Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Van der Burg wil asielzoekers in grotere locaties opvangen

Van der Burg wil asielzoekers in grotere locaties opvangen

DEN HAAG (ANP) - In de zoektocht naar een oplossing voor de aanhoudende problemen bij de opvang van asielzoekers in Ter Apel, kijkt staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) ook naar grotere locaties. "Maar dat kost gewoon tijd", aldus Van der Burg.

Gesprekken over een tweede aanmeldcentrum, ook om Ter Apel te ontlasten, worden volgende week voortgezet, zei de staatssecretaris in reactie op de blijvende problemen in Ter Apel, waar in de nacht van dinsdag op woensdag weer veel asielzoekers op stoelen moesten slapen.

Het ministerie van Justitie en Veiligheid is daarnaast met enkele gemeenten in gesprek over locaties waar minimaal duizend asielzoekers een paar maanden kunnen blijven. "Grootschaliger opvanglocaties kunnen voor een belangrijk deel voor verlichting zorgen op de asielopvang, voornamelijk in Ter Apel. Het gaat erom dat we zo snel mogelijk en op een duurzame manier, rust brengen in het asielsysteem", laat een woordvoerder van Van der Burg weten.

Rouleringssysteem

Op basis van documenten die de politieke redactie van RTL in handen heeft, denkt het kabinet aan megalocaties als tenten, sporthallen en op het water. Van der Burg wil niet ingaan op gesprekken die over grootschaliger opvang met gemeenten worden gevoerd.

Van der Burg meldde vorige week dat er per 1 juni een oplossing was gevonden voor de problemen in Ter Apel. Bij toerbeurt zouden telkens vier veiligheidsregio's twee weken lang ieder 150 opvangplekken regelen. Dit blijkt nu onvoldoende, ziet de staatssecretaris. "Het rouleringssysteem is van de grond gekomen. Vier veiligheidsregio's hebben 600 plekken gerealiseerd." Die zitten nu vol, en de maatregel is onvoldoende. "Het probleem is nog niet opgelost; die 600 extra plekken blijken niet genoeg te zijn."

Gebrek aan woonruimte

De staatssecretaris heeft de veiligheidsregio's nu gevraagd daar zo snel mogelijk zes keer 150 van te maken; zes veiligheidsregio's die elk 150 asielzoekers opvangen waarmee er 900 extra plekken beschikbaar komen. Bottleneck zijn de statushouders die recht hebben op een huis, maar vanwege een gebrek aan woonruimte, noodgedwongen in asielzoekerscentra moeten blijven, stelt Van der Burg. "Ze kunnen gewoon niet weg."

Hij verwijt dat de gemeenten niet. "Statushouders blijven binnen, terwijl er aan de voorkant asielzoekers bij komen."

Meer uit Binnenland

Oekraïense vlag gehesen bij Tweede Kamer

DEN HAAG (ANP) - De Oekraïense vlag is zaterdagochtend in top gehesen bij de Tweede Kamer. Het is zaterdag precies twee jaar geleden dat Rusland Oekraïne binnenviel.

2 uur geleden
Mark Rutte richt zich in video tot Oekraïners na twee jaar oorlog

DEN HAAG (ANP) - "Jullie zijn niet alleen. Wij staan achter jullie", zegt demissionair premier Mark Rutte in een Engelstalige videoboodschap aan de Oekraïners. Zaterdag is het precies twee jaar geleden dat Rusland het land binnenviel.

2 uur geleden
Meerdere bijeenkomsten ter herdenking van begin oorlog Oekraïne

UTRECHT (ANP) - Op meerdere plekken in het land komen zaterdag mensen samen om stil te staan bij de oorlog in Oekraïne, die precies twee jaar geleden begon. Zo is er in Utrecht aandacht voor de vluchtelingen van de oorlog.

7 uur geleden
Klimaatactivisten willen ondanks verbod A10 blokkeren

AMSTERDAM (ANP) - Klimaatactivisten van Extinction Rebellion (XR) willen zaterdag rond het middaguur voor de tweede keer de A10 in Amsterdam blokkeren, ter hoogte van het voormalige ING-hoofdkantoor in Amsterdam-Zuid. Ze eisen dat ING stopt met alle financiering van, en dienstverlening aan de fossiele industrie. De Amsterdamse driehoek (burgemeester, politie en OM) vindt de actie levensgevaarlijk en heeft deze verboden.

7 uur geleden
Jaar van de draak verwelkomd tijdens viering Chinees Nieuwjaar

DEN HAAG (ANP) - Het Chinees Nieuwjaar wordt zaterdag gevierd. In het centrum van Den Haag is het de hele dag feest. Het is het belangrijkste feest van het jaar in de Chinese cultuur en vindt altijd eind januari of begin februari plaats. Het jaar 4722 staat in het teken van de draak.

7 uur geleden
Kuipers had nog geen nieuwe baan toen hij uit kabinet stapte

DEN HAAG (ANP) - Voormalig zorgminister Ernst Kuipers had nog geen nieuwe baan toen hij begin dit jaar opeens uit het demissionaire kabinet stapte. Hij wilde ingaan op een aanbieding uit Singapore om daar voor een gerenommeerde technische universiteit te komen werken. En om te solliciteren kun je in zijn ogen niet nog als minister dienen, bovendien moest hij vaak naar Singapore voor gesprekken.

10 uur geleden
Brennerautobahn weer open, vakantiegangers kunnen naar huis

DEN HAAG (ANP) - Nederlandse vakantiegangers die vrijdag langere tijd stilstonden op de Oostenrijkse Brennerautobahn (A13) kunnen hun weg naar huis vervolgen. Dit laat een woordvoerder van de ANWB weten. De snelweg was sinds vrijdagmiddag dicht doordat verschillende vrachtwagens na sneeuwval waren gestrand. De ANWB kreeg meldingen van meerdere Nederlanders die hierdoor niet naar huis konden.

10 uur geleden