Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Van der Burg: risico's bij opvang Oekraïners niet uit te sluiten

Van der Burg: risico's bij opvang Oekraïners niet uit te sluiten

RIJSWIJK (ANP) - Risico's voor de veiligheid van Oekraïense vluchtelingen die worden opgevangen bij Nederlanders thuis zijn "nooit allemaal uit te sluiten" zegt staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Eric van der Burg. Hij reageert op het bericht dat momenteel honderden Oekraïners worden opgevangen bij gastgezinnen die nog geen Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) hebben overlegd.

Die opvang gebeurt via het burgerinitiatief Room for Ukraine. De organisatie koppelde naar eigen zeggen al meer dan vierhonderd vluchtelingen aan gastgezinnen, zonder dat die een VOG hebben aangeleverd.

Een VOG is een bewijs dat iemand geen strafbare feiten heeft begaan die in dit geval het bieden van opvang aan vluchtelingen onwenselijk maken. Het Coördinatiecentrum tegen Mensenhandel (CoMensha) wees er deze week op dat de vele vrouwen die uit Oekraïne vluchten in Nederland het gevaar lopen slachtoffer te worden van uitbuiting.

Positieve reden

Omdat Room for Ukraine een particulier initiatief is, heeft de overheid geen zicht op de opvang die via die organisatie loopt, legt Van der Burg uit. Hij benadrukt dat hij op het moment "heel erg blij" is met iedereen die hulp biedt aan Oekraïners. "Het overgrote deel van de mensen doet dat om de positieve redenen. Maar er zullen altijd mensen tussen zitten die wel misbruik maken van de situatie."

De andere organisatie die op grote schaal onderdak regelt voor vluchtelingen, Takecarebnb, is aangesloten bij een consortium van meerdere clubs die huisvesting regelen in opdracht van de overheid. Gastgezinnen die via die organisatie opvang bieden, moeten verplicht een VOG overleggen. "Als we als overheid verantwoordelijk zijn voor de opvang moeten we zorgen dat het ook op een veilige manier gebeurt", zegt de staatssecretaris daarover.

Voorwaarden

Het ministerie heeft het consortium gevraagd ook Room for Ukraine te benaderen voor samenwerking. Zodra het initiatief inderdaad voor de overheid gaat werken, zal het "aan de voorwaarden moeten voldoen", aldus Van der Burg. Dat betekent dat ook met terugwerkende kracht gekeken kan worden naar de veiligheid van de mensen die nu al bij Nederlanders thuis zitten.

Room for Ukraine zegt de gastgezinnen die al onderdak bieden alsnog om een VOG te gaan vragen. Als zij die niet kunnen overleggen, zullen de vluchtelingen worden overgeplaatst, liet de organisatie al weten.

Meer uit Binnenland

Gaswinning stopt na zestig jaar, maar nog geen feest in Groningen

GRONINGEN (ANP) - Na zestig jaar stopt zondag de gaswinning in Groningen, vanwege de aardbevingsrisico's en het leed dat de inwoners is aangedaan. Maar omdat in uitzonderlijke gevallen de kans bestaat dat de gaskraan komend jaar toch weer wordt opengezet, vinden velen in de provincie het nog geen tijd voor een feestje.

2 uur geleden
Duizenden mensen willen stoppen met roken in tiende Stoptober

DEN HAAG (ANP) - Duizenden mensen gaan de komende vier weken proberen om van hun verslaving aan sigaretten af te komen. Ze doen mee aan Stoptober, dat voor de tiende keer wordt gehouden.

2 uur geleden
Grote brand in schuur op Texel

OOSTEREND (ANP) - In een schuur in Oosterend op het eiland Texel is in de nacht van zaterdag op zondag een grote brand uitgebroken. Brandweereenheden van het vasteland zijn opgeroepen om de eenheden op het eiland te ondersteunen, laat de veiligheidsregio weten.

3 uur geleden
Caroline van der Plas ziet af van medley met De Bevers in Ahoy

ROTTERDAM (ANP) - Caroline van der Plas ziet op het laatste moment af van het zingen van een boerenmedley in Rotterdam Ahoy tijdens De Bevers Live, met John de Bever. De twee schietpartijen in Rotterdam waren voor de BBB-leider aanleiding om niet meer mee te doen aan de twee concerten.

9 uur geleden
Nabestaanden schietpartijen Rotterdam willen geen stille tocht

ROTTERDAM (ANP) - De directe nabestaanden van de slachtoffers die donderdag zijn omgekomen bij de twee schietpartijen in Rotterdam willen geen stille tocht. Dat zei Rosa Jansen van Slachtofferhulp Nederland zaterdagavond in EenVandaag. Ook vragen de nabestaanden mensen die iets willen organiseren, dat in samenspraak met de nabestaanden te doen, aldus Jansen.

10 uur geleden
Nog drie verdachten opgepakt na mogelijk schietincident Coevorden

COEVORDEN (ANP) - De politie heeft nog drie mannen aangehouden na een mogelijk schietincident in Coevorden zaterdagochtend. Onder hen is de vermoedelijke schutter. De drie zijn overgebracht naar het bureau voor verhoor. Eerder op zaterdag pakte de politie al een minderjarige jongen op.

11 uur geleden
Ruim 340.000 vogels gespot bij vogeltelling, spreeuw bovenaan

ZEIST (ANP) - Tijdens de jaarlijkse internationale vogeltelling hebben liefhebbers zaterdag ruim 340.000 vogels gespot. Volgens Vogelbescherming Nederland zijn er "zeker geen records" gebroken, maar is de uitslag gezien de weersomstandigheden "niet slecht". Zoals vaker staat de spreeuw in ons land bovenaan de tellijst, met ruim 77.000 exemplaren.

11 uur geleden