Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Van der Maat: vertraging zet onderzeedienst op het spel

Van der Maat: vertraging zet onderzeedienst op het spel

DEN HAAG (ANP) - Als er vertraging ontstaat in de aanschaf van de nieuwe onderzeeboten dan wordt het voortbestaan van de onderzeedienst op het spel gezet, waarschuwt demissionair staatssecretaris Christophe van der Maat (Defensie). Uitstel van de aankoop gaat hij "nooit uitvoeren".

De Tweede Kamer sprak maandag over de voorlopige gunning van de miljardenorder voor vier nieuwe onderzeeboten aan het Frans bedrijf Naval. De grootste partij in de Tweede Kamer, de PVV, wil zich nog niet aan het besluit van Van der Maat vastpinnen.

Volgens de bewindsman moet er vaart worden gemaakt met het project. "Er is geen maand te verliezen." Vertraging kan veel geld kosten en ertoe leiden dat de marine een tijd zonder onderzeeboten komt te zitten. "De schade zal enorm groot zijn", aldus Van der Maat.

PVV

Hoewel PVV'er Joeri Pool nog geen steun wilde uitspreken, was hij minder uitgesproken dan in een eerder debat in maart. Toen had hij het nog over een "potentiële economische ramp" en zou een gunning aan de Fransen een "doodsteek zijn voor veel maritieme kennis en innovatie in Nederland".

Coalitiepartij BBB schaarde zich achter de plannen. Voorheen was de partij heel kritisch. VVD en NSC steunen het eveneens. GroenLinks-PvdA wil dat het nieuwe kabinet in het regeerprogram opneemt hoe hij de voortgang van het project gaat waarborgen. VVD'er Silvio Erkens suggereerde ook zoiets.

Juridisch verplicht

Zorgen over de bijdrage van de Nederlandse industrie aan het project, probeerde minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) zoveel mogelijk weg te nemen. Het aandeel van het Nederlandse bedrijfsleven is juridisch verplicht, zei ze. De Franse werf kan daar volgens haar niet onderuit komen.

Volgens Van der Maat klopt berichtgeving niet dat de Amerikanen moeilijk doen over plaatsing van kruisraketten in de onderzeeboten. Ook krijgt de controledienst van de overheid "onbelemmerde" inzicht in de boeken van Naval om die te controleren. Over beide onderwerpen wilden veel partijen opheldering.

De offerte van de Fransen is tot 28 juli geldig. De Duitse scheepswerf TKMS heeft een kort geding aangespannen omdat zij de opdracht is misgelopen.

Meer uit Politiek

Drinkwater voldeed vorig jaar 601 keer niet aan de normen

DEN HAAG (ANP) - Het drinkwater voldeed vorig jaar bij 601 metingen niet aan de normen. Meestal ging het om stoffen die geen direct gevaar voor de volksgezondheid vormen. Bij 24 metingen werden ziekmakende bacteriën zoals enterococcen of E.coli gevonden.

17 uur geleden
Iedereen betaalt iets meer belasting in 2026 door gedoe over btw

DEN HAAG (ANP) - Alle werkenden betalen in 2026 iets meer belasting om te voorkomen dat het gedoe rond de btw-verhoging op cultuur, sport en boeken de schatkist geld kost. Dat meldt staatssecretaris Tjebbe van Oostenbruggen (Fiscaliteit) aan de Tweede Kamer.

17 uur geleden
Vanaf 2026 kosten wegwerpbekers of -bakjes overal 25 cent

DEN HAAG (ANP) - Vanaf 1 januari 2026 betalen consumenten overal hetzelfde voor wegwerpbekers of -bakjes op bijvoorbeeld stations of bij tankstations. Nu bepalen ondernemers nog zelf de prijs, wat tot onduidelijkheid leidt. Daarom wordt de meerprijs overal 25 eurocent, meldt staatssecretaris Chris Jansen (Milieu).

17 uur geleden
Schoof snapt zorgen Agema over begroting, wil haar 'ondersteunen'

DEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof begrijpt dat zijn zorgminister Fleur Agema erg bezorgd is over haar begroting, nu de coalitie en vier oppositiepartijen zorggeld hebben gebruikt om onderwijsbezuinigingen deels terug te draaien. "We kijken hoe we hier de komende periode goed mee omgaan", zei Schoof op zijn wekelijkse persconferentie. Maar, zo zegt hij ook, "sommige pijnlijke keuzes zijn onvermijdelijk".

19 uur geleden
Nederland vraagt opnieuw geld uit Europees coronaherstelfonds

DEN HAAG (ANP) - Nederland heeft bij de Europese Commissie een tweede betaalverzoek ingediend in het kader van het Herstel- en Veerkrachtplan, bedoeld om de economieën van de EU-lidstaten te helpen herstellen van de gevolgen van de coronapandemie. Dat heeft minister Eelco Heinen (Financiën) bekendgemaakt na de ministerraad.

19 uur geleden
Heinen betreurt verzet 'constructieve' oppositie, maar geen zorg

DEN HAAG (ANP) - Minister van Financiën Eelco Heinen vindt het "jammer" dat potentiële partners van de regeringscoalitie tegen een reeks begrotingen hebben gestemd. Maar hij vreest nog niet dat 'constructieve' oppositiepartijen als CDA, D66, ChristenUnie en GroenLinks-PvdA zich zo tegen het kabinet keren dat er niet meer samen te werken valt.

19 uur geleden
Brekelmans noemt oproep van NAVO-baas Rutte terecht

DEN HAAG (ANP) - Het appel van NAVO-chef Mark Rutte om meer te investeren in defensie is "een terechte oproep", zei minister van Defensie Ruben Brekelmans vrijdag. Rutte lijkt te zinspelen op 3 procent van het bruto binnenlands product naar defensie, maar daar wil de bewindsman nog niet op vooruitlopen. De discussie hoeveel geld er precies naar de verdediging moet "gaat het komende jaar een rol spelen". Maar dat het meer dan de huidige 2 procent wordt, is wat hem betreft duidelijk.

23 uur geleden