Vattenfall stopt met aanleg warmtenetten voor bestaande woningen
DIEMEN (ANP) - Vattenfall stopt met de aanleg van nieuwe, grote warmtenetten die al gebouwde woningen verwarmen. De energiemaatschappij vreest dat de kosten daarvan zo hoog zullen zijn dat het onmogelijk is betaalbare tarieven te rekenen, zonder daar zelf verliezen op te lijden. Hierdoor gaan plannen voor de aansluiting van 7000 tot 15.000 woningen op 'stadswarmte' niet door, zegt Ahmed Abdisalaam van Vattenfall Warmte.
Vattenfalls divisie voor warmtenetten, die als alternatief gelden voor verwarming met aardgas, staat volgens Abdisalaam onder "extreme financiële druk". Net als bij andere warmtebedrijven ging de vraag omlaag doordat Nederlanders na de energiecrisis blijvend minder zijn gaan stoken. Tegelijkertijd liepen de kosten op.
Vattenfall hekelt ook een spoedwet waarmee toenmalig minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten warmte betaalbaar wilde houden. Die maatregel zorgt er volgens Abdisalaam voor dat warmtebedrijven "structureel minder dekking van de kosten hebben".
Teleurstellend
Een woordvoerder van de nieuwe minister Sophie Hermans (Klimaat en Groene Groei) noemt het besluit erg jammer. "We hebben ze hard nodig." Vattenfall heeft eerder aangegeven te willen stoppen met warmtenetten voor reeds gebouwde woningen. Met nieuwbouw gaan ze door, benadrukt de woordvoerder.
Hermans zal zeker in gesprek gaan met het bedrijf, om te vragen waar het tegenaan loopt. Maar de overheid kan niet overal soelaas bieden, aldus het ministerie. Het kabinet gaat ook gewoon door met de door Vattenfall bekritiseerde Warmtewet.
Pijnlijk gevolg
De gemeente Amsterdam, die veel huizen aardgasvrij wilde maken met warmtenetten van Vattenfall, noemt de beslissing teleurstellend. "Een pijnlijk gevolg van jarenlang vertraging en geen structurele oplossingen vanuit het Rijk", reageert wethouder Dirk de Jager (Duurzaamheid). Hij wil in gesprek met Hermans. Want juist in deze onvermijdelijke energietransitie, moeten bewoners kunnen rekenen op betaalbare en duurzame alternatieven om hun huizen te verwarmen."
In Amsterdam kwam Vattenfall dit jaar al in conflict met woningcorporaties om de sterk gestegen kosten voor de aanleg van warmtenetten. De corporaties besloten in maart te stoppen met nieuwe aansluitingen op het warmtenet, omdat die huurders zouden opzadelen met fors hogere vaste kosten voor hun aansluiting. Dat zou in sommige gevallen een hogere rekening opleveren dan voor gas.
Landelijk vraagstuk
Ook Vattenfall wil in gesprek met minister Hermans. "Dit is een landelijk vraagstuk, niet lokaal", stelt de energieleverancier.
Meer uit Financieel
BARCELONA (ANP/DPA) - De oprichter van het wereldwijd succesvolle Spaanse modeconcern Mango, de 71-jarige miljardair Isak Andic, is omgekomen bij een ongeluk tijdens een uitstapje met de familie. Televisiezender RTVE en andere Spaanse media melden dat de ondernemer van Turkse afkomst in het Montserratgebergte bij Barcelona uitgleed en ongeveer 150 meter naar beneden zou zijn gestort.
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het is goed dat er wordt nagedacht over de gevolgen van grote noodsituaties voor het betaalverkeer, maar daarbij zou Nederland zich niet moeten blindstaren op contant geld als enige terugvaloptie. Dat zegt Eus Peters, directeur van de Raad Nederlandse Detailhandel (RND). Digitale betaalmogelijkheden zijn namelijk sneller op grote schaal in te zetten dan munt- en briefgeld, meent hij.
15 uur geledenPARIJS (ANP) - Kredietbeoordelaar Moody's is negatiever over de staatsfinanciën van Frankrijk. Het ratingbureau verlaagde het rapportcijfer voor de Franse financiële gezondheid om de politieke crisis in het land. Die zit maatregelen dwars die de overheidsbegroting op orde moeten brengen, stelt Moody's.
17 uur geledenBELGRADO (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Het grootste olie- en gasbedrijf van Servië krijgt te maken met Amerikaanse en Britse sancties om de banden met Rusland. Dat zei de Servische president Aleksandar Vucic in een tv-interview.
19 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De voorvrouw van werkgeversorganisatie VNO-NCW doet, met tegenzin, een oproep om het kopen van producten van Europese makelij te verplichten. In een interview met De Telegraaf noemt Ingrid Thijssen zo'n eis onvermijdelijk nu andere grote machtsblokken ook met maatregelen komen die de eigen industrie voortrekken.
20 uur geledenWASHINGTON (ANP/RTR) - Het is TikTok niet gelukt meer tijd te winnen om een dreigend verbod in de Verenigde Staten af te wenden. Op 19 januari wordt de video-app verbannen uit Amerikaanse appstores van Google en Apple, tenzij het Chinese moederbedrijf ByteDance TikTok verkoopt. De twee bedrijven eisten bij een rechter uitstel van dat verbod om een hoger beroep voor het Hooggerechtshof af te wachten, maar de rechter ging daar niet in mee.
22 uur geledenUTRECHT (ANP) - Nederlanders hebben in de eerste week na Sinterklaas al veel kerstkaarten verstuurd, merkt directeur Maurice Unck van de Nederlandse postdivisie van PostNL. Volgens hem zijn deze week miljoenen kaarten door de sorteercentra zijn gegaan. Na Sinterklaas komt traditioneel de verkoop van kerstkaarten op gang. Hallmark en Paperclip Cards verwachten echter niet dat mensen dit jaar meer kerstkaarten kopen dan vorig jaar.
23 uur geleden