Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Van Haga wil geen taboes doorbreken zoals Baudet

Van Haga wil geen taboes doorbreken zoals Baudet

DEN HAAG (ANP) - Wybren van Haga splitste zich donderdag met twee andere Kamerleden af van de fractie van Forum voor Democratie (FVD). Van Haga wil niet zoals FVD-voorman Thierry Baudet taboes doorbreken in de politiek. "Bij sommige taboes wordt het heel pijnlijk", zegt Van Haga tegen het ANP.

De poster van FVD over 5 mei is zo'n voorbeeld. Op het affiche wordt een vergelijking getrokken tussen de Tweede Wereldoorlog en de coronamaatregelen. Volgens Van Haga moeten 4 en 5 mei juist het exclusieve domein blijven van de oorlogsslachtoffers. "Blijf daarvan af. Het is pijnlijk, onnodig en verstoort het debat." Hierover had hij een "principieel verschil van inzicht" met Baudet.

Baudet verdedigde de poster in een essay dat zondag op de partijwebsite werd geplaatst. De Tweede Wereldoorlog wordt volgens hem al decennia gebruikt om "massale immigratie en multiculturalisme te promoten en kritiek daarop te smoren". Met het essay maakte Baudet volgens Van Haga helder wat hij met de partij wil. Dat hij had "nog nooit zo duidelijk" gemaakt, aldus Van Haga, die in 2019 uit de VVD-fractie werd gezet omdat hij eerder gemaakte afspraken over bemoeienis met zijn zakelijke belangen had geschonden.

'Voor velen het essay een brug te ver'

Er was geen discussie mogelijk over de inhoud van het essay. "Het was aansluiten of niet." In die dagen erna werd het duidelijk dat hij de partij zou gaan verlaten, zegt Van Haga. "Voor veel mensen kan het essay een brug te ver zijn."

Van Haga zegt geen ruzie met Baudet te hebben. Hij zegt de oprichter van Forum nog steeds "zeer" te waarderen. "We hebben meer dan een jaar fantastisch samengewerkt." Volgens hem is is Baudet ook geen racist of antisemiet.

Fractiegenoten Hans Smolders en Olaf Ephraim verlaten nog geen twee maanden na de verkiezingen de FVD-fractie samen met Van Haga. Ze willen met het FVD-partijprogramma verder gaan, maar "wij willen geen ophef". Van Haga vindt het "ontzettend jammer" dat hij FVD heeft moeten verlaten.

Hoe de nieuwe fractie gaat heten, of ze een nieuwe partij oprichten, weet Van Haga nog niet. Ook is nog niet bekend wie fractievoorzitter zal worden van de achttiende partij in de Tweede Kamer. "Iedereen is nog beduusd", zegt Van Haga.

Meer uit Binnenland

Treinverkeer in regio Amsterdam vanaf 20.00 uur weer mogelijk

AMSTERDAM (ANP) - De eerste treinen in de regio Amsterdam kunnen vanaf 20.00 uur weer gaan rijden. Dat meldt een woordvoerder van ProRail. Het treinverkeer kampte sinds het einde van de middag met een storing. Volgens de zegsman is nog altijd niet duidelijk wat die heeft veroorzaakt, maar is na het resetten van de systemen treinverkeer weer mogelijk.

54 minuten geleden
Vermeer met 650.000 bezoekers best bezochte tentoonstelling Rijks

AMSTERDAM (ANP) - Meer dan 650.000 mensen hebben de tentoonstelling Vermeer in het Rijksmuseum gezien. Daarmee is het de best bezochte tentoonstelling ooit van het Amsterdamse museum. Zondag was de laatste dag van de expositie, die opende op 10 februari.

1 uur geleden
Geen treinverkeer in regio Amsterdam door storing

AMSTERDAM (ANP) - Vanwege een storing bij ProRail rijden er geen treinen op de trajecten van en naar Amsterdam. Dat meldt de NS. De storing is volgens een woordvoerster bij een verkeersleidingspost. Het is nog niet bekend hoe lang het duurt voordat de problemen zijn verholpen.

2 uur geleden
Eigenaar appartementencomplex vraagt hulp aan collega-verhuurders

AMSTERDAM (ANP) - Vastgoedbedrijf Vesteda, de eigenaar en verhuurder van de appartementen aan de Joan Muyskenweg in Amsterdam-Oost die zaterdagavond grote schade opliepen door een felle brand, heeft collega-verhuurders benaderd. De verhuurder hoopt dat zij kunnen helpen met het vinden van vervangende woonruimte voor de bewoners die voorlopig niet terug kunnen keren naar hun huis.

6 uur geleden
Appartementencomplex Amsterdam onbewoonbaar na brand

AMSTERDAM (ANP) - De bewoners van het appartementencomplex in Amsterdam waar dit weekend een brand woedde, kunnen nog niet terug naar huis. Alle 95 woningen zijn voorlopig onbewoonbaar, meldt de brandweer.

7 uur geleden
BNNVARA zet stappen met sociale veiligheid op werkvloer

HILVERSUM (ANP) - BNNVARA heeft de afgelopen zes maanden veel stappen gemaakt in het vergroten van de sociale veiligheid op de werkvloer. De omroep heeft een langetermijnplan uitgerold, dat wordt begeleid door een externe expert. Dat laat een woordvoerder van BNNVARA weten.

7 uur geleden
Minister vindt vrije dag voor Keti Koti 'interessante gedachte'

DEN HAAG (ANP) - Minister Robbert Dijkgraaf (Emancipatie) vindt het een "interessante gedachte" om van Keti Koti, de dag waarop de afschaffing van de slavernij wordt gevierd en herdacht, een vrije dag te maken. Dat zegt hij in het programma WNL op Zondag.

9 uur geleden