Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vanaf 6 jaar mondkapje op in België, op school en erbuiten

Vanaf 6 jaar mondkapje op in België, op school en erbuiten

BRUSSEL (ANP) - Kinderen vanaf zes jaar moeten vanaf maandag in België een mondkapje op, zowel in de schoolbanken als overal waar dat verplicht is, zoals in het openbaar vervoer. Volgens premier Alexander De Croo is dat nodig omdat het coronavirus op de scholen sterk rondwaart en kinderen ook de leerkrachten, hun ouders, grootouders en vrienden kunnen besmetten.

De basis- en kleuterscholen gaan ook vervroegd met kerstvakantie. Na 18 december krijgen de kinderen er een week bij, maakte De Croo na afloop van het Overlegcomité van de zes Belgische regeringen bekend. Maatregelen in het onderwijs was een groot discussiepunt in het overleg. Experts hadden aangeraden de basis- en kleuterscholen direct voor minstens tien dagen te sluiten. De federale regering was daar voor, maar de Waalse en Vlaamse regeringen niet.

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke was niet blij met het compromis. "We bereiken stilaan een plateau in het aantal besmettingen, dat is goed nieuws, maar de hoeveelheid virus in de maatschappij blijft wel te hoog", zei hij. "Vanuit het oogpunt om het vuur te blussen waar het brandt en de pijn van de zorg weg te nemen, is dit teleurstellend."

Aangescherpte regels

Op de scholen worden meer regels aangescherpt. Zodra er twee besmettingen zijn in een klas, moet die dicht. Ook komen er regels voor de ventilatie van het klaslokaal en het gebruik van een CO2-meter. Zodra er te weinig frisse lucht wordt gemeten in een klaslokaal moeten de kinderen naar buiten, letterlijk om even een luchtje te scheppen.

Het voortgezet onderwijs schakelt weer over op een gedeeltelijk hybride vorm. Onderwijs op afstand wordt gecombineerd met fysieke aanwezigheid.

In Vlaanderen zijn al meer dan honderd scholen de afgelopen week gesloten vanwege de besmettingen en personeelsuitval. Zowel personeel als leerlingen zijn zelf ziek of moeten thuis in quarantaine vanwege zieke gezinsleden.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

Finland versoepelt coronamaatregelen

HELSINKI (ANP/BLOOMBERG) - De Finse regering heeft besloten geleidelijk meerdere coronamaatregelen te versoepelen. Theaters en bioscopen gaan weer open, net als sportscholen en zwembaden. Restaurants mogen drie uur later sluiten, voortaan om 21.00 uur. Cafés moeten nog wel om 18.00 uur dicht.

4 uur geleden
Vastgoedtak helpt maker Delfts blauw aan winst in coronajaar

DELFT (ANP) - Royal Delft Group, de maker van Delfts blauw-porselein, verwacht het boekjaar 2021 met een positief resultaat af te sluiten. Dit ondanks dat veel buitenlandse toeristen vanwege de coronapandemie wegbleven. Volgens de beursgenoteerde onderneming werd het achterblijven van de omzet in de toeristische sector ruimschoots gecompenseerd door diverse zakelijke projecten en stabiele huuropbrengsten bij de vastgoedtak.

5 uur geleden
VS op weg naar eerste zwarte vrouw als opperrechter

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Verenigde Staten krijgen de eerste zwarte vrouw als opperrechter, als het aan de Amerikaanse president Joe Biden ligt. Hij wil voor eind februari met een kandidaat komen.

5 uur geleden
EU: aantal politieke gevangenen Belarus boven duizend uitgekomen

BRUSSEL (ANP) - Het aantal politieke gevangenen in Belarus is opgelopen tot meer dan duizend en blijft toenemen. Bovendien wordt het voor advocaten steeds gevaarlijker om deze gevangenen te verdedigen. Van meer dan veertig advocaten is de licentie ingetrokken, laat EU-buitenlandchef Josep Borrell weten. "Deze beschamende mijlpaal weerspiegelt het voortdurende hardhandig optreden van het regime van president Aleksandr Loekasjenko tegen zijn eigen bevolking."

6 uur geleden
Rusland beschuldigt Oekraïne van voorbereiding provocaties

WENEN/WASHINGTON (ANP/RTR) - Rusland beschuldigt Oekraïne ervan erop uit te zijn met gewapende provocaties de spanningen tussen de twee buurlanden en tussen het Westen en het Kremlin te laten escaleren. De Russische OVSE-vertegenwoordiger Aleksander Loekasjevitsj stelt dit volgens Russische media in beraad van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE). Oekraïne zou al ongeveer 150.000 man in het oosten op de been hebben, vooral in de omstreden regio Donbass waar pro-Russische separatisten de macht hebben gegrepen.

7 uur geleden
Presidentsverkiezingen Italië gaan vijfde ronde in

ROME (ANP/DPA) - De Italiaanse presidentsverkiezingen gaan zoals verwacht vrijdag (11.00 uur) een vijfde ronde in. De ruim duizend parlementariërs en regionale vertegenwoordigers zijn donderdag voor de vierde dag op rij er niet in geslaagd een nieuwe president te kiezen.

10 uur geleden
Recordaantal Amerikanen sluit zorgverzekering af via Obamacare

WASHINGTON (ANP) - Een recordaantal van zo'n 14,5 miljoen Amerikanen heeft sinds november een zorgverzekering afgesloten door de Affordable Care Act (Wet betaalbare zorg), ook wel bekend als Obamacare, meldt The Washington Post. Dat zijn er volgens de Amerikaanse krant 2 miljoen meer dan het vorige record.

10 uur geleden