Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Van den Wall Bake: grote sponsoren willen geen ruzie in voetbal

Van den Wall Bake: grote sponsoren willen geen ruzie in voetbal

LAREN (ANP) - De twaalf voetbalclubs die hebben besloten tot de oprichting van de Super League willen vooral de UEFA onder druk zetten. Dat zegt sportmarketeer Frank van den Wall Bake, die aan de basis stond van vele nieuwe concepten in de sportwereld. "Ik verwacht dat er een nieuwe Champions League komt, grotendeels ingericht naar de wensen van de topclubs. Maar een afsplitsing? Dat denk ik niet."

Van den Wall Bake zegt dat mede op basis van zijn kennis door contacten met grote sponsoren. "De 'Heinekens' van deze wereld die de Champions League ondersteunen, zitten niet te wachten op ruzie. Dan wordt hun gevraagd om een mening en dan zijn ze partij. Dat willen ze niet. En Heineken dat zich terugtrekt en Carlsberg dat instapt, dat zie ik allemaal niet gebeuren. Ze willen er graag bij betrokken blijven, maar niet in een conflictmodel."

Dat de plannen voor een Super League, of een format van de Champions League in de vorm van een competitie, heel concreet worden, verbaast Van den Wall Bake niet. "Het is eigenlijk onontkoombaar. Op jacht naar het grote geld zoekt men naar vernieuwingen. En het plafond van de inkomsten is nog lang niet in zicht. Er zijn zoveel nieuwe spelers in het medialandschap, zoals Netflix en Amazon, die zich straks melden als de huidige contracten aflopen. Dat gaat een grote rol spelen."

Nieuwe spelers

De sportmarketeer wijst op de sportdocumentaires die de 'nieuwe spelers' nu al maken. "Over bijvoorbeeld Michael Jordan, over de Formule 1. Deze zenders trekken daar miljoenen kijkers mee, ze breken alle records. Nu gaan ze straks meebieden op de rechten voor live sport en in bepaalde gevallen zullen ze dat ook gaan winnen. En de clubs zullen uiteraard een groter deel van de opbrengsten willen dan ze nu krijgen."

Het toekomstbeeld? Van den Wall Bake: "We krijgen straks een internationale competitie, met bijna dagelijks wedstrijden als Liverpool - Barcelona en Juventus - Real Madrid. En die duels zullen niet allemaal op de woensdagavond worden gespeeld, maar verspreid over de hele week. Het grote gevaar is daarbij dat de nationale competities in gevaar komen."

Ajax

Want de vraag is wat Ajax doet, als er vrijdag in de Champions League wordt gespeeld. Van den Wall Bake: "Ik verwacht dat Ajax een rol gaat spelen in het nieuwe format. Op basis van het verleden, maar ook omdat grote clubs in elk geval de suggestie willen wekken de kleinere landen tegemoet te komen. De vraag is vervolgens wie Ajax dan gaat opstellen als het twee dagen later tegen Emmen in de Eredivisie speelt. In dat kader zal ook een topcompetitie als de Premier League straks minder waard worden."

Van den Wall Bake ziet beweging bij de UEFA, dat eigenlijk amper een andere keus heeft. "Want de ruimte voor de overkoepelende organisaties om voet bij stuk te houden is beperkt", zegt Van den Wall Bake. "Het dreigement om spelers die aan de Super League gaan meedoen te schorsen voor een EK of WK stelt niet zoveel voor. Als een voetballer moet kiezen tussen een paar miljoen per maand of uitkomen voor de nationale ploeg, is die keuze niet zo moeilijk. Nee, het zal nog even duren, maar ik denk dat de partijen elkaar straks wel gaan vinden in een compromis."

Meer uit Voetbal

Van 't Schip vindt rode kaart Bergwijn te zware straf

AMSTERDAM (ANP) - Ajax-trainer John van 't Schip vond de rode kaart die zijn aanvoerder Steven Bergwijn kreeg in de thuiswedstrijd tegen Excelsior (2-2) te zwaar bestraft. "Ik dacht aan buitenspel of geel, rood had ik absoluut niet verwacht", zei hij over het moment na ruim een half uur spelen, waarbij scheidsrechter Sander van der Eijk door de videoscheidsrechter naar de kant werd geroepen voor de overtreding van Bergwijn op Mimeirhel Benita.

4 uur geleden
Ajax-spits Brobbey heeft opnieuw hamstringklachten

AMSTERDAM (ANP) - Brian Brobbey heeft opnieuw hamstringklachten. De spits van Ajax moest zich om die reden in de thuiswedstrijd tegen Excelsior (2-2) kort voor rust laten vervangen.

4 uur geleden
Liverpool haakt af in titelrace, ManUnited wint na achterstand

LIVERPOOL (ANP) - Liverpool is voorlopig afgehaakt in de race om de landstitel. Het elftal van de vertrekkende trainer Jürgen Klopp ging in de Merseyside-derby bij Everton met 2-0 onderuit. Het Manchester United van Erik ten Hag draaide tegen hekkensluiter Sheffield United een achterstand om in een 4-2-zege.

4 uur geleden
Ajax verspeelt met tien man 2 punten in strijd om vijfde plek

AMSTERDAM (ANP) - Ajax heeft in de strijd om de vijfde plek in de Eredivisie slechte zaken gedaan. De Amsterdammers voorkwamen in eigen stadion kort voor tijd een nederlaag tegen Excelsior: 2-2. Chuba Akpom scoorde in de 89e minuut. Nummer 6 NEC kan Ajax zondag, bij winst op AZ, passeren.

5 uur geleden
Anderlecht en Club Brugge boeken ruime zeges in play-offs

BRUSSEL (ANP) - Anderlecht heeft in de play-offs om de Belgische landstitel een eenvoudige zege geboekt op Cercle Brugge. De koploper won in het eigen stadion met 3-0 van de nummer laatst in de kampioenspoule.

5 uur geleden
Xavi gaat komend seizoen alsnog door als trainer FC Barcelona

BARCELONA (ANP) - Xavi is ook na dit seizoen nog trainer van FC Barcelona. Dat is de uitkomst van een overleg tussen de clubleiding en de voormalige middenvelder, meldt persbureau AFP.

5 uur geleden
Paris Saint-Germain heeft Franse titel na zege bijna binnen

LORIENT (ANP) - Paris Saint-Germain heeft de twaalfde landstitel bijna binnen. Het elftal van coach Luis Enrique won met 4-1 bij FC Lorient en vergrootte daarmee de voorsprong op eerste achtervolger AS Monaco tot 14 punten. Als Monaco later op woensdag punten verspeelt tegen Lille, is Paris Saint-Germain al kampioen.

6 uur geleden