
Van der Maat: vertraging zet onderzeedienst op het spel
DEN HAAG (ANP) - Als er vertraging ontstaat in de aanschaf van de nieuwe onderzeeboten dan wordt het voortbestaan van de onderzeedienst op het spel gezet, waarschuwt demissionair staatssecretaris Christophe van der Maat (Defensie). Uitstel van de aankoop gaat hij "nooit uitvoeren".
De Tweede Kamer sprak maandag over de voorlopige gunning van de miljardenorder voor vier nieuwe onderzeeboten aan het Frans bedrijf Naval. De grootste partij in de Tweede Kamer, de PVV, wil zich nog niet aan het besluit van Van der Maat vastpinnen.
Volgens de bewindsman moet er vaart worden gemaakt met het project. "Er is geen maand te verliezen." Vertraging kan veel geld kosten en ertoe leiden dat de marine een tijd zonder onderzeeboten komt te zitten. "De schade zal enorm groot zijn", aldus Van der Maat.
PVV
Hoewel PVV'er Joeri Pool nog geen steun wilde uitspreken, was hij minder uitgesproken dan in een eerder debat in maart. Toen had hij het nog over een "potentiële economische ramp" en zou een gunning aan de Fransen een "doodsteek zijn voor veel maritieme kennis en innovatie in Nederland".
Coalitiepartij BBB schaarde zich achter de plannen. Voorheen was de partij heel kritisch. VVD en NSC steunen het eveneens. GroenLinks-PvdA wil dat het nieuwe kabinet in het regeerprogram opneemt hoe hij de voortgang van het project gaat waarborgen. VVD'er Silvio Erkens suggereerde ook zoiets.
Juridisch verplicht
Zorgen over de bijdrage van de Nederlandse industrie aan het project, probeerde minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) zoveel mogelijk weg te nemen. Het aandeel van het Nederlandse bedrijfsleven is juridisch verplicht, zei ze. De Franse werf kan daar volgens haar niet onderuit komen.
Volgens Van der Maat klopt berichtgeving niet dat de Amerikanen moeilijk doen over plaatsing van kruisraketten in de onderzeeboten. Ook krijgt de controledienst van de overheid "onbelemmerde" inzicht in de boeken van Naval om die te controleren. Over beide onderwerpen wilden veel partijen opheldering.
De offerte van de Fransen is tot 28 juli geldig. De Duitse scheepswerf TKMS heeft een kort geding aangespannen omdat zij de opdracht is misgelopen.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Teun Struycken (Justitie, NSC) weet nog niet wat de strengere asielwet gaat betekenen voor het al nijpende cellentekort. De Tweede Kamer stemde na een chaotische dag in met de asielwet, waarin nu ook staat dat illegaliteit en hulp aan illegalen strafbaar zijn. Illegalen of helpers kunnen tot zes maanden celstraf krijgen, terwijl het kabinet vanwege het cellentekort nu al toestaat dat gevangenen tot twee weken eerder de cel mogen verlaten.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Thierry Aartsen (Milieu) is blij met het voorstel van het bedrijfsleven om jaarlijks minstens 115.000 ton gerecycled plastic in te kopen. Voorafgaand aan de ministerraad zegt de demissionaire VVD-bewindsman dat hij "nu eindelijk een keer die discussie kan gaan voeren."
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van 94 Tweede Kamerleden heeft voor de asielnoodmaatregelenwet gestemd na een avond waarin de fracties van NSC en SGP tot op het laatst onbeslist waren. De partijen hadden veel moeite met het wijzigingsvoorstel van de PVV over de strafbaarstelling van illegaliteit, omdat ze vreesden dat humanitaire hulp aan illegalen daardoor strafbaar zou worden.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Een ruime meerderheid van 95 Kamerleden heeft voor de wet gestemd over een tweestatusstelsel. Hierin wordt geregeld dat vluchtelingen worden opgedeeld in twee groepen, waarvan er één minder rechten krijgt. Het is nog allerminst zeker of de wet ook op voldoende steun kan rekenen in de Eerste Kamer. Daar is de steun van het CDA belangrijk en die partij is tegen.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Justitie- en asielminister David van Weel (VVD) is bereid het artikel uit de asielnoodmaatregelenwet dat de strafbaarstelling van illegaliteit regelt, niet meteen in werking te laten treden. Hij laat eerst de Raad van State advies uitbrengen en bespreekt dit vervolgens met de Tweede Kamer.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - VVD en CDA willen een boycot van producten uit illegale Israëlische nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever. Ze willen dat demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) hiervoor steun gaat zoeken in de Europese Unie. De bewindsman ontraadde donderdag de motie, maar een meerderheid in de Kamer stemde er toch mee in.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Regeringspartij NSC wil "zwart op wit" van justitie- en asielminister David van Weel dat de strenge asielwetgeving er niet voor zorgt dat het strafbaar wordt om humanitaire hulp te bieden aan mensen die illegaal in Nederland zijn. Komt die garantie er niet, dan kan NSC niet met het wetsvoorstel instemmen, zegt fractievoorzitter Nicolien van Vroonhoven.
2 dagen geleden