Van Weyenberg: snel na zomer besluit over TenneT
DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Steven van Weyenberg (Financiën) verwacht "snel na de zomer" een besluit over de financiering van TenneT, nu de verkoop van de Duitse tak van de stroomnetbeheerder is afgeketst. Dat is althans de planning op het ministerie, zei hij tijdens het Vragenuur in de Tweede Kamer. Het is aan het nieuwe kabinet om een oplossing te kiezen.
Het kabinet en TenneT hebben lang onderhandeld met de Duitse overheid over een verkoop van TenneT Duitsland. Vorige week werd evenwel duidelijk dat Duitsland daarvoor het geld niet heeft. Omdat de onderhandelingen al langer stroef verliepen, liet Van Weyenberg eerder al alternatieven in kaart brengen. Die scenario's worden nu verder uitgewerkt.
Van Weyenberg ziet nog twee mogelijke routes om te zorgen dat TenneT voldoende kapitaal heeft om te blijven investeren in het elektriciteitsnet in Nederland én Duitsland: een kapitaalinjectie door de Nederlandse overheid, of een (gedeeltelijke) verkoop of beursgang van de Duitse tak. De gevolgen voor de schatkist zijn afhankelijk van het gekozen scenario, aldus de minister.
Overbrugging
Duidelijk is al wel dat de mislukking van de verkoop aan Duitsland dit jaar een tegenvaller oplevert van 1,6 miljard euro. Nederland stak dat bedrag eerder in TenneT en rekende erop dat dit jaar terug te krijgen.
Gezien de onzekerheid rond de deal met Duitsland stelde Van Weyenberg in januari 25 miljard euro aan leningen beschikbaar die TenneT kan gebruiken voor investeringen in het stroomnet. Dat geld is bedoeld als overbrugging voor 2024 en 2025, maar daarna is vrijwel zeker nog veel meer geld nodig.
Meer uit Financieel
FRANKFURT (ANP) - De Europese Centrale Bank (ECB) verwacht dat de economie van de eurozone dit jaar en de komende jaren iets minder sterk zal groeien dan eerder gedacht. Volgens nieuwe voorspellingen van de centrale bank in Frankfurt wordt nu voor dit jaar gerekend op een plus van 0,7 procent. In september ging de ECB nog uit van een groei met 0,8 procent.
10 minuten geledenFRANKFURT (ANP) - De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het belangrijkste rentetarief in de eurozone opnieuw verlaagd. De beleidsbepalers van de centrale bank in Frankfurt besloten om de leenkosten conform verwachting met een kwart procentpunt te verlagen. Met de lagere rente wil de ECB de kwakkelende economie van het eurogebied ondersteunen. De centrale bank heeft de rente dit jaar in vier stappen van een kwart procentpunt teruggebracht van een recordniveau van 4 procent naar het huidige tarief van 3 procent.
30 minuten geledenWEESP (ANP) - Nederlanders hebben woensdag iets meer geld opgenomen bij pinautomaten, nadat bekend was geworden dat banken consumenten zullen adviseren om contant geld in huis te hebben. Volgens Geldmaat, het bedrijf dat het beheer en onderhoud van de automaten regelt voor de grote banken in Nederland, ging het om gemiddeld een paar tientjes extra.
39 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Klanten met dynamische energiecontracten passen hun stroomverbruik meestal niet aan. Dat stelt voorzitter Remko ten Barge van de Vereniging van Dynamische Energieleveranciers (VvDE). Van de zakelijke klanten past hooguit 20 procent het verbruik aan, bij particulieren gaat het om minder dan 50 procent.
41 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Cora van Nieuwenhuizen, oud-minister en sinds 2021 voorzitter van de brancheorganisatie van energiebedrijven Energie-Nederland, heeft haar pensioen aangekondigd. Van Nieuwenhuizen (1963) treedt op 1 oktober volgend jaar af als voorzitter van Energie-Nederland. Volgens de organisatie heeft Van Nieuwenhuizen aangegeven niet beschikbaar te zijn voor een tweede termijn.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet wil dat De Nederlandsche Bank meer gegevens kan verzamelen bij hypotheekverstrekkers, maar de privacy van klanten is daarbij nog niet goed genoeg geregeld. Dat concludeert de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) na een toetsing van het wetsvoorstel dat het opvragen van die informatie moet regelen.
1 uur geledenPARIJS (ANP/RTR) - Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) ziet volgend jaar een ruim aanbod op de wereldwijde oliemarkt, ondanks het besluit van oliekartel OPEC+ om een productieverhoging langer uit te stellen. Het IEA wijst daarbij onder meer op een grotere olieproductie van landen buiten de OPEC+ zoals de Verenigde Staten, Guyana, Canada en Brazilië.
2 uur geleden