Turkije. Hij zal komende week een bijeenkomst in Londen bijwonen die wordt georganiseerd door de grote banken Citigroup en Bank of America en later in de maand dan praten met investeerders in Parijs.

19 uur geleden
Lobbygroep Italiaans bedrijfsleven somber over economie

ROME (ANP/BLOOMBERG) - De grootste bedrijfslobbygroep van Italië is somber gesteld over de economie voor de rest van dit jaar. Volgens Confindustria is er zwakte in de industrie en dienstensector en zorgen de renteverhogingen door de Europese Centrale Bank (ECB) en stijgende energiekosten voor tegenwind.

19 uur geleden
Topbestuurders Ford en GM boos over uitbreiding autostaking

DETROIT (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De hoogste bestuurders van de Amerikaanse autobedrijven Ford Motor en General Motors (GM) zijn boos op autovakbond UAW nu een grote staking is uitgebreid. Vrijdag werd bekend dat nog meer werknemers van autofabrieken van Ford en GM in de Verenigde Staten het werk neerleggen. De staking is inmiddels de derde week ingegaan en er lijkt geen einde in zicht.

21 uur geleden
Minister Yellen: shutdown ondermijnt groei economie VS

WASHINGTON (ANP/RTR) - Een shutdown van de Amerikaanse overheid zal de groei van de economie van de Verenigde Staten ondermijnen omdat belangrijke overheidsprogramma's voor bedrijven geraakt worden en grote infrastructuurprojecten vertraging oplopen. Dat zei de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen.

21 uur geleden