Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Van Ooijen hoopt 'wildgroei' fastfoodketens te kunnen bestrijden

Van Ooijen hoopt 'wildgroei' fastfoodketens te kunnen bestrijden

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Maarten van Ooijen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wil op aandringen van gemeenten kijken hoe de "wildgroei" van fastfoodketens beperkt kan worden. Hij werkt aan een "verkenning" van de juridische mogelijkheden om daar samen met gemeenten iets aan te doen. De voornaamste reden daarvoor is volgens Van Ooijen dat één op de zeven kinderen ernstig overgewicht heeft, en in armere wijken zelfs één op de drie.

"Dat zijn cijfers waarover we ons achter de oren moeten krabben", zei Van Ooijen voorafgaand aan de ministerraad. Volgens hem is het nu voor veel ouders moeilijk om door "een haag van verleidingen" te fietsen en dan thuis te komen zonder fastfood voor hun kinderen. Hij ontkent dat sprake is van betutteling. Er zou juist sprake zijn van een beperking van de vrije keuze doordat mensen alleen maar met ongezondere eetopties geconfronteerd worden. Dat probleem wordt volgens hem alleen maar groter doordat de fastfoodketens zich in rap tempo uitbreiden.

"Het patatje speciaal blijft gewoon." Maar als een winkel verdwijnt, een boekhandel bijvoorbeeld, moet worden gekeken of er in plaats van een nieuwe fastfoodketen iets anders kan komen. "Misschien een groenteboer." Een concreet plan daarvoor heeft Van Ooijen nog niet. Hij wil kijken wat er binnen de huidige regels al gedaan kan worden, maar wil ook bezien of er juridisch meer mogelijk is. Met name grotere gemeenten hadden daar volgens hem om gevraagd.

Tandje erbij

Het bestrijden van de beschikbaarheid van fastfood is geen onderdeel van het Nationaal Preventieakkoord en werd ook niet genoemd in het coalitieakkoord. Dat er nu wel over nagedacht wordt, is volgens Van Ooijen omdat er "een tandje bij" moet voor de gezondheid van kinderen.

Minister voor Sport Conny Helder zegt dat er ook snel nieuwe plannen komen om te bevorderen dat Nederlanders genoeg bewegen. Het kabinet wil dat in 2040 75 procent van de volwassenen de beweegrichtlijnen haalt, tegenover 53 procent nu. De norm is dat volwassen 2,5 uur per week matig intensief bewegen, en kinderen een uur per dag.

Meer uit Financieel

Amazon laat satellieten door rivaal SpaceX de ruimte inschieten

SEATTLE (ANP/BLOOMBERG) - Amazon heeft een contract getekend met Elon Musks ruimtevaartbedrijf SpaceX voor de lancering van satellieten voor zijn Project Kuiper. Het webwinkel- en techbedrijf wil een netwerk van duizenden satellieten opzetten om internetdiensten aan te bieden op aarde, maar vertrouwt daarbij voortaan dus deels op zijn belangrijkste rivaal. SpaceX heeft voor het eigen Starlink al zo'n 5000 satellieten de ruimte ingeschoten om eveneens internet aan te bieden.

13 uur geleden
OpenAI stelt komst GPT Store uit om recente bestuurschaos

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - OpenAI, het Amerikaanse bedrijf achter chatbot ChatGPT, stelt de lancering van zijn GPT Store uit tot begin volgend jaar. Eigenlijk had de nieuwe onlinewinkel met door gebruikers aangepaste chatbots eind dit jaar al gereed moeten zijn. Volgens de pionier op gebied van kunstmatige intelligentie (AI) heeft de vertraging te maken met de recente onrust rond het afzetten en vervolgens terugkomen van topman Sam Altman.

17 uur geleden
Uber treedt op Wall Street toe tot veel bekeken S&P 500-index

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Uber, het bedrijf achter de gelijknamige taxi-app, wordt op de beurs in New York onderdeel van de brede en veel bekeken S&P 500-index. De organisatie achter de bekende beursgraadmeter heeft aangekondigd dat Uber vóór de marktopening op 18 december wordt toegevoegd, samen met nog twee bedrijven. Er verdwijnen ook drie ondernemingen uit de lijst met in totaal vijfhonderd fondsen.

18 uur geleden
Wall Street hoger na speech Powell, Pfizer bij verliezers

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met winst het weekend ingegaan. De aandacht van beleggers op Wall Street ging vooral uit naar een speech van voorzitter Jerome Powell van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve. Bij de bedrijven stond farmaceut Pfizer bij de verliezers vanwege een tegenvaller met een afslankmiddel.

1 dag geleden
Goudprijs evenaart bijna oude recordniveau uit 2020

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De goudprijs is bijna op het oude recordniveau dat in 2020 werd bereikt. De prijs van een troy ounce goud (31,1 gram) staat nu op ongeveer 2071 dollar. Goud steeg in augustus 2020 naar een recordniveau van ruim 2075 dollar per troy ounce.

1 dag geleden
Franse bankpresident: ECB zal in 2024 renteverlaging overwegen

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - De Europese Centrale Bank (ECB) zal in de loop van volgend jaar een verlaging van de rente overwegen, nu de inflatie sterk aan het afzwakken is. Dat heeft de Franse centralebankpresident François Villeroy de Galhau gezegd. Nu is het nog te vroeg om te praten over een renteverlaging, aldus de Fransman die ook bestuurder is bij de ECB.

1 dag geleden
Bounty-liefhebber treft soms leeg winkelschap door oorlog Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Liefhebbers van Bounty-repen treffen soms lege schappen aan in winkels. Dat komt volgens producent Mars door een gebrek aan productiecapaciteit voor de chocoladerepen met kokosvulling bij de fabriek in Veghel.

1 dag geleden