Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Van der Burg bezig met extra opvanglocatie in buurt Ter Apel

Van der Burg bezig met extra opvanglocatie in buurt Ter Apel

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Eric van der Burg (Asielbeleid) is "volop bezig" met een tijdelijke extra opvanglocatie in de buurt van Ter Apel. Daar zouden asielzoekers voor korte tijd opgevangen kunnen worden als ze niet meteen terechtkunnen bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. De afgelopen tijd sliepen telkens honderden mensen buiten, omdat er geen ruimte was voor alle nieuwkomers. De afgelopen nacht ging het om 700 mensen, het hoogste aantal tot nu toe.

"Het kan echt niet wat we nu zien", zegt Van der Burg daarover, na kabinetsberaad over de begroting. Hij voert nu gesprekken met gemeenten over zo'n tijdelijke opvangplek, die burgemeester Koen Schuiling van Groningen eerder deze week voorstelde. Deze locatie moet niet in Ter Apel zelf komen, want het dorp is al overbelast, maar in een gemeente die niet te ver weg ligt.

De bedoeling is dat mensen die zich willen aanmelden voor een asielprocedure, eerst even naar de nieuwe locatie gaan als het aanmeldcentrum te vol is. Ze kunnen daar slapen en worden daarna overgebracht naar Ter Apel. De bewindsman weet niet zeker of het lukt. "Ik hoop het, maar voor verwachten heb ik iets meer nodig."

Positief

Van der Burg blijft ook positief gestemd over de hulp van andere gemeenten om (meer) asielzoekers op te vangen, waar hij al maanden mee bezig is. De doorstroom vanuit Ter Apel naar asielzoekerscentra stokt, omdat er daar te weinig plekken zijn. Door een tekort aan woningen, lukt het niet om statushouders tijdig in gewone woningen te plaatsen.

Veel gemeenten en burgemeesters doen volgens de staatssecretaris al veel. Maar het is te weinig, er moet snel een oplossing komen voor de mensen die buiten slapen, vindt hij. Van der Burg begrijpt ook dat inwoners van Ter Apel gaan protesteren. "Zij hebben ongelooflijk veel last, niet alleen van wat er nu gebeurt, maar ook door de manier waarover wij over Ter Apel spreken. Het is een mooi dorp."

Van der Burg was dinsdagavond in Tubbergen, waar hij tijdens de raadsvergadering uitleg kwam geven over de aankoop van een hotel waar binnenkort asielzoekers opgevangen kunnen worden. Hij vond het zelf een goede bijeenkomst. Binnen vijf of zes dagen gaat de staatssecretaris in gesprek met het college van Tubbergen, waar de gemeente om heeft gevraagd.

Meer uit Binnenland

Consternatie op Koewachter kerstmarkt, drie mannen opgepakt

KOEWACHT (ANP) - De politie heeft vrijdagavond op de kerstmarkt in het Zeeuwse dorp Koewacht drie mannen opgepakt die zich hebben misdragen, zo meldt de politie zaterdag. Het heeft "helaas", aldus de politie, "tot flink wat consternatie tussen de gezellige kraampjes" geleid. Twee opgepakte mannen komen uit Belgi├ź (33 en 28 jaar), de derde komt uit Koewacht zelf (39).

1 uur geleden
Twee doden in Rijnsburg, vermoedelijk door koolmonoxide

RIJNSBURG (ANP) - In Rijnsburg zijn zaterdag twee overleden personen aangetroffen, in en voor een woning aan de Brouwerstraat. Ze zijn vermoedelijk door koolmonoxidevergiftiging om het leven gekomen, meldt de politie.

5 uur geleden
Autoriteiten Dubai: Taghi niet gewond toen hij het land verliet

AMSTERDAM (ANP) - Marengo-hoofdverdachte Ridouan Taghi was niet gewond toen hij eind 2019 door de politie in Dubai op het vliegtuig naar Nederland werd gezet. Dat hebben de autoriteiten aldaar aan Nederland laten weten. Dat antwoord is saillant, want bij aankomst in Nederland had Taghi zichtbaar verwondingen aan zijn gezicht, het Openbaar Ministerie heeft later ook erkend dat een arts in Nederland letsel had geconstateerd.

5 uur geleden
Nederland wil internationaal samenwerken tegen fossiele subsidies

DUBAI (ANP) - Na wekenlange blokkades van klimaatactivisten van Extinction Rebellion op de snelweg wil Nederland nu internationaal samenwerken om fossiele subsidies af te bouwen. Dat is omdat een aanzienlijk deel van de voordelen die zijn afgesproken met de fossiele industrie vastzit in internationale afspraken, legt demissionair klimaatminister Rob Jetten uit.

6 uur geleden
Inwoner van Arnhem komt om bij brand

ARNHEM (ANP) - Een inwoner van Arnhem is in de nacht van vrijdag op zaterdag omgekomen bij een brand in een woning aan de John Lennonstraat. Dat meldt de politie Gelderland op X. De politie doet onderzoek naar de toedracht van de brand.

14 uur geleden
Lichten grootste kerstboom van het land voor 25e keer ontstoken

IJSSELSTEIN (ANP) - De lichten in de grootste kerstboom van het land gaan zaterdag voor de 25e keer aan. De grote zendmast in IJsselstein, ook wel de Gerbrandytoren, is weer omgebouwd tot kerstboom. Eind november zijn de 120 energiezuinige ledlampen in de toren, aan de snelweg A2, gehesen. Het toplicht is op 360 meter hoogte geïnstalleerd.

14 uur geleden
Burgemeester van Vlaardingen sluit woningen wegens explosies

VLAARDINGEN (ANP) - Burgemeester Bert Wijbenga van Vlaardingen heeft besloten twee woningen te sluiten wegens een nieuwe explosie in de Koninginnestraat. Dat maakte de gemeente in de nacht van vrijdag op zaterdag bekend. Een woning in de Gretha Hofstralaan en een woning en aangrenzend een bedrijfspand in de Koninginnestraat werden gesloten.

16 uur geleden