Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vastgoedconcern Unibail onderaan in licht lagere AEX

Vastgoedconcern Unibail onderaan in licht lagere AEX

AMSTERDAM (ANP) - Unibail-Rodamco-Westfield stond dinsdag onderaan in de AEX-index, die een klein verlies liet zien. De investeerder in winkelvastgoed kampte met een verkoopadvies door RBC. De stemming op het Damrak bleef daarbij terughoudend door de aanhoudende vrees voor een recessie en energiecrisis in de eurozone.

De euro zakte verder in waarde als gevolg van de recessievrees en was voor het eerst in twintig jaar evenveel waard als de dollar. De eenheidsmunt noteerde kort op 1,0000 dollar, tegen 1,0078 dollar een dag eerder. Dat is het laagste niveau sinds eind 2002.

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,6 procent in de min op 664,98 punten. Unibail-Rodamco-Westfield raakte 5 procent kwijt. De MidKap daalde 1,1 procent tot 894,02 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tot 0,9 procent.

Just Eat Takeaway

Andere grote verliezers in de AEX waren maaltijdbezorger Just Eat Takeaway, fintechbedrijf Adyen en ING, met minnen tot 3,6 procent. De chipbedrijven ASMI, Besi en ASML zakten tot 1,5 procent. Telecombedrijf KPN, levensmiddelenconcern Unilever en olie- en gasproducent Shell waren de enige stijgers met winsten tot 1 procent. Shell profiteerde daarbij van een koopadvies door ING.

ABN AMRO verloor 2 procent in de MidKap ondanks een adviesverhoging door AlphaValue/Baader. Bij de kleinere bedrijven daalde Ebusco 0,8 procent. De fabrikant van elektrische bussen en laadsystemen gaat negentien bussen leveren aan Nobina voor gebruik in Denemarken.

Renault

In Parijs zakte Renault dik 2 procent. Het Franse autoconcern zag de wereldwijde verkopen in de eerste jaarhelft met 12 procent dalen, mede als gevolg van het chiptekort in de autosector. Inclusief Rusland namen de verkopen met 30 procent af. Renault liet in mei weten zijn meerderheidsbelang in de Russische autofabrikant AvtoVaz, de eigenaar van automerk Lada, te verkopen aan de Russische overheid.

EDF klom bijna 7 procent na berichten dat de Franse overheid het energiebedrijf voor meer dan 8 miljard euro volledig wil nationaliseren. In Frankfurt ging het Duitse energiebedrijf Uniper, dat bij de Duitse regering heeft aangeklopt voor hulp, verder omlaag en daalde 3 procent.

Vrees voor recessie

De olieprijzen daalden verder door de vrees dat een recessie de vraag naar olie onder druk zet. Mogelijke nieuwe coronalockdowns in China zouden eveneens kunnen zorgen voor een lagere vraag naar olie. Een vat Amerikaanse olie kostte 2,5 procent minder op 101,53 dollar. Brentolie zakte 2,2 procent in prijs tot 104,76 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Veel akkerbouwers verliezen inkomsten door weersextremen

DEN HAAG (ANP) - Ruim zes op de tien akkerbouwers hebben door toenemende weersextremen minder inkomsten uit de oogst van aardappelen, suikerbieten, uien en graan, meldt Nieuwe Oogst. Het agrarische vakblad baseert zich op een peiling onder ruim vijfhonderd akkerbouwbedrijven in Nederland.

1 uur geleden
Dalende iPhone-verkopen bezorgen Apple krimpende omzet

CUPERTINO (ANP) - Apple heeft in de eerste drie maanden van 2024 een lagere omzet geboekt, wat vooral te wijten was aan dalende verkopen van de iPhone. De smartphone van het Amerikaanse concern kreeg onder andere op de Chinese markt concurrentie van Huawei.

8 uur geleden
Moederbedrijf van Booking.com blijft groeien en voert winst op

NORWALK (ANP) - Booking Holdings is in de eerste maanden van het jaar harder gegroeid dan het internetbedrijf voor reizen zelf had verwacht. Het moederbedrijf van het in Amsterdam gevestigde Booking.com profiteerde van een toename van het aantal via het platform geboekte hotelovernachtingen. Daarbij steeg ook de winst hard.

9 uur geleden
Techbedrijven leiden beurzen in New York naar winst

NEW YORK (ANP) - Techbedrijven hebben de belangrijkste graadmeters op de aandelenbeurzen in New York hoger gezet. In de aanloop naar de publicatie van de kwartaalcijfers van Apple nam de hoop op extra winstuitkeringen door de iPhone-maker toe, na vergelijkbare stappen van Google-moederbedrijf Alphabet.

9 uur geleden
Gazprom lijdt eerste jaarverlies sinds 1999

MOSKOU (ANP/DPA/BLOOMBERG) - Gazprom heeft vorig jaar voor het eerst sinds 1999 een verlies geleden. Na de grootschalige inval van Rusland in Oekraïne verkocht het Russische staatsgasbedrijf steeds minder gas aan Europa, waarmee een lucratieve exportmarkt is weggevallen.

10 uur geleden
Media: filmdivisie Sony heeft interesse in Paramount

NEW YORK (ANP) - De filmtak van Sony is geïnteresseerd in een overname van branchegenoot Paramount Global, bekend van de filmstudio en televisiezenders als CBS, MTV en Nickelodeon. Volgens Amerikaanse media heeft Sony Pictures Entertainment samen met investeringsmaatschappij Apollo Global Management een bod van zo'n 26 miljard dollar (24 miljard euro) uitgebracht.

10 uur geleden
Shell-topman nu niet bezig met beursnotering in New York

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Olie- en gasconcern Shell heeft vooralsnog geen plannen om de beurs van Londen te verlaten voor New York. "Daar voeren wij op dit moment geen discussie over", zegt topman Wael Sawan in een toelichting op zijn resultaten.

13 uur geleden