Van Oostenbruggen volgt Idsinga op als staatssecretaris Financiën
DEN HAAG (ANP) - NSC-Kamerlid Tjebbe van Oostenbruggen is de beoogde nieuwe staatssecretaris van Financiën. Zijn partij schuift hem naar voren als opvolger van Folkert Idsinga, die opstapte nadat de Tweede Kamer hem had gevraagd meer openheid te geven over zijn beleggingsportefeuille.
Van Oostenbruggen (45) is de financieel expert van de NSC-fractie en houdt zich in de Kamer daarnaast bezig met werkgelegenheid en arbeidsmigratie. Ook hij kan vanuit de Kamer overigens de vraag verwachten waar hij zijn als ondernemer verdiende miljoenen zoal in heeft belegd.
Waarnemend fractievoorzitter Nicolien van Vroonhoven zegt "alle vertrouwen" te hebben dat Van Oostenbruggen is opgewassen tegen de "zware opgave" die hem wacht. "Hij is een zeer energieke, gedreven en oplossingsgerichte bestuurder met een creatieve geest en een warm hart voor mensen."
Plek vrijgekomen
Zelf zegt Van Oostenbruggen "met alle energie die ik in mij heb" aan de slag te gaan om het vertrouwen in de overheid te herstellen en Nederlanders "meer grip" op hun financiële situatie te geven. "De overheid en de Belastingdienst in het bijzonder moeten er zijn voor ons allemaal."
Met het vertrek van Van Oostenbruggen uit de NSC-fractie komt daar een plek vrij waar Idsinga gezien zijn plek op de kieslijst aanspraak op kan maken. Of hij daar gebruik van maakt, is volgens een woordvoerder van de partij nog niet bekend.
Meer uit Politiek
DEN HAAG/AMSTERDAM (ANP) - Landbouwminister Femke Wiersma is het Liegebeest van het jaar. Deze 'titel' wordt jaarlijks uitgedeeld door dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier wegens het verstrekken van te rooskleurige informatie over de productie van dierlijke producten. De BBB-bewindsvrouw had echter ook geen concurrentie meer, want vier van de vijf genomineerden pasten gedurende de verkiezingsperiode de informatie aan waardoor ze kandidaat waren geworden.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De bijdrage die de PVV maandag in een debat leverde over de problemen in de sportsector heeft tot hoon en irritatie geleid in de Tweede Kamer. Honderden sportverenigingen, sportkoepels en gemeenten zijn zeer bezorgd over de bezuinigingsplannen van het kabinet op het gebied van sport en de oppositie hoopte op een reactie van de grootste regeringsfractie. PVV'er Reinder Blaauw ging er amper op in, maar legde de focus op "onveiligheid in de vrouwenkleedkamer".
12 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De meeste oppositiepartijen die onderhandelen over de onderwijsbegroting zijn niet te spreken over het openingsvoorstel waarmee de regeringscoalitie maandag is gekomen. Verschillende partijen noemen het bod "schamel". Het nieuwe plan is om 363 miljoen van de 2 miljard euro aan geplande bezuinigingen terug te draaien en dat kan op weinig enthousiasme rekenen, zeggen ingewijden. Het 'monsterverbond' van oppositiepartijen D66, CDA, ChristenUnie, SGP en JA21 had zelf voorgesteld om 1,3 miljard euro aan bezuinigingen te voorkomen.
14 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De coalitiefracties hebben een "serieus gesprek" gevoerd met de oppositie over het eventueel aanpassen van de onderwijsbegroting, zei PVV-voorman Geert Wilders na afloop van dat overleg. Hij wacht de reactie van de oppositie af op het bod dat de regeringscoalitie van PVV, VVD, NSC en BBB heeft gedaan. "Het is een belangrijke begroting dus we moeten ons best doen want het is natuurlijk wel de bedoeling dat die begroting de eindstreep haalt en ik hoop ook dat dat gaat lukken."
15 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De coalitiepartijen hebben de oppositiepartijen een voorstel gedaan over het wijzigen van de onderwijsbegroting. Wat het voorstel behelst wil niemand zeggen, bleek na een kort overleg maandagmiddag. Dinsdag gaat het overleg verder, meldde Nicolien van Vroonhoven (NSC). Uiterlijk donderdag moeten de partijen eruit zijn, want dan wordt er gestemd over de begrotingen.
15 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Oppositiepartijen die met de coalitie onderhandelen over de onderwijsbegroting, verwachten nu wel een voorstel van de regeringspartijen te zien. Maandag praat de regeringscoalitie van PVV, VVD, NSC en BBB met D66, CDA, ChristenUnie, SGP en JA21 om tot een mogelijk akkoord te komen. De oppositie wil dat in elk geval een deel van de voorgenomen bezuinigingen op het onderwijs van tafel gaat. De coalitie heeft steun vanuit de oppositiebankjes nodig om de begroting door de Eerste Kamer te krijgen.
16 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Eppo Bruins (Media) ziet "aanknopingspunten" in het plan van de VVD om de publieke omroep te hervormen. Dat zei hij tijdens een mediadebat.
17 uur geleden