
Van der Burg wil asielzoekers in grotere locaties opvangen
DEN HAAG (ANP) - In de zoektocht naar een oplossing voor de aanhoudende problemen bij de opvang van asielzoekers in Ter Apel, kijkt staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) ook naar grotere locaties. "Maar dat kost gewoon tijd", aldus Van der Burg.
Gesprekken over een tweede aanmeldcentrum, ook om Ter Apel te ontlasten, worden volgende week voortgezet, zei de staatssecretaris in reactie op de blijvende problemen in Ter Apel, waar in de nacht van dinsdag op woensdag weer veel asielzoekers op stoelen moesten slapen.
Het ministerie van Justitie en Veiligheid is daarnaast met enkele gemeenten in gesprek over locaties waar minimaal duizend asielzoekers een paar maanden kunnen blijven. "Grootschaliger opvanglocaties kunnen voor een belangrijk deel voor verlichting zorgen op de asielopvang, voornamelijk in Ter Apel. Het gaat erom dat we zo snel mogelijk en op een duurzame manier, rust brengen in het asielsysteem", laat een woordvoerder van Van der Burg weten.
Rouleringssysteem
Op basis van documenten die de politieke redactie van RTL in handen heeft, denkt het kabinet aan megalocaties als tenten, sporthallen en op het water. Van der Burg wil niet ingaan op gesprekken die over grootschaliger opvang met gemeenten worden gevoerd.
Van der Burg meldde vorige week dat er per 1 juni een oplossing was gevonden voor de problemen in Ter Apel. Bij toerbeurt zouden telkens vier veiligheidsregio's twee weken lang ieder 150 opvangplekken regelen. Dit blijkt nu onvoldoende, ziet de staatssecretaris. "Het rouleringssysteem is van de grond gekomen. Vier veiligheidsregio's hebben 600 plekken gerealiseerd." Die zitten nu vol, en de maatregel is onvoldoende. "Het probleem is nog niet opgelost; die 600 extra plekken blijken niet genoeg te zijn."
Gebrek aan woonruimte
De staatssecretaris heeft de veiligheidsregio's nu gevraagd daar zo snel mogelijk zes keer 150 van te maken; zes veiligheidsregio's die elk 150 asielzoekers opvangen waarmee er 900 extra plekken beschikbaar komen. Bottleneck zijn de statushouders die recht hebben op een huis, maar vanwege een gebrek aan woonruimte, noodgedwongen in asielzoekerscentra moeten blijven, stelt Van der Burg. "Ze kunnen gewoon niet weg."
Hij verwijt dat de gemeenten niet. "Statushouders blijven binnen, terwijl er aan de voorkant asielzoekers bij komen."
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - De ANWB lanceert een "bewustwordingscampagne" rondom wat mensen moeten doen als ze met hun auto te water raken. In de kern komt het advies neer op: maak de gordel los, open de ruit en ga via die opening de auto uit.
18 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - VluchtelingenWerk Nederland noemt het "goed nieuws" dat driekwart van de gemeenten geheel of deels aan de opgave van de spreidingswet voldoet. Tegelijkertijd begrijpt de organisatie dat sommige gemeenten de deadline van dinsdag niet hebben gehaald, onder meer omdat het demissionaire kabinet de spreidingswet wil intrekken. "Het is echter goed nieuws dat de juiste weg is ingezet."
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - "Het is fijn dat sommige gemeenten een stap naar voren doen, maar het is ook aan andere gemeenten om mensen een veilige plek te bieden", zo reageert het Rode Kruis op de dinsdag naar buiten gebrachte cijfers over de spreidingswet. Gemeenten die meer opvangplekken willen regelen "van goede kwaliteit voor mensen op de vlucht" kunnen rekenen op ondersteuning van het Rode Kruis.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Dat gemeenten tienduizenden plekken voor asielzoekers hebben gevonden voor de spreidingswet is "een hele prestatie gezien alle obstakels die door het kabinet zijn opgeworpen, het is heel knap waar we staan". Dat zegt burgemeester Mark Boumans van Doetinchem. Hij is voorzitter van een commissie die zich voor de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) bezighoudt met de opvang van asielzoekers.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Gemeenten hebben samen 74.500 opvangplekken voor asielzoekers gevonden. Dat is driekwart van de 101.500 plekken die oud-minister Marjolein Faber (Asiel) van ze had gevraagd op grond van de spreidingswet. De termijn is dinsdag verlopen.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De Stichting Ideƫle Reclame (SIRE) start een campagne rond de negatieve vooroordelen over vijftigplussers. Want de vooroordelen kunnen bij 'ouderen' leiden tot een slechtere gezondheid en zelfs een korter leven. Maar ze kunnen zelf ook wat doen, zo luidt de boodschap.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Prinses Amalia gaat na het afronden van haar bachelor Politics, Psychology, Law and Economics (PPLE) aan de Universiteit van Amsterdam starten met een bachelor Nederlands Recht, eveneens aan de UvA. Daarnaast gaat ze de komende twee studiejaren een werkstudentprogramma van Defensie volgen.
10 uur geleden