
Vastgoedadviseur: verduurzaming winkels gebeurt nog nauwelijks
DEN HAAG (ANP) - De verduurzaming van winkels schiet vooralsnog tekort. Volgens vastgoedadviseur Colliers zijn winkelpanden bijvoorbeeld nog amper uitgerust met energielabels. Daarnaast is het energieverbruik nog veel te hoog om de doelen uit het klimaatakkoord te halen, zo meldt Colliers in een rapport over de problematiek.
Bijna 70 procent van de winkels heeft geen energielabel. Volgens Colliers zou dit niet moeten kunnen, omdat eigenaren hun winkels niet zonder certificaat mogen verhuren of verkopen. Het ontbreekt volgens de onderzoekers aan "dwingende wetgeving" vanuit de overheid om vastgoedeigenaren in beweging te krijgen. Voor kantoren geldt bijvoorbeeld dat in jet jaar 2023 minimaal energielabel C verplicht is. Zo'n verplichting is er niet voor winkelpanden.
Van de 25 grootste gemeenten in Nederland zijn Utrecht en Zaanstad de groenste winkelsteden. Een derde van het winkeloppervlak in die gemeenten heeft een energielabel A. In Zaanstad is de laatste jaren werk gemaakt van het vernieuwen van het centrum. In Utrecht draagt de herontwikkeling van winkelcentrum Hoog Catharijne en het moderne Leidsche Rijn Centrum bij aan de vergroening.
Geen prioriteit
In Haarlem en Maastricht, steden die veel monumentale panden hebben, heeft 15 procent van de winkels het zuinigste energielabel. Voor monumentale panden is het volgens Collier niet verplicht om een label te hebben. Het verduurzamen van monumentale panden is ook een grote opgave, omdat eigenaren bijvoorbeeld niet veel mogen veranderen aan de buitenkant.
Colliers merkt op dat verduurzaming bij veel pandeigenaren geen prioriteit heeft. Dat geldt in mindere mate voor institutionele beleggers die panden bezitten. Zij worden vaak ook door aandeelhouders aangespoord te verduurzamen. Maar particuliere eigenaren zijn het minst bezig met vergroenen. Ingrepen die al gedaan worden zijn vaak kleinschalig met een korte zogeheten terugverdientijd, zoals het installeren van ledverlichting.
Voor een succesvolle verduurzaming is samenwerking tussen eigenaar en huurder noodzakelijk, aldus Colliers. "Het klimaatrapport van de Verenigde Naties laat zien dat er snel dwingende maatregelen nodig zijn. Er is letterlijk werk aan de winkel."
Meer uit Financieel
GENÈVE (ANP/RTR/AFP) - Het handelsoverleg tussen China en de Verenigde Staten in Genève is afgebroken, melden bronnen aan de persbureaus Reuters en AFP. De besprekingen gaan naar verwachting zondag verder.
10 uur geledenUTRECHT (ANP) - Het Ledenparlement van FNV heeft zaterdag het interim-bestuur van de vakbond weggestuurd. Voorzitter Henk de Jong en medebestuurders Carolien Bijen en Miranda Diependaal waren sinds maart aan het werk, maar hun termijn stopt zondag.
10 uur geledenGENÈVE (ANP/RTR) - Het handelsoverleg tussen China en de Verenigde Staten in het Zwitserse Genève is hervat na een lunchpauze. Dat melden ooggetuigen aan persbureau Reuters. Volgens Reuters zijn de Chinese en Amerikaanse delegaties teruggekeerd naar de onderhandelingen in een residentie in een buitenwijk van Genève.
15 uur geledenGENÈVE (ANP/RTR) - De Chinese delegatie is vertrokken van het handelsoverleg met de Verenigde Staten in het Zwitserse Genève. Dat melden ooggetuigen aan persbureau Reuters. Eerder op de dag waren die onderhandelingen juist formeel begonnen. Het is niet bekend wat de reden is dat de Chinezen zijn vertrokken, aldus Reuters.
17 uur geledenMÜNCHEN (ANP/DPA) - De nieuwe Duitse minister van Economische Zaken wil dat er snel nieuwe gasgestookte energiecentrales gebouwd worden om zo de energiezekerheid van Duitsland te versterken. Volgens Katherina Reiche zijn die centrales nodig als er onvoldoende energie kan worden opgewekt door middel van wind en zon.
20 uur geledenBEIJING (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De inflatie in China is in april voor de derde maand op rij gedaald onder druk van de zwakke binnenlandse economie. Zo worstelt China met een crisis op de vastgoedmarkt en hoge jeugdwerkloosheid. Daar komt nog de handelsoorlog met de Verenigde Staten bovenop.
21 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Europese olie- en gasbedrijven gaan verschillend om met het decreet van de Amerikaanse president Donald Trump om de Golf van Mexico voortaan de Golf van Amerika te noemen. De Britse concerns BP en Shell gaan mee in dat besluit, zo valt te lezen in persberichten en jaarverslagen. TotalEnergies in Frankrijk blijft de naam Golf van Mexico gebruiken.
1 dag geleden