Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Van Gogh is waarschijnlijk gestolen voor criminelen'

'Van Gogh is waarschijnlijk gestolen voor criminelen'

DEVENTER (ANP) - Het schilderij van Vincent van Gogh dat is gestolen uit het Singer Museum in Laren belandt waarschijnlijk in het criminele circuit. Het kan zijn dat iemand probeert het museum af te persen, misschien probeert een grote crimineel dankzij het 'terugvinden' van het schilderij strafvermindering te krijgen, maar het kan ook zijn dat drugscriminelen het schilderij gebruiken om elkaar te betalen. Dat zegt kunstdetective Arthur Brand, die zelf meerdere kunstroven heeft opgelost.

Brand heeft wel een vermoeden wie er achter de roof zit, zegt hij. "Het doet me aan bepaalde dingen denken, ik zie wel een patroon." Maar wat het vermoeden is, houdt hij voor zich. Brand denkt dat het gestolen schilderij òf heel snel wordt teruggevonden, òf heel lang verborgen blijft. "Meestal worden zulke roven binnen 3 maanden opgelost. Als dat niet lukt, komt een werk vaak pas na 10 of 20 jaar boven water. Op een gegeven moment komt een kunstwerk in handen van mensen die heel handig zijn in dingen verstoppen. Als je ze niet snel pakt, verdwijnt het doek in de criminele onderwereld."

Bij een kunstverzamelaar zal het schilderij waarschijnlijk niet terechtgekomen, en het werk is ook niet te verkopen via de legale handel, want iedereen weet dat het gestolen is. Brand: "Een doek van 10 miljoen euro is in de onderwereld 1 miljoen euro waard. Stel dat je voor 4 miljoen euro drugs koopt en je hebt maar 3 miljoen euro, kun je er altijd een gestolen Van Gogh bij doen." En als ook dat niet lukt, wordt het kunstwerk vernietigd. Dat is waarschijnlijk gebeurd met de schilderijen die in 2012 waren gestolen uit de Kunsthal in Rotterdam.

Houtman

In 1994 zorgde de crimineel Kees Houtman ervoor dat twee gestolen schilderijen van Van Gogh terugkwamen. De werken waren in 1990 geroofd uit het Noordbrabants Museum in Den Bosch. In ruil voor zijn hulp wilde Houtman dat justitie niet in beroep zou gaan tegen een lage straf voor hem. Dat gebeurde ook niet. In 2002 roofde Okkie Durham twee schilderijen uit het Van Gogh Museum in Amsterdam. Hij wilde ze verkopen aan Cor van Hout, maar die werd een dag voor de koop geliquideerd. Uiteindelijk kwamen de kunstwerken terecht bij de maffia in Napels. Daar werden ze in 2016 teruggevonden.

Durham zweeg lang over zijn rol. Brand: "Na 14 jaar zette hij de roof in als ruilmiddel om een deal met justitie te sluiten. Dat is zo veel in het nieuws geweest, dat ik denk dat er nu een copycat aan het werk is. Die denkt: weet je wat, wij gaan ook een Van Gogh jatten, dan proberen we een belangrijke crimineel te strikken en kijken we wat die ermee doet." Het kan zijn dat de inbrekers opdracht hebben gekregen voor de roof, het zou ook kunnen dat ze nu pas op zoek gaan naar een koper.

Meer uit Entertainment

Britse schrijver van The Horse Whisperer overleden

LONDEN (ANP) - De Britse schrijver Nicholas Evans, beroemd door zijn werk The Horse Whisperer, is op 72-jarige leeftijd aan een hartaanval overleden. De in 1995 gepubliceerde roman werd wereldwijd een enorm succes. Er werden vijftien miljoen exemplaren verkocht van het boek, dat in Nederland werd uitgebracht onder de titel De paardenfluisteraar. Het is in tientallen talen vertaald.

9 maanden geleden
BNN 25 jaar: van tv-programma tot spraakmakende publieke omroep

HILVERSUM (ANP) - BNN, dat staat voor Bart's Neverending Network, is maandag 25 jaar geleden opgericht. De publieke omroep werd op 15 augustus 1997 in het leven geroepen door Bart de Graaff, Gerard Timmer, Willem de Bois en Frank Timmer. Na de fusie van BNN en VARA staat de omroep inmiddels al een aantal jaar bekend als BNNVARA.

9 maanden geleden
Conservatieve Iraanse media prijzen aanvaller Rushdie

TEHERAN (ANP/RTR/AFP) - Conservatieve media in Iran prijzen de man die vrijdag de schrijver Salman Rushdie heeft neergestoken. Rushdie kampt sinds 1988 met bedreigingen vanwege zijn boek De duivelsverzen, dat door sommige moslims als godslasterlijk wordt beschouwd.

9 maanden geleden
Minister gaat FM-radiofrequenties veilen na uitspraak rechter

DEN HAAG (ANP) - Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) komt dit najaar met een voorstel voor een herverdeling van de landelijke FM-frequenties door middel van een veiling. De rechter zette onlangs een streep door het besluit van haar ambtsvoorganger Mona Keijzer om de bestaande vergunningen met drie jaar te verlengen.

9 maanden geleden
Grease-actrice Olivia Newton-John (73) overleden

LOS ANGELES (ANP) - Olivia Newton-John is maandag op 73-jarige leeftijd overleden. De actrice, met name bekend van haar rol als Sandy in de musical Grease, sliep in het bijzijn van vrienden en familie vredig in op haar ranch in Californië, meldt haar echtgenoot John Easterling op Facebook.

9 maanden geleden
Actrice Anne Heche in kritieke toestand na auto-ongeluk

LOS ANGELES (ANP) - De Amerikaanse actrice Anne Heche is in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht nadat ze met haar auto een woning in reed in Los Angeles. De auto en het huis vlogen in brand en de bestuurder liep ernstige brandwonden op, melden Amerikaanse media. Een anonieme bron bevestigde aan CNN dat het om Heche ging en de LA Times meldt dat de auto op haar naam geregistreerd stond.

9 maanden geleden
1,9 miljoen kijkers zien Engelse voetbalsters EK winnen

HILVERSUM (ANP) - Bijna 1,9 miljoen mensen hebben zondag gekeken naar de finale van het EK tussen de voetbalsters van Engeland en Duitsland. Via NPO 1 zagen zij hoe de Engelsen, gecoacht door de Nederlandse Sarina Wiegman, er met de winst vandoor gingen.

9 maanden geleden