Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Van der Burg: risico's bij opvang Oekraïners niet uit te sluiten

Van der Burg: risico's bij opvang Oekraïners niet uit te sluiten

RIJSWIJK (ANP) - Risico's voor de veiligheid van Oekraïense vluchtelingen die worden opgevangen bij Nederlanders thuis zijn "nooit allemaal uit te sluiten" zegt staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Eric van der Burg. Hij reageert op het bericht dat momenteel honderden Oekraïners worden opgevangen bij gastgezinnen die nog geen Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) hebben overlegd.

Die opvang gebeurt via het burgerinitiatief Room for Ukraine. De organisatie koppelde naar eigen zeggen al meer dan vierhonderd vluchtelingen aan gastgezinnen, zonder dat die een VOG hebben aangeleverd.

Een VOG is een bewijs dat iemand geen strafbare feiten heeft begaan die in dit geval het bieden van opvang aan vluchtelingen onwenselijk maken. Het Coördinatiecentrum tegen Mensenhandel (CoMensha) wees er deze week op dat de vele vrouwen die uit Oekraïne vluchten in Nederland het gevaar lopen slachtoffer te worden van uitbuiting.

Positieve reden

Omdat Room for Ukraine een particulier initiatief is, heeft de overheid geen zicht op de opvang die via die organisatie loopt, legt Van der Burg uit. Hij benadrukt dat hij op het moment "heel erg blij" is met iedereen die hulp biedt aan Oekraïners. "Het overgrote deel van de mensen doet dat om de positieve redenen. Maar er zullen altijd mensen tussen zitten die wel misbruik maken van de situatie."

De andere organisatie die op grote schaal onderdak regelt voor vluchtelingen, Takecarebnb, is aangesloten bij een consortium van meerdere clubs die huisvesting regelen in opdracht van de overheid. Gastgezinnen die via die organisatie opvang bieden, moeten verplicht een VOG overleggen. "Als we als overheid verantwoordelijk zijn voor de opvang moeten we zorgen dat het ook op een veilige manier gebeurt", zegt de staatssecretaris daarover.

Voorwaarden

Het ministerie heeft het consortium gevraagd ook Room for Ukraine te benaderen voor samenwerking. Zodra het initiatief inderdaad voor de overheid gaat werken, zal het "aan de voorwaarden moeten voldoen", aldus Van der Burg. Dat betekent dat ook met terugwerkende kracht gekeken kan worden naar de veiligheid van de mensen die nu al bij Nederlanders thuis zitten.

Room for Ukraine zegt de gastgezinnen die al onderdak bieden alsnog om een VOG te gaan vragen. Als zij die niet kunnen overleggen, zullen de vluchtelingen worden overgeplaatst, liet de organisatie al weten.

Meer uit Binnenland

VluchtelingenWerk over spreidingswet: juiste weg is ingezet

AMSTERDAM (ANP) - VluchtelingenWerk Nederland noemt het "goed nieuws" dat driekwart van de gemeenten geheel of deels aan de opgave van de spreidingswet voldoet. Tegelijkertijd begrijpt de organisatie dat sommige gemeenten de deadline van dinsdag niet hebben gehaald, onder meer omdat het demissionaire kabinet de spreidingswet wil intrekken. "Het is echter goed nieuws dat de juiste weg is ingezet."

47 minuten geleden
Rode Kruis staat klaar om gemeenten te helpen met opvangplekken

DEN HAAG (ANP) - "Het is fijn dat sommige gemeenten een stap naar voren doen, maar het is ook aan andere gemeenten om mensen een veilige plek te bieden", zo reageert het Rode Kruis op de dinsdag naar buiten gebrachte cijfers over de spreidingswet. Gemeenten die meer opvangplekken willen regelen "van goede kwaliteit voor mensen op de vlucht" kunnen rekenen op ondersteuning van het Rode Kruis.

50 minuten geleden
VNG: aantal gevonden asielplekken is knap met obstakels kabinet

DEN HAAG (ANP) - Dat gemeenten tienduizenden plekken voor asielzoekers hebben gevonden voor de spreidingswet is "een hele prestatie gezien alle obstakels die door het kabinet zijn opgeworpen, het is heel knap waar we staan". Dat zegt burgemeester Mark Boumans van Doetinchem. Hij is voorzitter van een commissie die zich voor de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) bezighoudt met de opvang van asielzoekers.

55 minuten geleden
COA: niet genoeg opvangplekken gevonden voor spreidingswet

DEN HAAG (ANP) - Gemeenten hebben samen 74.500 opvangplekken voor asielzoekers gevonden. Dat is driekwart van de 101.500 plekken die oud-minister Marjolein Faber (Asiel) van ze had gevraagd op grond van de spreidingswet. De termijn is dinsdag verlopen.

58 minuten geleden
SIRE wil met campagne negativiteit rond vijftigplussers tegengaan

AMSTERDAM (ANP) - De Stichting Ideële Reclame (SIRE) start een campagne rond de negatieve vooroordelen over vijftigplussers. Want de vooroordelen kunnen bij 'ouderen' leiden tot een slechtere gezondheid en zelfs een korter leven. Maar ze kunnen zelf ook wat doen, zo luidt de boodschap.

2 uur geleden
Prinses Amalia gaat opleiding volgen aan Defensity College

DEN HAAG (ANP) - Prinses Amalia gaat na het afronden van haar bachelor Politics, Psychology, Law and Economics (PPLE) aan de Universiteit van Amsterdam starten met een bachelor Nederlands Recht, eveneens aan de UvA. Daarnaast gaat ze de komende twee studiejaren een werkstudentprogramma van Defensie volgen.

9 uur geleden
IND mag deel van tweestatusstelsel later invoeren

DEN HAAG (ANP) - De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) mag een deel van het tweestatusstelsel voor asielzoekers later invoeren. Dat schrijft minister Mona Keijzer voor Asiel en Migratie (BBB) in een brief aan de Tweede Kamer. Ze komt hiermee met name het CDA tegemoet, dat kritiek had op het moment waarop de wet in werking zou treden. Of de wet wordt aangenomen, is nog onzeker.

10 uur geleden