Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Van Dissel ziet na 'stabilisatie' een nieuwe fase aanbreken

Van Dissel ziet na 'stabilisatie' een nieuwe fase aanbreken

DEN HAAG (ANP) - De instroom van coronapatiënten in de ziekenhuizen "lijkt af te vlakken" en het aantal besmettingen stabiliseert, constateert Jaap van Dissel van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Van een duidelijke afname is echter nog geen sprake, zei hij tijdens een presentatie aan Tweede Kamerleden. Op basis van modelberekeningen verwacht het RIVM dat de daling wel binnenkort zal inzetten.

De bedbezetting in de ziekenhuizen bereikt volgens de berekeningen over één tot twee weken een piek. Van Dissel benadrukt dat de modellen wel "forse onzekerheden" kennen, dus de piek zou zich ook later kunnen voordoen en hoger kunnen zijn dan het instituut nu voorziet.

Volgens Van Dissel is "een nieuwe fase" aangebroken. "Het virus botst steeds vaker op tegen iemand die het al heeft gehad, of die is gevaccineerd", schetste de directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding. "Tot nu toe was het zo dat een afname alleen werd veroorzaakt door strengere maatregelen. Nu komt het door opbouw van immuniteit."

Plateau bereikt

In zijn presentatie liet Van Dissel zien wat het waarschijnlijke effect zou zijn als de versoepelingen wat later zouden worden uitgevoerd, in plaats van volgende week. Tot half mei zou er geen verschil zijn, maar daarna zou het aantal ziekenhuis- en ic-opnames sneller dalen.

Hij benadrukte dat het Outbreak Management Team (OMT), waarvan hij voorzitter is, aan het kabinet adviseerde om nog even te wachten met versoepelen tot de daling daadwerkelijk is ingezet. Dat zou meer zekerheid bieden. Het kabinet besloot deze week tot versoepelingen op basis van prognoses.

"We lijken een plateau te hebben bereikt", vatte Van Dissel de huidige situatie samen. Het aantal ziekenhuisopnames en het aantal besmettingen ligt wel nog steeds hoog.

De effecten van de vaccinatiecampagne beginnen volgens de OMT-voorzitter steeds duidelijker zichtbaar te worden. Hij wees nog eens op cijfers waaruit blijkt dat ouderen in de hoogste leeftijdsgroepen het virus nauwelijks nog oplopen. "We zien sinds het vaccineren alleen maar een afname in het aantal besmettingen in verpleeghuizen en onder thuiswonende ouderen. Die afname is toe te schrijven aan het vaccinatie-effect."

Meer uit Gezond

We eten twee keer zoveel suiker als we zelf denken

AMERSFOORT (ANP) - Nederlanders krijgen twee keer zoveel suiker binnen als ze zelf denken, aldus het Diabetes Fonds op basis van een representatief onderzoek onder 1140 volwassenen. Mensen schatten hun inname op 7,4 suikerklontjes per dag, maar het zijn er ruim 14. Driekwart van de inname komt niet gewoon uit koek, snoep en frisdrank, maar bijvoorbeeld via kant-en-klare sauzen en kruidenmixen.

1 dag geleden
Ook in Nederland veelbelovende resultaten met MDMA tegen PTSS

GRONINGEN (ANP) - Volgens de Groningse onderzoeker Joost Breeksema, gespecialiseerd in psychiatrie en psychedelica, kan wel twee derde van de mensen met een nu nog lastig te behandelen posttraumatische stressstoornis (PTSS) baat hebben bij behandeling met de drug MDMA. Een Nederlandse staatscommissie adviseerde donderdag een dergelijke behandeling definitief mogelijk te maken. Therapie met de harddrug zou effectief en veilig zijn, aldus ook de commissie.

2 dagen geleden
VeiligheidNL: meer mensen op eerste hulp na ongeluk met fatbike

AMSTERDAM (ANP) - Kenniscentrum VeiligheidNL maakt zich zorgen over de toename van het aantal mensen dat na een ongeluk met een fatbike op de spoedeisende hulp (SEH) terechtkomt. Cijfers van 14 van de 83 SEH-afdelingen in Nederland laten zien dat daar de afgelopen jaren steeds meer slachtoffers van ongelukken met dit type elektrische fiets worden geregistreerd. In 2022 ging het om zeven slachtoffers, vorig jaar was dat aantal toegenomen tot 59 en in de eerste vier maanden van dit jaar kwamen al 33 fatbike-rijders op de eerste hulp terecht.

2 dagen geleden
Criminaliteit staat opname MDMA in lijst softdrugs in de weg

DEN HAAG (ANP) - De gevolgen van MDMA voor de gezondheid zijn "niet ernstig" en lijken daarmee klein genoeg om het middel van de lijst met harddrugs te halen, schrijft de Staatscommissie MDMA. Toch vinden de adviseurs het geen goed idee om MDMA nu op de lijst met softdrugs te zetten of zelfs te legaliseren. Een versoepeling zou namelijk de criminaliteit kunnen aanwakkeren.

2 dagen geleden
Baby-afdeling Flevoziekenhuis Almere weer open na MRSA-uitbraak

ALMERE (ANP) - De afdeling neonatologie van het Flevoziekenhuis in Almere neemt weer baby's op. Op de afdeling voor te vroeg geboren kinderen gold sinds half mei een opnamestop, omdat daar een uitbraak was van de MRSA-bacterie. Infecties met deze bacterie zijn moeilijk te behandelen, omdat die resistent is tegen de gebruikelijke antibiotica. Daarom zijn bij een uitbraak strenge maatregelen nodig.

3 dagen geleden
Kamer: gezondheidswinst harde voorwaarde bij vergroening Tata

DEN HAAG (ANP) - De overheid mag pas meebetalen aan de verduurzamingsplannen van Tata Steel als daarbij de adviezen worden overgenomen van onderzoekers naar de impact van de staalfabriek in IJmuiden op de volksgezondheid. Een meerderheid in de Tweede Kamer steunt een oproep daartoe van GroenLinks-PvdA.

3 dagen geleden
Ook Eerste Kamer akkoord met wet die zelfmoord moet voorkomen

DEN HAAG (ANP) - Ook de Eerste Kamer heeft ingestemd met het initiatiefwetsvoorstel dat de landelijke en lokale overheid verplicht zoveel mogelijk te doen om zelfmoord te voorkomen. Deze wet suïcidepreventie is een initiatief van de ChristenUnie en is mede ingediend door GroenLinks-PvdA, CDA, SGP, SP, PvdD, BBB en NSC.

4 dagen geleden