
Van Weel niet bang dat vredesoverleg vervolging Poetin hindert
DEN HAAG/VILNIUS (ANP) - Justitieminister David van Weel is niet bezorgd dat de animo voor de vervolging van de Russische president Vladimir Poetin afneemt als het tot vredesonderhandelingen tussen Oekraïne en Rusland zou komen. Van Weel werkt gestaag verder aan een internationaal tribunaal voor de hoofdverantwoordelijken van de Russische invasie, waarvoor Nederland graag gastheer zou zijn.
Oekraïne zinspeelt de laatste tijd voorzichtig op het starten van vredesoverleg met Rusland. Het 'agressietribunaal' dat Nederland en andere bondgenoten willen opzetten voor de opdrachtgevers in het Kremlin, maakt Poetin naar verwachting niet enthousiaster over het beëindigen van de oorlog. Maar Van Weel merkt "geenszins" dat andere landen daarom minder beginnen te voelen voor het tribunaal. "Ik zie volle steun", zei hij na afloop van overleg van de Raad van Europa, dat het voortouw heeft genomen om het tribunaal in het leven te roepen.
De minister hoopt dat die steun blijft. "Oorlogscriminelen horen achter de tralies. Rekenschap blijft ontzettend belangrijk. Niet alleen om echte vrede te kunnen brengen, maar ook voor genoegdoening voor slachtoffers en nabestaanden."
Noodzaak
De justitieministers van het gros van de 46 lidstaten van de Raad van Europa benadrukten donderdag in een verklaring nogmaals de noodzaak voor een internationaal tribunaal. Dat moet volgens hen "brede regio-overschrijdende steun" krijgen om de legitimiteit ervan te waarborgen. De voorvechters denken er van meet af aan over om bijvoorbeeld te proberen een meerderheid van de VN-landen achter het initiatief te krijgen.
Landen en internationale organisaties moeten bewijsmateriaal verzamelen en delen, zodat de daders van misdaden die in Oekraïne zijn gepleegd, kunnen worden vervolgd en vonnissen ten uitvoer kunnen worden gelegd, zo vinden de ministers.
Conferentie
Met de gezamenlijke verklaring is de tweedaagse conferentie in Litouwen beëindigd, die ging over de aanpak van internationale misdaden die in Oekraïne zijn begaan sinds Rusland binnenviel.
De verklaring is door 43 landen ondertekend, waaronder Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Oekraïne en de Verenigde Staten. Het gaat om zowel leden van de Raad van Europa als om zogeheten 'waarnemers'. Een handvol Raad van Europa-leden als Hongarije, Georgië, Servië en Turkije steunde de verklaring niet.
De Raad van Europa is in 1949 opgericht om de mensenrechten en democratie in Europa te bevorderen.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Onderwijsminister Eppo Bruins is bereid om op zoek te gaan naar alternatieven voor onderwijsbezuinigingen, als de Tweede Kamer daarom vraagt. Dat heeft de NSC-minister gezegd in een debat over de onderwijsbegroting.
19 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Nu de Tweede Kamer een aanpassing heeft aangenomen om illegaal verblijf van vreemdelingen strafbaar te stellen, stemt de PVV hoe dan ook voor de Asielnoodmaatregelenwet. Dat schrijft PVV-leider Geert Wilders op X. De wet schaft asielvergunningen voor onbepaalde tijd af en verkort de maximale duur van tijdelijke vergunningen van vijf naar drie jaar.
32 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Een Kamermeerderheid tekent zich af tegen de bezuiniging van jaarlijks 177 miljoen euro die het kabinet wil doorvoeren op een regeling waardoor voornamelijk vmbo-scholieren extra ondersteuning krijgen. NSC-Kamerlid Aant Jelle Soepboer zei in een debat over de onderwijsbegroting dat hij een motie ondertekent die het kabinet vraagt om de bezuiniging op deze onderwijskansenregeling te "heroverwegen" richting Prinsjesdag.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - NSC reageert niet meteen afwijzend op het oppositieplan om geld dat eigenlijk is bedoeld voor een constitutioneel hof, uit te geven om het nijpende cellentekort te verkleinen. "Ik zeg niet 'nee', ik zeg alleen ook nog geen 'ja'. Ik ben zonder meer bereid om met alle partijen hier aan tafel in gesprek te gaan om te zien hoe we dit rondkrijgen", zei NSC-Kamerlid Willem Koops dinsdagmiddag tijdens een debat.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Defensie krijgt er veel geld bij. Voor de VVD was het dinsdag aanleiding om te vragen of een vliegdekschip voor de Koninklijke Marine geen optie is. Demissionair staatssecretaris Gijs Tuinman was duidelijk: een vliegdekschip is voor Nederland niet te betalen. "Het is extreem duur in aanschaf en exploitatie." Bovendien vraagt de NAVO ons land ook niet om zo'n schip te kopen, zei hij.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet wil het aantal overheidswebsites verminderen om informatie makkelijker vindbaar te maken. De overheid heeft zeker ruim 8800 websites en apps, waarvan bijna de helft niet voldoet aan de regels voor digitale toegankelijkheid. Staatssecretaris Eddie van Marum heeft dinsdag het nationaal actieplan webbeleid naar de Tweede Kamer gestuurd.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil dat statushouders niet langer met voorrang kans maken op een sociale huurwoning. Een voorstel van de PVV om dat in de wet aan te passen, is dinsdag aangenomen. SGP, VVD, BBB, FVD en JA21 stemden voor het PVV-amendement, goed voor 75 zetels. Niet alle Kamerleden waren aanwezig, de hoofdelijke stemming kwam uit op 72 voor en 69 tegen.
5 uur geleden