
Vanaf april alleen gereguleerde wiet verkocht in 10 gemeenten
DEN HAAG (ANP) - In de coffeeshops in de tien gemeenten die meedoen aan het wietexperiment mag vanaf 7 april volgend jaar alleen nog maar wiet van officiële telers worden verkocht. Het kabinet wil zo zorgen dat er "een duidelijk perspectief" is voor gemeenten, coffeeshophouders en telers, schrijven minister David van Weel (Justitie en Veiligheid) en staatssecretaris Vincent Karremans (VWS) aan de Tweede Kamer.
Deze experimenteerfase in Breda, Tilburg, Groningen, Zaanstad, Almere, Arnhem, Nijmegen, Voorne aan Zee, Heerlen en Maastricht gaat "in principe" vier jaar duren. In april zijn nog drie telers klaar om legale wiet te leveren. In totaal zijn er dan zeven leveranciers. "Dit zal zowel de keuze voor coffeeshops als ook de bestendigheid van het aanbod ten goede komen", aldus de bewindslieden.
Het was de bedoeling dat de overgangsfase, waarin in de deelnemende gemeenten zowel gedoogde als gereguleerde wiet mocht worden verkocht, al in september zou aflopen. Maar die periode werd verlengd omdat de productie toen nog niet op orde was. Telers konden niet genoeg leveren en ook de kwaliteit en diversiteit van het aanbod vonden coffeeshophouders nog ondermaats.
Haagse verhoudingen
Het wietexperiment, dat eind vorig jaar begon in Breda en Tilburg en afgelopen zomer werd uitgebreid naar tien gemeenten, moet uitwijzen of het mogelijk is de productie, distributie en verkoop van cannabis te reguleren. Onderzoekers kijken daarnaast naar de effecten op volksgezondheid, criminaliteit, veiligheid en overlast. Een onafhankelijke begeleidings- en evaluatiecommissie kijkt daarbij mee.
De wietproef werd al aangekondigd in het regeerakkoord van het derde kabinet-Rutte, dat bestond uit VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. Het duurde evenwel jaren voordat het experiment kon beginnen. Inmiddels liggen de verhoudingen in Den Haag heel anders. In de huidige coalitie is alleen de VVD nog voorstander van het experiment. PVV, NSC en BBB zien er weinig tot niets in.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Minister Ruben Brekelmans (Defensie, VVD) wil nog dit jaar naar het Iraakse Hawija reizen om daar persoonlijk excuses aan te bieden. Dat zei hij donderdag in een debat in de Tweede Kamer over het rapport van de commissie-Sorgdrager. Die deed onderzoek naar de Nederlandse luchtaanval op de stad in juni 2015 waarbij tientallen burgerdoden vielen.
2 uur geledenNIJMEGEN (ANP) - De Radboud Universiteit in Nijmegen heeft een bijeenkomst ter ere van de eigen 102e verjaardag afgelast vanwege een pro-Palestijns protest. Na de opening van de zogenoemde Dies Natalis "werd de ceremonie onderbroken door een demonstrant die in de aula het woord nam", schetst de universiteit. "Na enkele minuten geluisterd te hebben naar de demonstrant, gaf deze geen gehoor aan herhaalde verzoeken om het betoog te beëindigen." Daarop werd besloten de bijeenkomst te staken.
4 uur geledenEINDHOVEN (ANP) - Mocht PSV zondag landskampioen worden in de Eredivisie, dan wordt de ploeg van Peter Bosz een dag later gehuldigd in Eindhoven. De huldiging is op het Stadhuisplein en is op verschillende plekken op grote schermen te volgen, maakte de gemeente donderdag bekend.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Milieuorganisaties blijven het "onverantwoord en onacceptabel" vinden om Lelystad Airport open te stellen voor vakantievluchten. Het kabinet heeft volgens ingewijden plannen om er maximaal 10.000 passagiersvluchten per jaar toe te staan én F-35-gevechtsvliegtuigen te stationeren. "Civiele en militaire luchtvaart zijn fundamenteel verschillende kwesties, maar worden nu bewust door elkaar gehaald", reageren Greenpeace en Milieudefensie.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De overheid moet de samenleving meer ruimte geven om te helpen bij de oplossingen voor taaie vraagstukken, bijvoorbeeld als het gaat om de woningcrisis of stikstofcrisis. Dat adviseert de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) donderdag aan minister-president Dick Schoof. De raad heeft gekeken naar vastgelopen problemen die soms al tientallen jaren spelen in Nederland. De samenwerking tussen overheid en burgers kan veel beter, concludeert de Rli.
7 uur geledenROTTERDAM/LEIDEN (ANP) - De NL-Alerts die donderdagochtend werden verstuurd in Leiden en in het gebied van de Botlek tot Goeree-Overflakkee, zijn ingetrokken. In Leiden heeft de brandweer de uitstroom van biogas gestopt uit de overdrukbeveiliging van een opslagtank van een afvalwaterzuivering. En in het Botlekgebied is geen stankoverlast meer. Daar was een tijd een gaslucht te ruiken, doordat een kleine hoeveelheid geurstof was gelekt die aan aardgas wordt toegevoegd.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Oud-minister Ben Bot (87) heeft van de rechtbank in Den Haag een rijontzegging van zes maanden gekregen omdat hij in 2022 een meisje van 14 jaar oud had aangereden. Hij kreeg ook een voorwaardelijke taakstraf van 120 uur opgelegd. Het meisje brak haar neus en een been.
7 uur geleden