Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Van Rij mist reflectie Kamer op eigen rol in toeslagenschandaal

Van Rij mist reflectie Kamer op eigen rol in toeslagenschandaal

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Marnix van Rij (Belastingdienst) vindt dat de Tweede Kamer meer zelfreflectie moet tonen over de rol van het parlement in het toeslagenschandaal. Na de 'Bulgarenfraude' (fraude met Nederlandse toeslagen door Bulgaren) is de Kamer "in overdrive gegaan" en veel te veel gaan hameren op een harde fraudeaanpak, zegt de CDA-bewindsman in de podcast Betrouwbare Bronnen.

Toen de toeslagen werden ingevoerd, "ging men nog uit van goede trouw", schetst Van Rij. Maar na de Bulgarenfraude is het "fout gegaan", zegt de staatssecretaris. "Toen is de wind totaal uit de andere hoek gaan waaien", en is in de regels vastgelegd dat "wij uitgaan van kwade trouw" als iemand te veel toeslagen ontvangt. "Daar heeft de héle Tweede Kamer toen voor gestaan, inclusief het CDA", aldus Van Rij.

Dat neemt niet weg dat er door de Belastingdienst en de rechtspraak fouten zijn gemaakt. Maar, voegt de staatssecretaris toe, "nooit is er door Kamerleden een zelfreflectie geweest" over de rol van de Kamer, die zelf voor die wet stemde. Een kritische blik in de spiegel is wel nodig, vindt Van Rij. "Net zo goed als een kabinet altijd aan zelfreflectie moet doen, net zo goed als iedere bewindspersoon aan zelfreflectie moet doen, moeten ook andere instituten in de parlementaire democratie dat doen."

'Spijkerhard'

Overigens heeft de Tweede Kamer het rapport omarmd over de toeslagenaffaire, waarin ook de eigen rol van de Kamer kort aan bod komt. "De wetgever - kabinet en parlement - mag het zich aanrekenen dat zij wetgeving heeft vastgesteld die spijkerhard was en die onvoldoende de mogelijkheid in zich had om recht te doen aan individuele situaties", schreef de Kamercommissie die in het rapport Ongekend onrecht.

De Kamer had, net als het kabinet, te weinig oog voor uitvoerbaarheid van toeslagenregeling bij de invoering van dat systeem, oordeelde de commissie in het rapport dat tot de val van het kabinet-Rutte III leidde.

Meer uit Politiek

Yeşilgöz: roep om erkenning Palestijnse staat helpt nu niet

AMSTERDAM (ANP) - VVD-leider Dilan Yeşilgöz denkt niet dat erkenning van Palestina als staat op dit moment helpt de situatie in het Midden-Oosten te kalmeren. Dat zei zij bij de presentatie van het conceptverkiezingsprogramma van haar partij in Amsterdam. Volgens Yeşilgöz is "de-escalatie" nodig, ook om een einde te maken aan de hongersnood in de door Israël afgegrendelde Gazastrook.

1 dag geleden
Brabantse partij overweegt deelname aan Tweede Kamerverkiezingen

RIJEN (ANP) - Na de Fryske Nasjonale Partij (FNP) overweegt ook Lokaal Brabant mee te doen aan de Tweede Kamerverkiezingen. De leden van de Brabantse partij nemen hierover op 2 augustus op een congres in Chaam een besluit. "De wens leeft al langer", zegt partijvoorzitter John van Gorp. "En dit is misschien wel het moment. De vraag vanuit de achterban klinkt steeds luider, omdat de lokale vertegenwoordiging in de Kamer gering is."

2 dagen geleden
FNP-lijsttrekkerskandidaat Soepboer verlaat per direct Kamer

NIJEWIER (ANP) - De kandidaat-lijsttrekker voor de Fryske Nasjonale Partij (FNP) Aant Jelle Soepboer verlaat per direct de Tweede Kamer. Soepboer nam daar nog een zetel in voor NSC en kondigde eerder aan dat hij in september zou vertrekken. In een brief aan Kamervoorzitter Martin Bosma schrijft hij dat die "gekozen route niet werkt" door de media-aandacht voor zijn mogelijke lijsttrekkerschap.

3 dagen geleden
Timmermans: tijd dat ook Nederland Palestina als staat erkent

DEN HAAG (ANP) - Frans Timmermans vindt dat Nederland in navolging van Frankrijk Palestina als staat zou moeten erkennen. "Macron heeft gelijk. De erkenning van Palestina is een noodzakelijke stap naar vrede", schrijft de GroenLinks-PvdA-leider op X.

3 dagen geleden
Kamer wil niet terugkomen van reces voor debat over Gaza

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil niet het reces onderbreken voor een debat over de situatie in Gaza. GroenLinks-PvdA en D66 willen dat het kabinet zich hard maakt voor onder meer sancties tegen Israël. Hierover had wat die partijen betreft een debat moeten komen, maar daar is geen meerderheid voor.

4 dagen geleden
GL-PvdA en D66 willen Kamer terug van reces voor debat over Gaza

DEN HAAG (ANP) - GroenLinks-PvdA en D66 willen dat de Tweede Kamer terugkomt van zomerreces voor een debat over de oorlog in Gaza. De Kamerleden Kati Piri (GL-PvdA) en Jan Paternotte (D66) laten dat op X weten. Directe aanleiding is de noodkreet van meer dan honderd hulporganisaties over de humanitaire situatie in de Palestijnse kuststrook.

4 dagen geleden
Veldkamp deelt zorgen om inperking anticorruptiediensten Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Met de inperking van de onafhankelijkheid van twee belangrijke Oekraïense anticorruptiediensten, raakt toetreding van het land tot de Europese Unie verder uit zicht. Daarvoor waarschuwt demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) in een bericht op X.

4 dagen geleden