Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

‘Van der Have was een hele sociale familie om voor te werken’

‘Van der Have was een hele sociale familie om voor te werken’

KAPELLE - Voor het eerst dit jaar mag het Fruitteeltmuseum in Kapelle, door de versoepeling van de coronamaatregelen, haar deuren openen. “We zijn heel blij dat we weer bezoekers kunnen ontvangen”, zegt medewerkster Nel Koopman. Zij kunnen onder meer de nieuwe expositie ‘Van der Have van 1879 tot nu’ bekijken.

De naam Van der Have is onlosmakelijk verbonden met Kapelle. De boomkwekerij die Daniël Johannes van der Have, een burgemeesterszoon uit Oosterland, in 1879 begint aan de Biezelingsestraat in Kapelle, groeit uit tot een belangrijk bedrijf voor het dorp. Begonnen op de locatie van het oude landgoed Gistellis, breidt het bedrijf in 1884 uit met twee hectare grond tussen de Dijkwelsestraat, Goessestraatweg, Kitskinderscheweg en de spoorlijn. Daar verrijst in 1885 de familievilla Eureka. Rond 1914 breiden ook de werkzaamheden van de kwekerij uit, met de opening van een zaaizadenhandel. Nadat Van der Haves zoon is afgestudeerd als plantenveredelaar, komt er ook een veredelingstak bij en weer later tuinarchitectuur. “Van der Have heeft bijvoorbeeld de tuin rondom de kerk aan het Kerkplein in Kapelle aangelegd”, vertelt Nel Koopman. “Hiervan is bij de expositie een tekening te zien.”

Verhalen

Op de website Encyclopedie van Zeeland staat dat de arbeidsomstandigheden bij het bedrijf uitstekend waren. ‘De werknemers, overwegend arbeiders met een landbouwachtergrond, konden bij Van der Have een vast arbeidscontract krijgen. Dat was tot die tijd - zeker in de landbouw - niet altijd gebruikelijk. Daarnaast was Van der Have een van de eerste bedrijven die de vrije zaterdagmiddag invoerde en bij ziekte het loon doorbetaalde.’
Een oproep voor verhalen voor de tentoonstelling van oud-medewerkers leverde volgens Koopman veel respons op. Ze bevestigen volgens haar de goede naam van het familiebedrijf als werkgever. “Het was een sociaal bedrijf. De familie had bijvoorbeeld ook oog voor de privésituatie van de werknemers.”

Multinational

Van der Have groeide uit tot multinational. Onder meer door een gebrek aan een opvolger gaat het bedrijf in 1996 op in Advanta, dat vervolgens in 2005 in handen komt van het Franse Limagrain. Voor de tentoonstelling hebben de museummedewerkers allerlei voorwerpen weten te bemachtigen. Ook de familie heeft bezittingen in bruikleen gegeven, vertelt Koopman. “De kleinzoon van de oprichter heeft twee zonen in Amerika en een dochter in Renesse en Kloetinge wonen. Een van de zoons is hier ook een keer geweest. En een dochter hielp ons aan namen van mensen die ons konden helpen met de expositie.” Een stoepsteen die eerst bij het huis van de familie lag, daarna een plekje kreeg bij naar het kantoor waarin nu grasproducent DLF huist, en onlangs aan het museum is geschonken, was de aanleiding voor de expositie.

Aanmelden

Het Fruitteeltmuseum is vanaf zaterdag (5 juni) weer open. De openingstijden zijn van woensdag tot en met zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur. Vanwege de coronamaatregelen worden bezoekers geadviseerd zich aan te melden. Kijk voor meer info op www.fruitteeltmuseum.nl.

Meer uit Reimerswaal

Kapelle verbouwt voor groeiend vrouwenvoetbal

KAPELLE - Voetbalvereniging Kapelle voldoet formeel niet aan de KNVB-norm van het aantal velden ten opzichte van de leden maar desondanks krijgen ze de trainingsschema's rond. De vereniging merkt echter wel dat het opkomende vrouwenvoetbal er voor zorgt dat het aantal kleedkamers niet toereikend is. Daarom worden die binnenkort onder handen genomen. 

5 uur geleden
Bijeenkomst voor lustrum Toujours Kapelle

KAPELLE - In mei vindt voor de tiende keer de Franse week Toujours Kapelle plaats. Het organisatiecomité houdt maandagavond 4 maart een bijeenkomst in het gemeentehuis in Kapelle voor wie ideeën heeft voor activiteiten of als vrijwilliger wil helpen.

9 uur geleden
Drie nieuwe laadpalen voor elektrisch rijden in Kapelle

KAPELLE - De Van der Biltlaan, Heer Wolfertstraat en de Postweg in Kapelle krijgen een nieuwe laadpaal om elektrische auto's op te laden.

1 dag geleden
Yerseke wil niet ten koste van alles groeien

YERSEKE - Recentelijk heeft de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) laten weten dat ze op landelijk niveau meer politieke druk wil uitvoeren om ervoor te zorgen dat alle Nederlandse amateur-voetbalclubs zowel letterlijk als figuurlijk meer ruimte krijgen. Hoe staat het er voor met Kapelse en Reimerswaalse clubs? 

2 dagen geleden
Meer preventief onderhoud moet vertrouwen in Zeeuws spoor herstellen

KAPELLE/KRUININGEN - Na de langdurige overlast en vertragingen in het Zeeuwse treinverkeer eind vorig jaar belooft spoorwegbeheerder Pro Rail beterschap. In een brief aan onder meer de Zeeuwse spoorgemeenten schrijft directeur Dimitri Kruik van Pro Rail 'samen met NS de communicatie met reizigers en het preventief onderhoud van de Zeeuwse lijn te verbeteren'. Zo komt er een proef met sensoren in het spoor om verzakkingen eerder te kunnen signaleren. 'Zodat er direct preventief onderhoud kan plaatsvinden', aldus Kruik.

2 dagen geleden
Fietsenstalling station Kapelle-Biezelinge uitgebreid

KAPELLE - Prorail breidt de fietsenstalling bij het treinstation in Kapelle uit. Maandag zijn de werkzaamheden begonnen.

4 dagen geleden
Ruim dertienduizend sigaretten en twee peppersprays aangetroffen in auto op de A4

WOENSDRECHT/ RILLAND- Tijdens een Mobiel Toezicht Veiligheid controle van de Koninklijke Marechaussee zijn zaterdagmiddag op de A4 tussen Woensdrecht en Rilland ruim dertienduizend sigaretten en twee peppersprays aangetroffen in een auto. De 39-jarige bestuurder van het Franse voertuig is aangehouden en overgebracht naar het politiebureau.

5 dagen geleden