Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Van boekenwurm tot bevlogen audicien

Van boekenwurm tot bevlogen audicien

MIDDELBURG - Anouk Geijsen (48) nam drie jaar geleden als derde generatie (mede-) eigenaar van de boekhandel onvrijwillig afscheid. “Die ervaring leerde me dat het misschien wel tijd werd om écht iets anders te gaan doen en ik kwam per toeval bij All Ears Hoorzorg terecht. Als administratief medewerker ben ik begonnen. Ik vond het zó leuk dat ik honger kreeg naar meer kennis. Ik heb ruim 30 jaar hetzelfde gedaan en nu ik dan echt iets heel anders ging doen wilde ik daar ook álles van weten. Het is een heel boeiend en leuk beroep en een totaal ander bedrijf.”

Aan het beroep van audicien kleven nogal wat vooroordelen. Marketing manager Frederique van Wijngaarden weet er alles van: “Audiciens zijn schaars. We leveren een product dat mensen over het algemeen liever níet willen en het beroep heeft voor jongeren niet bepaald een aantrekkelijk imago, simpelweg omdat er weinig over bekend is. Je moet er dus mee in aanraking komen via ouders, grootouders en dan moet het je interesse ook maar net wekken. We zijn dus altijd heel blij met mensen die verder willen gaan leren en het vak gaan uitoefenen. We zien vaak dat mensen die al wat levenservaring hebben de opleiding gaan doen. Anouk is daar het levende bewijs van.”

Anouk begon op 1 augustus 2019 met het aannemen van de telefoon, bestellingen aannemen en administratief werk. “Amper drie maanden later kreeg ik de kans om samen met een collega uit Goes nog in te stromen in de opleiding die net gestart was. In de zomer van 2021 zijn we allebei geslaagd.”

Wie denkt dat hoortoestellen alleen voor oude mensen zijn, vergist zich. “Onze klanten zijn van alle leeftijden en we zien een trend dat de klanten wat jonger worden. Bij mensen die ontdekken dat ze niet zo goed horen doen we een gehoortest. Soms is het aangeboren - vaak door ouder worden - maar het kan ook zijn dat het komt door het veelvuldig bezoeken van festivals. Tegenwoordig dragen jongeren nog weleens gehoorbescherming maar zo was het niet altijd. Als ik vroeger naar het café ging stonden we lekker bij elkaar in het oor te schreeuwen. En dan liep ik naar buiten en merkte dat het piepte, jeukte. Ik ben vast geen uitzondering.

Als audicien merken we dat we mensen echt verder helpen en een stuk van hun sociale leven teruggeven. Juist die interactie met de mensen vind ik echt het leukste. Dat zou ik in elk beroep hebben, maar hier is het toch wat intiemer omdat je echt met de mensen één op één bezig bent. Vooral die mensen die eigenlijk ‘liever niet’ denken echt zien veranderen, dat is mooi. Maar ook mensen die voor herhaling komen, die dan weer iets beters krijgen en ook echt weer het verschil merken. De technische ontwikkeling gaat heel snel.”

Terugblikkend op de eerste drie jaar geeft Anouk een genuanceerd antwoord. “Het was intensief, zeker, maar ik had ook niet verwacht dat ik het vak zó leuk zou vinden. Dat ik door mijn oude beroep van lezen houd is meegenomen, al heb ik nog nooit zoveel gelezen als nu” lacht ze.

Keuze

Een waterbestendig toestel voor mensen die veel transpireren. Of een toestel met een geïntegreerde stappenteller en hartslagmeter. Het aansluiten van luisterboeken op je mobiel en die weer verbinden met je hoortoestel. De mogelijkheden zijn talrijk. Samen met de audicien kiest de klant de beste optie. “Iemand die nog werkt heeft net even wat meer nodig als iemand die in een verzorgingshuis woont. Maar ongeacht de keuze, het effect op hun welzijn is zichtbaar. Niet goed kunnen horen trekt een ongelooflijke wissel op mensen”, zegt Anouk. “Mensen denken eerder ‘laat die verjaardag maar zitten want ik versta er toch niets van’. En zo stoten mensen die slecht horen steeds meer sociale activiteiten af en raken in een isolement. Bovendien, als je een hoortoestel aanpast blijven de hersenen ook echt getraind. Wij bouwen de hoorcapaciteit langzaam op. De hersenen moeten opnieuw aan geluiden gaan wennen. Feitelijk moeten ze weer leren horen. Vogeltjes, televisie, verkeer. Maar ik had vanmiddag iemand die met een rollator liep en die zei ‘ik wist niet dat het ding zo rammelde’. Kijk, daar word ik blij van!”

PASPOORT:

Naam: Anouk Geijsen (48)

Woonplaats: Koudekerke

Burgerlijke staat: LAT-relatie, moeder van 3 jongens van 15,16 en 19 jaar.

Opleiding: Mbo detailhandel, opleiding tot audicien

Hobby’s: Lezen en hockeyen

Meer uit Middelburg

Max Huiszoon is de eerste kinderburgemeester van Veere

DOMBURG - Op dinsdag 16 april 2024 werd de eerste kinderburgemeester van de gemeente Veere verkozen. De fractie van D66 diende het initiatiefvoorstel in om een kinderburgemeester voor de gemeente Veere in te stellen. Dit voorstel werd aangenomen door alle fracties in de raad van de gemeente Veere. De kinderburgemeester gaat een jaar lang op pad met burgemeester Frederiek Schouwenaar en mag werken aan een zelfgekozen project binnen de gemeente Veere.

17 uur geleden
BM van Houwelingen wint tender voor De Biezenweie in Serooskerke

DOMBURG - Het college B&W van gemeente Veere heeft bekendgemaakt dat BM van Houwelingen de winnaar is van de tender voor De Biezenweie in Serooskerke. Dit besluit markeert een belangrijke mijlpaal in de voortgang van de woningbouw aan De Biezenweie.

1 dag geleden
De onfortuinlijke vlucht van bommenwerper 'The Drip'

VLISSINGEN/DOMBURG - De Amerikaanse bommenwerper waar archeologisch onderzoek naar wordt uitgevoerd voor de kust van Domburg stortte neer op 5 november 1943. Het door vijandelijk vuur geraakte vliegtuig was op de terugweg van een missie bij de Duitse stad Münster, ten noordoosten van het Ruhrgebied.

1 dag geleden
Dakbedekking waait los in van Kleffenslaan Middelburg

MIDDELBURG - Bij een woning aan de Van Kleffenslaan in Middelburg is maandagmiddag een deel van de dakbedekking losgekomen als gevolg van een harde windvlaag. De brandweer werd ingezet om de situatie weer veilig te maken.De windvlaag kreeg vat op het dak toen rond 13.45 uur een fikse bui over de stad trok. Brandweerlieden rukten vanaf de post Stromenweg uit en hebben de dakbedekking weer platgelegd. Een aannemer zal moeten worden ingeschakeld om de ontstane schade te herstellen. Bij het voorval raakte niemand gewond.In het verleden is de brandweer al veelvuldig ingezet nadat bij woningen in de betreffende wijk dakbedekkingen loslieten tijdens windstoten. Voor vandaag en morgen hebben de meteorologen van het KNMI code geel afgekondigd. Tot dinsdag 06.00 uur moet rekening worden gehouden met zware windstoten tot 100 kilometer per uur.

2 dagen geleden
Oplichter doet zich voor als politieagent: Vraagt om bankgegevens 'slachtoffers'

MIDDELBURG - De politie waarschuwt voor een persoon die zich voordoet als een politieagent en vervolgens probeert op te lichten, laat HVZeeland weten.

4 dagen geleden
Gemeente Veere stelt nieuwe verordening voor om leegstand woningen aan te pakken

DOMBURG - Gemeente Veere staat voor een groeiende vraag naar woningen en vindt het onwenselijk dat panden zonder geldige reden langdurig leegstaan. Om dit aan te pakken en effectieve maatregelen te kunnen nemen, wordt de invoering van een leegstandsverordening voorgesteld.

4 dagen geleden
1000ste inschrijving Middelburg Ontmoet

MIDDELBURG De 1000ste inschrijving op het online community platform Middelburg Ontmoet is een feit. Om dit te vieren kreeg de 1000ste inwoner gistermiddag een taart van wethouder Willemien Treurniet.

4 dagen geleden