Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Van Weel niet bang dat vredesoverleg vervolging Poetin hindert

Van Weel niet bang dat vredesoverleg vervolging Poetin hindert

DEN HAAG/VILNIUS (ANP) - Justitieminister David van Weel is niet bezorgd dat de animo voor de vervolging van de Russische president Vladimir Poetin afneemt als het tot vredesonderhandelingen tussen Oekraïne en Rusland zou komen. Van Weel werkt gestaag verder aan een internationaal tribunaal voor de hoofdverantwoordelijken van de Russische invasie, waarvoor Nederland graag gastheer zou zijn.

Oekraïne zinspeelt de laatste tijd voorzichtig op het starten van vredesoverleg met Rusland. Het 'agressietribunaal' dat Nederland en andere bondgenoten willen opzetten voor de opdrachtgevers in het Kremlin, maakt Poetin naar verwachting niet enthousiaster over het beëindigen van de oorlog. Maar Van Weel merkt "geenszins" dat andere landen daarom minder beginnen te voelen voor het tribunaal. "Ik zie volle steun", zei hij na afloop van overleg van de Raad van Europa, dat het voortouw heeft genomen om het tribunaal in het leven te roepen.

De minister hoopt dat die steun blijft. "Oorlogscriminelen horen achter de tralies. Rekenschap blijft ontzettend belangrijk. Niet alleen om echte vrede te kunnen brengen, maar ook voor genoegdoening voor slachtoffers en nabestaanden."

Noodzaak

De justitieministers van het gros van de 46 lidstaten van de Raad van Europa benadrukten donderdag in een verklaring nogmaals de noodzaak voor een internationaal tribunaal. Dat moet volgens hen "brede regio-overschrijdende steun" krijgen om de legitimiteit ervan te waarborgen. De voorvechters denken er van meet af aan over om bijvoorbeeld te proberen een meerderheid van de VN-landen achter het initiatief te krijgen.

Landen en internationale organisaties moeten bewijsmateriaal verzamelen en delen, zodat de daders van misdaden die in Oekraïne zijn gepleegd, kunnen worden vervolgd en vonnissen ten uitvoer kunnen worden gelegd, zo vinden de ministers.

Conferentie

Met de gezamenlijke verklaring is de tweedaagse conferentie in Litouwen beëindigd, die ging over de aanpak van internationale misdaden die in Oekraïne zijn begaan sinds Rusland binnenviel.

De verklaring is door 43 landen ondertekend, waaronder Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Oekraïne en de Verenigde Staten. Het gaat om zowel leden van de Raad van Europa als om zogeheten 'waarnemers'. Een handvol Raad van Europa-leden als Hongarije, Georgië, Servië en Turkije steunde de verklaring niet.

De Raad van Europa is in 1949 opgericht om de mensenrechten en democratie in Europa te bevorderen.

Meer uit Politiek

Kamerlid dat ook demissionair minister is, kan worden vervangen

DEN HAAG (ANP) - Bewindspersonen die bij verkiezingen een Tweede Kamerzetel veroveren, zouden in het parlement tijdelijk vervangen moeten worden zolang ze nog in een demissionair kabinet zitten. Nu vervullen de betrokkenen een dubbele functie, omdat ze als parlementariër al worden geïnstalleerd terwijl ze ook nog bewindspersoon zijn tijdens de formatieperiode. Het kabinet wil een vervangingsregeling voor deze demissionaire bestuursperiode maken, schrijft minister Judith Uitermark (Binnenlandse Zaken, NSC) vrijdag in een Kamerbrief.

11 uur geleden
Dassen: Amerika is onze rivaal, lijkt op Duitsland uit jaren 30

DEN HAAG (ANP) - De Verenigde Staten zijn niet langer een bondgenoot, maar een rivaal van Europa geworden. Dat vindt Volt-leider Laurens Dassen. In zijn Europalezing vergelijkt hij het Amerika onder president Donald Trump met Duitsland uit de jaren 30 van de vorige eeuw.

13 uur geleden
PVV-ministers scharen zich achter hardere opstelling tegen Israël

DEN HAAG (ANP) - De PVV-ministers scharen zich achter de brief van minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) waarin hij een onderzoek eist naar schending van een EU-verdrag door Israël. "Het kabinet heeft het vanochtend onderschreven", zei premier Dick Schoof vrijdag na de ministerraad.

14 uur geleden
Veldkamp belooft beterschap na ergernis PVV over Israël-kritiek

DEN HAAG (ANP) - Buitenlandminister Caspar Veldkamp heeft zijn collega-ministers beloofd hen voortaan "goed te informeren" over zijn beleidsbeslissingen. Dat heeft de NSC-bewindsman gezegd na afloop van de ministerraad. Hij kreeg kritische vragen vanuit het PVV-smaldeel in het kabinet over zijn openlijke kritiek op het optreden van Israël in de Gazastrook.

16 uur geleden
Faber wil bezuinigen op activiteitenbudget asielopvang

DEN HAAG (ANP) - Asielminister Marjolein Faber wil bezuinigen op het activiteitenbudget voor asielzoekers. Dat zei ze vrijdag na de ministerraad naar aanleiding van het geannuleerde Efteling-uitje voor jonge asielzoekers. "Overal waar ik kan bezuinigen zal ik dat zeker doen", zegt de PVV-bewindsvrouw. Nu moet dus de pot voor activiteiten bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) eraan geloven.

17 uur geleden
Veldkamp zwijgt nog over spionagebeschuldiging tegen Hongarije

DEN HAAG (ANP) - Buitenlandminister Caspar Veldkamp wil nog niet ingaan op Oekraïense beschuldigingen van spionage aan het adres van EU- en NAVO-lidstaat Hongarije. Hij sprak na afloop van de wekelijkse ministerraad van "hele zorgelijke berichten", maar wil eerst laten uitzoeken wat ervan klopt.

17 uur geleden
Brekelmans hekelt 'imperialistische' viering in Moskou

OSLO (ANP) - Met de militaire parade en het machtsvertoon in Moskou vrijdag probeert Rusland "imperialisme te ontplooien", zegt defensieminister Ruben Brekelmans. Hij is liever bij de top van Noord-Europese landen in Oslo, waar "bondgenoten en vrienden de vrijheid in Europa versterken".

19 uur geleden