Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Van Strien gaat door als verkenner ondanks aantijging van fraude

Van Strien gaat door als verkenner ondanks aantijging van fraude

DEN HAAG (ANP) - Gom van Strien gaat door als verkenner hoewel hij in verband wordt gebracht met fraude. Dat laat de PVV-senator in een verklaring weten. Hij ontkent de beschuldigingen die door NRC naar buiten zijn gebracht.

"Ik heb inmiddels contact gehad met Geert Wilders en de voorzitter van de Tweede Kamer, die mij in overleg met alle gekozen lijsttrekkers als verkenner heeft benoemd en ga door met mijn werk als verkenner", aldus Van Strien in een verklaring.

Van Strien wordt door zijn voormalige werkgever Utrecht Holdings verdacht van oplichting en omkoping. Het bedrijf, dat in maart aangifte deed, is eigendom van de Universiteit Utrecht en het Universitair Medisch Centrum Utrecht.

'Ongegrond'

Er zou fraude bij de onderneming zijn gepleegd tussen 2006 en 2018. Het Eerste Kamerlid van de PVV was tussen 2000 en 2009 algemeen directeur van Utrecht Holdings. Nog twee anderen worden beschuldigd in deze zaak.

De 72-jarige senator zegt in januari op de hoogte te zijn gesteld van de beschuldigingen. "Die zijn in mijn ogen ongegrond en ik neem daar met kracht afstand van." Hij zegt op de verdenkingen te hebben gereageerd, maar niets meer te hebben gehoord.

Niet op de hoogte

"Ik heb via een persbericht begrepen dat aangifte is gedaan, maar mij is niet bekend of dat tegen mij is gedaan, noch hoe het met deze aangifte staat", aldus Van Strien.

Utrecht Holdings heeft aangifte gedaan tegen drie mensen: twee medewerkers die toen op non-actief zijn gezet en een oud-medewerker. Die laatste was volgens NRC Van Strien. Die zegt in de krant PVV-leider Wilders niet op de hoogte te hebben gesteld.

Echtgenotes

Utrecht Holdings brengt innovaties op de markt die voortkomen uit onderzoek van de universiteit en het ziekenhuis. Ook helpt het met het opzetten van start-ups die verder werken met wetenschappelijke vindingen van de instellingen.

Volgens onderzoek van Deloitte waar NRC over schrijft, zouden Van Strien en de twee anderen aandelen van start-ups in handen hebben gespeeld van een extern bedrijf (Hereswint BV) waarvan hun echtgenotes elk 32 procent van de aandelen in handen hadden. De andere aandeelhouders waren een oud-buurman en vriend van Van Strien, en diens zus.

Gesprekken

Het zou Hereswint tussen 2006 en 2018 zo'n 2 miljoen euro aan dividendbetalingen hebben opgeleverd, aldus NRC.

Van Strien begint maandag zijn gesprekken met de lijsttrekkers en fractievoorzitters. Hij moet onderzoeken welke coalitie mogelijk is. Als eerste komt Wilders langs.

Meer uit Politiek

Kamer terug van zomerreces om steun aan scheepsbouwer Damen Naval

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer komt donderdag terug van zomerreces om te stemmen over extra wijzigingen van de begrotingen van de ministeries van Defensie en Economische Zaken. Het demissionaire kabinet wil een overbruggingskrediet verstrekken aan een niet nader genoemd bedrijf. Ingewijden bevestigen dat het gaat om scheepsbouwer Damen Naval na berichtgeving van verschillende media.

2 uur geleden
Helft Nederlanders minder vertrouwen in politiek na val kabinet

DEN HAAG (ANP) - De helft van de Nederlanders heeft minder vertrouwen in de politiek na de val van het kabinet. Bij NSC-kiezers is de impact van de kabinetsval op het vertrouwen het grootst. Dit blijkt uit een enquĂȘte van Kieskompas en het ANP die is ingevuld door bijna 20.000 mensen.

10 uur geleden
VVD wil met fiscale maatregelen koopwoning bereikbaarder maken

DEN HAAG (ANP) - Met extra belastingvrijstellingen wil de VVD een koopwoning voor meer mensen bereikbaar maken. Starters moeten wat de liberalen betreft tot 75.000 euro belastingvrij kunnen sparen voor de koop van een eigen woning. Ook wil de partij de mogelijkheden verruimen voor ouders om voor dit doel belastingvrij te schenken aan hun kinderen.

1 dag geleden
Petitie GL-PvdA tegen asielwetten ruim 110.000 keer ondertekend

DEN HAAG (ANP) - De petitie van GroenLinks-PvdA tegen de twee strenge asielwetten is ruim 110.000 keer ondertekend. De wetten kregen vorige week steun van een meerderheid van de Tweede Kamer. De opstellers roepen mensen op om de petitie te ondertekenen om de Eerste Kamer - die de wetten na de zomervakantie behandelt - op andere gedachten te brengen.

2 dagen geleden
Jennifer Simons president van Suriname, overdracht op 16 juli

PARAMARIBO (ANP) - In het Surinaamse parlement is Jennifer Simons (71) zondagmiddag gekozen tot president. Omdat er geen tegenkandidaat was, gebeurde dat zonder stemming. Gregory Rusland is gekozen tot vicepresident." Op 16 juli neemt Simons de leiding van het land officieel over van Chan Santokhi. Zij zal leiding geven aan een coalitie van zes partijen.

2 dagen geleden
Struycken weet nog niet wat asielwet voor cellentekort betekent

DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Teun Struycken (Justitie, NSC) weet nog niet wat de strengere asielwet gaat betekenen voor het al nijpende cellentekort. De Tweede Kamer stemde na een chaotische dag in met de asielwet, waarin nu ook staat dat illegaliteit en hulp aan illegalen strafbaar zijn. Illegalen of helpers kunnen tot zes maanden celstraf krijgen, terwijl het kabinet vanwege het cellentekort nu al toestaat dat gevangenen tot twee weken eerder de cel mogen verlaten.

5 dagen geleden
Staatssecretaris Aartsen blij met voorstel plasticrecycling

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Thierry Aartsen (Milieu) is blij met het voorstel van het bedrijfsleven om jaarlijks minstens 115.000 ton gerecycled plastic in te kopen. Voorafgaand aan de ministerraad zegt de demissionaire VVD-bewindsman dat hij "nu eindelijk een keer die discussie kan gaan voeren."

5 dagen geleden