
Van der Burg overlegt met burgemeesters over opvang vluchtelingen
UTRECHT (ANP) - In Utrecht praten de burgemeesters van het Veiligheidsberaad donderdagavond met staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) over de opvang van vluchtelingen. Voorzitter Hubert Bruls van het beraad gaf vooraf aan dat "het piept en kraakt, maar dat wil niet zeggen dat we niets kunnen".
Andere burgemeesters geven aan dat het lastig wordt. Burgemeester Ton Heerts van Apeldoorn zei dat de opvang bij hem "onder druk staat en dat voelt ook iedereen". Het gaat dan niet alleen om onderdak bieden, maar ook om het leveren van onderwijs en zorg. "En die staan al onder druk", aldus Heerts.
Ook Sybrand Buma van Leeuwarden heeft met name zorg over zaken als onderwijs, dagbesteding en zorg voor asielzoekers. "Op dit moment heb ik wel het idee dat we aan onze grens zijn." Buma denkt dat het lastig wordt om snel meer opvangplekken te vinden.
Eerder liet staatssecretaris Van der Burg weten dat er op 1 juli zeker 19.000 opvangplekken bij moeten komen. Bijkomend probleem is dat binnenkort crisisnoodopvangplekken gaan verdwijnen. Ook moet er ruimte worden gevonden voor Oekraïners en vluchtelingen uit dat land die daar oorspronkelijk niet vandaan komen. De regeling waar zij onder vallen eindigt op 4 maart.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Het stikstofbeleid zoals is afgesproken in het regeerakkoord moet "zonder concessies" worden uitgevoerd, vinden de Jonge Democraten. Als er toch aan wordt gemorreld, moet D66 uit het kabinet stappen.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Oppositiepartijen reageren uitermate kritisch op de brief en de toelichting daarop van het kabinet over de aanpak van grote dossiers, zoals de stikstofcrisis. GroenLinks-voorman Jesse Klaver ziet "totale onmacht" bij het kabinet. Volgens PVV-leider Geert Wilders is een kabinetscrisis onafwendbaar. BBB-voorvrouw Caroline van der Plas riep CDA-leider Wopke Hoekstra op nu al een streep in het zand te zetten door 2030 uit het coalitieakkoord te halen, en niet te wachten op de plannen van provincies.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Regeringspartij CDA kan niet meer leven met de stikstofparagraaf die in het coalitieakkoord staat, zei vicepremier en CDA-leider Wopke Hoekstra vrijdag. Hij wil dat er opnieuw over de paragraaf wordt onderhandeld door de vier coalitiepartijen, "specifiek over 2030".
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet heeft na urenlang beraad afgesproken "versnelling aan te brengen" in het terugbrengen van de stikstofuitstoot. Dat zei premier Mark Rutte vrijdagavond na afloop van het derde overleg in een week tijd over de verkiezingsuitslag in de provincies.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het is "jammer" dat GroenLinks en PvdA elkaar in Friesland niet 'vasthouden', maar "het zijn nog steeds twee partijen", zegt een woordvoerder van GroenLinks. Dat de beide partijen straks in de Eerste Kamer een gezamenlijk fractie gaan vormen, betekent niet dat dit ook in provincies moet gebeuren, benadrukt de woordvoerder. "Dat is aan de gekozen Statenfracties zelf."
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het beeld dat ruim de helft van de sportverenigingen op omvallen staat, herkent minister Conny Helder (Sport) niet. Volgens haar heeft een aantal clubs het wel zwaar, maar zijn de meeste verenigingen goed geholpen met regelingen van het kabinet en gemeenten, zei ze vrijdag na de ministerraad.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Zuid-Hollandse fractie van de BoerBurgerBeweging (BBB) zegt "graag" mee te gaan in de adviezen van de Ecologische Autoriteit (EA) over de twee gebieden in Zuid-Holland waarvan de natuur nog niet op orde is. Dat laat BBB-lijsttrekker van de provincie Hans Veentjer desgevraagd weten.
9 uur geleden