Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Van boekenwurm tot bevlogen audicien

Van boekenwurm tot bevlogen audicien

MIDDELBURG - Anouk Geijsen (48) nam drie jaar geleden als derde generatie (mede-) eigenaar van de boekhandel onvrijwillig afscheid. “Die ervaring leerde me dat het misschien wel tijd werd om écht iets anders te gaan doen en ik kwam per toeval bij All Ears Hoorzorg terecht. Als administratief medewerker ben ik begonnen. Ik vond het zó leuk dat ik honger kreeg naar meer kennis. Ik heb ruim 30 jaar hetzelfde gedaan en nu ik dan echt iets heel anders ging doen wilde ik daar ook álles van weten. Het is een heel boeiend en leuk beroep en een totaal ander bedrijf.”

Aan het beroep van audicien kleven nogal wat vooroordelen. Marketing manager Frederique van Wijngaarden weet er alles van: “Audiciens zijn schaars. We leveren een product dat mensen over het algemeen liever níet willen en het beroep heeft voor jongeren niet bepaald een aantrekkelijk imago, simpelweg omdat er weinig over bekend is. Je moet er dus mee in aanraking komen via ouders, grootouders en dan moet het je interesse ook maar net wekken. We zijn dus altijd heel blij met mensen die verder willen gaan leren en het vak gaan uitoefenen. We zien vaak dat mensen die al wat levenservaring hebben de opleiding gaan doen. Anouk is daar het levende bewijs van.”

Anouk begon op 1 augustus 2019 met het aannemen van de telefoon, bestellingen aannemen en administratief werk. “Amper drie maanden later kreeg ik de kans om samen met een collega uit Goes nog in te stromen in de opleiding die net gestart was. In de zomer van 2021 zijn we allebei geslaagd.”

Wie denkt dat hoortoestellen alleen voor oude mensen zijn, vergist zich. “Onze klanten zijn van alle leeftijden en we zien een trend dat de klanten wat jonger worden. Bij mensen die ontdekken dat ze niet zo goed horen doen we een gehoortest. Soms is het aangeboren - vaak door ouder worden - maar het kan ook zijn dat het komt door het veelvuldig bezoeken van festivals. Tegenwoordig dragen jongeren nog weleens gehoorbescherming maar zo was het niet altijd. Als ik vroeger naar het café ging stonden we lekker bij elkaar in het oor te schreeuwen. En dan liep ik naar buiten en merkte dat het piepte, jeukte. Ik ben vast geen uitzondering.

Als audicien merken we dat we mensen echt verder helpen en een stuk van hun sociale leven teruggeven. Juist die interactie met de mensen vind ik echt het leukste. Dat zou ik in elk beroep hebben, maar hier is het toch wat intiemer omdat je echt met de mensen één op één bezig bent. Vooral die mensen die eigenlijk ‘liever niet’ denken echt zien veranderen, dat is mooi. Maar ook mensen die voor herhaling komen, die dan weer iets beters krijgen en ook echt weer het verschil merken. De technische ontwikkeling gaat heel snel.”

Terugblikkend op de eerste drie jaar geeft Anouk een genuanceerd antwoord. “Het was intensief, zeker, maar ik had ook niet verwacht dat ik het vak zó leuk zou vinden. Dat ik door mijn oude beroep van lezen houd is meegenomen, al heb ik nog nooit zoveel gelezen als nu” lacht ze.

Keuze

Een waterbestendig toestel voor mensen die veel transpireren. Of een toestel met een geïntegreerde stappenteller en hartslagmeter. Het aansluiten van luisterboeken op je mobiel en die weer verbinden met je hoortoestel. De mogelijkheden zijn talrijk. Samen met de audicien kiest de klant de beste optie. “Iemand die nog werkt heeft net even wat meer nodig als iemand die in een verzorgingshuis woont. Maar ongeacht de keuze, het effect op hun welzijn is zichtbaar. Niet goed kunnen horen trekt een ongelooflijke wissel op mensen”, zegt Anouk. “Mensen denken eerder ‘laat die verjaardag maar zitten want ik versta er toch niets van’. En zo stoten mensen die slecht horen steeds meer sociale activiteiten af en raken in een isolement. Bovendien, als je een hoortoestel aanpast blijven de hersenen ook echt getraind. Wij bouwen de hoorcapaciteit langzaam op. De hersenen moeten opnieuw aan geluiden gaan wennen. Feitelijk moeten ze weer leren horen. Vogeltjes, televisie, verkeer. Maar ik had vanmiddag iemand die met een rollator liep en die zei ‘ik wist niet dat het ding zo rammelde’. Kijk, daar word ik blij van!”

PASPOORT:

Naam: Anouk Geijsen (48)

Woonplaats: Koudekerke

Burgerlijke staat: LAT-relatie, moeder van 3 jongens van 15,16 en 19 jaar.

Opleiding: Mbo detailhandel, opleiding tot audicien

Hobby’s: Lezen en hockeyen

Meer uit Middelburg

Aan de keukentafel met Nhung Pham

MIDDELBURG- Ze horen er steeds meer bij als het gaat om uiterlijke verzorging: nagels. In haar salon 'The Nail Boutique' in Middelburg zorgt nagelstyliste Nhung Pham voor mooie en verzorgde handen. Is dat nou leuk, de hele dag die nagels? ,,Jazeker, ik maak mensen blij."

2 uur geleden
De ontdekking van een vergeten meesterwerk in Middelburg

MIDDELBURG - In het onlangs verschenen boek 'De ontdekking van Holland' brengt schrijver Jan Brokken een belangrijk, maar onbekend hoofdstuk van het Nederlandse culturele erfgoed tot leven. Rond 1900 was Volendam een bruisende, internationale kunstenaarskolonie, die meer dan 1800 kunstenaars naar Volendam trok en het symbool voor Nederland werd. 

5 uur geleden
Auto komt onderaan talud tot stilstand na eenzijdig ongeluk op de A58

MIDDELBURG - Een personenauto is in de nacht van zaterdag op zondag van de weg geraakt bij een eenzijdig ongeluk op de A58 bij Middelburg. De auto kwam daarbij onderaan het talud tot stilstand. De bestuurder kwam met de schrik vrij.

1 dag geleden
Persoon mishandeld tijdens Koningsdagfestiviteiten in Middelburg

MIDDELBURG - Een persoon is zaterdagavond gewond geraakt bij een geweldsincident tijdens Koningsdagfestiviteiten in de omgeving van de Markt in Middelburg. Een ambulance kwam ter plaatse en ontfermde zich over het slachtoffer.

1 dag geleden
Twee voertuigen door onbekende oorzaak met elkaar in botsing op de Lepelstraat

VROUWENPOLDER- Op de Lepelstraat heeft zaterdagmiddag een incident plaatsgevonden. Op de kruising met de Huismanweg kwamen twee voertuigen, door onbekende oorzaak, met elkaar in botsing. Eén persoon werd ter plaatse medisch onderzocht door het ambulancepersoneel maar hoefde niet naar het ziekenhuis vervoerd te worden.

1 dag geleden
Brand bij viswinkel op de Markt: Veel rook- en waterschade

MIDDELBURG- Bij een viswinkel op de Markt is in de nacht van vrijdag op zaterdag brand uitgebroken. De brand woedde in de aanbouw achter de winkel. De brandweer heeft de brand geblust en het pand geventileerd. Door de brand liep het pand flink wat rook- en waterschade op. De politie zette een deel van de Markt af. 

2 dagen geleden
Fietsster en automobilist komen met elkaar in botsing op de Poeledaeleweg

MIDDELBURG- Bij een incident op de Poeledaeleweg, op de kruising met de Ruyterstraat, zijn vrijdagmiddag een fietsster en een automobilist met elkaar in botsing gekomen. De fietsster is onderzocht door het ambulancepersoneel en naar het ziekenhuis overgebracht. De oorzaak van het incident is onbekend. 

2 dagen geleden