Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

‘Van der Have was een hele sociale familie om voor te werken’

‘Van der Have was een hele sociale familie om voor te werken’

KAPELLE - Voor het eerst dit jaar mag het Fruitteeltmuseum in Kapelle, door de versoepeling van de coronamaatregelen, haar deuren openen. “We zijn heel blij dat we weer bezoekers kunnen ontvangen”, zegt medewerkster Nel Koopman. Zij kunnen onder meer de nieuwe expositie ‘Van der Have van 1879 tot nu’ bekijken.

De naam Van der Have is onlosmakelijk verbonden met Kapelle. De boomkwekerij die Daniël Johannes van der Have, een burgemeesterszoon uit Oosterland, in 1879 begint aan de Biezelingsestraat in Kapelle, groeit uit tot een belangrijk bedrijf voor het dorp. Begonnen op de locatie van het oude landgoed Gistellis, breidt het bedrijf in 1884 uit met twee hectare grond tussen de Dijkwelsestraat, Goessestraatweg, Kitskinderscheweg en de spoorlijn. Daar verrijst in 1885 de familievilla Eureka. Rond 1914 breiden ook de werkzaamheden van de kwekerij uit, met de opening van een zaaizadenhandel. Nadat Van der Haves zoon is afgestudeerd als plantenveredelaar, komt er ook een veredelingstak bij en weer later tuinarchitectuur. “Van der Have heeft bijvoorbeeld de tuin rondom de kerk aan het Kerkplein in Kapelle aangelegd”, vertelt Nel Koopman. “Hiervan is bij de expositie een tekening te zien.”

Verhalen

Op de website Encyclopedie van Zeeland staat dat de arbeidsomstandigheden bij het bedrijf uitstekend waren. ‘De werknemers, overwegend arbeiders met een landbouwachtergrond, konden bij Van der Have een vast arbeidscontract krijgen. Dat was tot die tijd - zeker in de landbouw - niet altijd gebruikelijk. Daarnaast was Van der Have een van de eerste bedrijven die de vrije zaterdagmiddag invoerde en bij ziekte het loon doorbetaalde.’
Een oproep voor verhalen voor de tentoonstelling van oud-medewerkers leverde volgens Koopman veel respons op. Ze bevestigen volgens haar de goede naam van het familiebedrijf als werkgever. “Het was een sociaal bedrijf. De familie had bijvoorbeeld ook oog voor de privésituatie van de werknemers.”

Multinational

Van der Have groeide uit tot multinational. Onder meer door een gebrek aan een opvolger gaat het bedrijf in 1996 op in Advanta, dat vervolgens in 2005 in handen komt van het Franse Limagrain. Voor de tentoonstelling hebben de museummedewerkers allerlei voorwerpen weten te bemachtigen. Ook de familie heeft bezittingen in bruikleen gegeven, vertelt Koopman. “De kleinzoon van de oprichter heeft twee zonen in Amerika en een dochter in Renesse en Kloetinge wonen. Een van de zoons is hier ook een keer geweest. En een dochter hielp ons aan namen van mensen die ons konden helpen met de expositie.” Een stoepsteen die eerst bij het huis van de familie lag, daarna een plekje kreeg bij naar het kantoor waarin nu grasproducent DLF huist, en onlangs aan het museum is geschonken, was de aanleiding voor de expositie.

Aanmelden

Het Fruitteeltmuseum is vanaf zaterdag (5 juni) weer open. De openingstijden zijn van woensdag tot en met zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur. Vanwege de coronamaatregelen worden bezoekers geadviseerd zich aan te melden. Kijk voor meer info op www.fruitteeltmuseum.nl.

Meer uit Reimerswaal

Yersekenaar Frans van Pagee weet zeldzame velduil haarscherp vast te leggen

YERSEKE - Frans van Pagee uit Yerseke fotografeert graag dieren en stuitte deze winter in zijn 'achtertuin', natuurgebied de Yerseke en Kapelse Moer, op een wel heel mooi en zeldzaam onderwerp: een velduil. Later bleek het zelfs om een paartje te gaan.

2 dagen geleden
Woning en twee loodsen drie maanden afgesloten wegens illegale activiteiten

WEMELDINGE - Locoburgemeester Jon Herselman van de gemeente Kapelle heeft maandag een woning en twee loodsen in Wemeldinge voor drie maanden gesloten. 'In de loodsen aan de Noordelijke Achterweg zijn overtredingen van de Opiumwet vastgesteld', laat de gemeente weten. 'Bij de woning werd illegaal stroom afgenomen voor een hennepkwekerij.' 

3 dagen geleden
Puzzel er rijdend op los in en om Kapelle met Fruitteeltrit

KAPELLE - MAC "de Bevelanden" organiseert een leuke puzzelrit, zonder controles, door enkele kernen en het buitengebied van de mooie gemeente Kapelle. 

6 dagen geleden
Dijk bij Wemeldinge 'aangekleed' met toiletvoorziening en zonnebrandpaal en krijgt opgang voor mindervaliden

WEMELDINGE - Op de dijk bij Wemeldinge heeft de Kapelse wethouder Jon Herselman vrijdag de nieuwe zonnebrandpaal, met gratis zonnebrandcrème, in gebruik genomen. Ook is er een toiletvoorziening geplaatst.

1 week geleden
Jan-Willem de Coninck is eerste buurtwerker in Reimerswaal: 'Ik kom voor allerlei zaken bij mensen over de vloer'

KRUININGEN - Sinds begin maart heeft de gemeente Reimerswaal voor het eerst een buurtwerker. Jan-Willem de Coninck is met veel enthousiasme intussen al zo'n vier maanden bezig. Inmiddels is hij letterlijk en figuurlijk een stuk meer wegwijs geworden in Kruiningen en Yerseke, de dorpen waarvoor hij actief is.

1 week geleden
Lezersfoto van de week van een supercel

KAPELLE - Wat een prachtige foto van de supercel, de zware onweerswolk, vorige week dinsdag genomen bij de Spaartweg in Kapelle. Het is de 'Lezersfoto van de week' geworden in de Reimerswaalse & Kapelse Bode.

1 week geleden
Open dagen bij Kunst Kring Reimerswaal in Yerseke

YERSEKE - Tot half september staan op de zaterdagen van 11.00 tot 16.00 uur de deuren weer open bij de Galerie van de Kunst Kring Reimerswaal in Yerseke.

1 week geleden