
VanMoof gaat ook in Duitsland faillissementsprocedure in
BERLIJN (ANP) - De Nederlandse elektrische fietsenmaker VanMoof gaat ook in Duitsland een faillissementsprocedure in. Dat valt te lezen in een uitspraak van de rechtbank in Berlijn, die een voorlopige bewindvoerder heeft aangesteld. Er kan nog wel beroep worden aangetekend, meldt de rechtbank.
Op de website van VanMoof is te zien dat de winkel in de Duitse hoofdstad de gehele week gesloten is. De winkels in andere steden in Duitsland, zoals Frankfurt, Keulen en Hannover, lijken nog wel open te zijn. Toch heeft de rechter bepaald dat VanMoof zijn financiën uit handen moet geven aan de bewindvoerder.
De rechtbank in Amsterdam verklaarde de Nederlandse tak van VanMoof in juli failliet. De bedrijfsonderdelen in het buitenland vielen buiten dit faillissement. Onderzocht wordt nog of een doorstart mogelijk is. Vorige week meldde de topman van het Amerikaanse mobility.com, dat in de running was voor een overname, dat zijn bod was afgewezen. Micromobility.com maakt elektrische fietsen en steps en is actief in de Verenigde Staten en Europa.
Jarenlang miljoenenverliezen
VanMoof ging failliet na jaren van tientallen miljoenen euro’s verlies. Alleen al in 2021 eindigde het bedrijf met een verlies van 77,8 miljoen, op een omzet van 65,6 miljoen euro. Dat was onder andere te wijten aan de hoge reparatiekosten van de fietsen die vaak mankementen vertoonden. De e-bikes zitten namelijk vol eigen onderdelen van VanMoof, wat ook een financiële achilleshiel bleek. Er zijn gigantische investeringen voor nodig.
Sinds de oprichting van VanMoof zijn wereldwijd 190.000 fietsen van het merk verkocht. Naast Nederland en Duitsland heeft het fietsbedrijf nog winkels in de Verenigde Staten, Ierland, Groot-Brittannië, Frankrijk, Oostenrijk, Japan en Denemarken.
Ophalen fietsen
Nederlandse klanten van VanMoof kunnen alleen nog deze week hun fiets afhalen bij de winkels in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. VanMoof benadrukt op zijn website dat de winkels dan alleen geopend zijn voor het ophalen van fietsen. Personeel helpt daarbij, maar kan geen reparaties meer uitvoeren. Ook kunnen zij geen vragen beantwoorden over openstaande bestellingen of terugbetalingen.
Meer uit Financieel
HILVERSUM (ANP) - Muziekconcern Universal Music Group (UMG) heeft het afgelopen kwartaal meer omzet en winst geboekt, geholpen door sterke muziekverkopen van populaire artiesten als Kendrick Lamar, Sabrina Carpenter en Lady Gaga.
18 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - De aandelenkoersen op de Amsterdamse effectenmarkt gingen dinsdag over een breed front omhoog. Bij de hoofdfondsen waren vooral ABN AMRO en ING gewild met koerswinsten van 1,7 procent, na goed ontvangen resultaten van Deutsche Bank. De grootste bank van Duitsland won ruim 5 procent in Frankfurt.
1 uur geledenBEIJING (ANP) - China heeft het importtarief van 125 procent op de import van ethaan uit de Verenigde Staten, dat eerder deze maand was ingevoerd, ingetrokken. Dit meldt persbureau Reuters dinsdag op basis van ingewijden.
2 uur geledenATLANTA (ANP/BLOOMBERG) - Coca-Cola denkt goed bestand te zijn tegen de handelsonrust omdat het in tal van landen actief is en veel frisdranken lokaal laat bottelen. Bij de presentatie van de kwartaalcijfers gaf het Amerikaanse concern aan dat de impact van importheffingen waarschijnlijk "beheersbaar" is. Daarom handhaafde het zijn eerder gestelde financiële prognoses.
2 uur geledenWASHINGTON (ANP) - Het Witte Huis heeft dinsdag harde kritiek geuit op webwinkelconcern Amazon vanwege het vermeende plan om de kosten van president Donald Trumps invoertarieven naast de totaalprijs van producten op de website te tonen. "Dit is een vijandige en politieke daad van Amazon", zei Witte Huis-woordvoerster Karoline Leavitt tijdens een persconferentie.
3 uur geledenNEW YORK (ANP) - De Nederlandse chipfabrikant NXP ging dinsdag onderuit op de beurs in New York. Het bedrijf met een notering in New York heeft gewaarschuwd voor "zeer onzekere" omstandigheden vanwege de onrust rond de Amerikaanse handelstarieven.
3 uur geledenWASHINGTON (ANP) - De wereldwijde grondstofprijzen dalen naar verwachting in de komende jaren dalen tot het laagste niveau sinds 2020, meldt de Wereldbank in een nieuw rapport. 's Werelds grootste instituut voor ontwikkelingssamenwerking merkt daarbij op dat de lagere grondstofprijzen de inflatierisico's, door de Amerikaanse importheffingen, op korte termijn kunnen temperen.
3 uur geleden