Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vanaf 6 jaar mondkapje op in België, op school en erbuiten

Vanaf 6 jaar mondkapje op in België, op school en erbuiten

BRUSSEL (ANP) - Kinderen vanaf zes jaar moeten vanaf maandag in België een mondkapje op, zowel in de schoolbanken als overal waar dat verplicht is, zoals in het openbaar vervoer. Volgens premier Alexander De Croo is dat nodig omdat het coronavirus op de scholen sterk rondwaart en kinderen ook de leerkrachten, hun ouders, grootouders en vrienden kunnen besmetten.

De basis- en kleuterscholen gaan ook vervroegd met kerstvakantie. Na 18 december krijgen de kinderen er een week bij, maakte De Croo na afloop van het Overlegcomité van de zes Belgische regeringen bekend. Maatregelen in het onderwijs was een groot discussiepunt in het overleg. Experts hadden aangeraden de basis- en kleuterscholen direct voor minstens tien dagen te sluiten. De federale regering was daar voor, maar de Waalse en Vlaamse regeringen niet.

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke was niet blij met het compromis. "We bereiken stilaan een plateau in het aantal besmettingen, dat is goed nieuws, maar de hoeveelheid virus in de maatschappij blijft wel te hoog", zei hij. "Vanuit het oogpunt om het vuur te blussen waar het brandt en de pijn van de zorg weg te nemen, is dit teleurstellend."

Aangescherpte regels

Op de scholen worden meer regels aangescherpt. Zodra er twee besmettingen zijn in een klas, moet die dicht. Ook komen er regels voor de ventilatie van het klaslokaal en het gebruik van een CO2-meter. Zodra er te weinig frisse lucht wordt gemeten in een klaslokaal moeten de kinderen naar buiten, letterlijk om even een luchtje te scheppen.

Het voortgezet onderwijs schakelt weer over op een gedeeltelijk hybride vorm. Onderwijs op afstand wordt gecombineerd met fysieke aanwezigheid.

In Vlaanderen zijn al meer dan honderd scholen de afgelopen week gesloten vanwege de besmettingen en personeelsuitval. Zowel personeel als leerlingen zijn zelf ziek of moeten thuis in quarantaine vanwege zieke gezinsleden.

Meer uit Buitenland

Poolse krant: raket die Pools dorp raakte was Oekraïens

WARSCHAU (ANP/RTR) - De raket die vorig jaar een Pools dorp raakte met twee doden tot gevolg, was Oekraïens. Dat is volgens de Poolse krant Rzeczpospolita bevestigd door experts in Polen. Oekraïne heeft tot dusver ontkend dat een van zijn raketten in de NAVO-lidstaat is neergekomen.

58 minuten geleden
Duitse politiebond is tegen grenscontroles bij Polen en Tsjechië

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse politievakbond GdP vindt het niet verstandig om weer vaste controles in te voeren aan de grens met Polen en Tsjechië. De bond reageert daarmee op uitspraken van de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser, die het toezicht wil aanscherpen in de strijd tegen mensensmokkel. Volgens haar woordvoerder zijn extra politiecontroles een optie.

59 minuten geleden
Kapitein cruiseschip krijgt 5 jaar cel voor fatale botsing Donau

BOEDAPEST (ANP/RTR) - De kapitein van een cruiseschip dat in 2019 betrokken was bij een dodelijke aanvaring op de Donau in Boedapest, is veroordeeld tot 5,5 jaar gevangenisstraf. Er vielen 27 doden toen het schip in de Hongaarse hoofdstad tegen een rondvaartboot botste. Het was de grootste ramp in een halve eeuw op de Donau.

1 uur geleden
Zeker twintig doden bij explosie brandstofopslag Nagorno-Karabach

STEPANAKERT (ANP/AFP/RTR) - De explosie op maandag in een brandstofopslag in Nagorno-Karabach heeft aan zeker twintig mensen het leven gekost. Nog eens 290 mensen zijn gewond geraakt, van wie een deel in levensgevaar is, zeggen de Armeense autoriteiten in het gebied. In Nagorno-Karabach zijn ruim 13.000 mensen op de vlucht geslagen en naar Armenië getrokken.

3 uur geleden
Oekraïne: 26 van 38 Russische drones neergehaald

KYIV (ANP/AFP) - Rusland heeft in de nacht van maandag op dinsdag 38 drones ingezet voor aanvallen op Oekraïne. De meeste zouden zijn neergehaald, maar toch werd de voor de graanexport belangrijke havenstad aan de Donau Izmajil opnieuw getroffen, meldt de Oekraïense luchtmacht.

3 uur geleden
Rusland en VS beschuldigen elkaar van onrust Nagorno-Karabach

WASHINGTON/MOSKOU (ANP/AFP) - Rusland en de VS hebben elkaar beschuldigd van het veroorzaken van instabiliteit rond Nagorno-Karabach. Maandag zei een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken dat Rusland een onbetrouwbare bondgenoot was voor Armenië. De Russische ambassadeur in de VS noemt die uitspraken "schandelijk" en zegt dat de VS alleen maar Rusland willen beschadigen.

4 uur geleden
Thaise protestleider krijgt vier jaar cel om majesteitsschennis

BANGKOK (ANP/AFP) - Een Thaise rechtbank heeft dinsdag een van de leidende figuren in de door jongeren geleide pro-democratische protestbeweging in het land tot vier jaar gevangenisstraf veroordeeld, omdat hij de koning zou hebben beledigd.

4 uur geleden