Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Van Ark: onafhankelijk onderzoek naar mondkapjesdeal Van Lienden

Van Ark: onafhankelijk onderzoek naar mondkapjesdeal Van Lienden

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet laat een extern onderzoek doen naar de omstreden mondkapjesdeal met Sywert van Lienden. Demissionair minister Tamara van Ark, politiek verantwoordelijk voor de deal, vindt dat "de onderste steen boven" moet. Maandag of dinsdag stuurt zij een brief aan de Tweede Kamer waarin ze met meer details komt over het onderzoek.

De minister kreeg donderdag tijdens het coronadebat in de Kamer vragen over de mondkapjesdeal. Met de overeenkomst met de opiniemaker en CDA-lid Van Lienden was een bedrag van meer dan honderd miljoen euro gemoeid, waarmee het een uitzonderlijk grote deal was. De Kamer wilde weten waarom juist hij die opdracht wist binnen te halen, en of zijn politieke connecties daarin een rol hebben gespeeld. Van Lienden schreef mee aan het verkiezingsprogramma van het CDA.

Ook vroeg de Kamer of het gebruikelijk was dat de mondkapjes al voor levering werden afgerekend, zoals bij de deal met Van Lienden gebeurde. PVV-leider Geert Wilders zei dat de minister moest proberen de overeenkomst met het bedrijf van Van Lienden ongedaan te maken.

9 miljoen

Van Ark zegde al toe een en ander uit te zoeken. Wie het onderzoek gaat uitvoeren en wat precies de onderzoeksvraag is, wil het ministerie nu nog niet zeggen omdat eerst de Kamer wordt geïnformeerd.

Van Lienden verkocht mondkapjes vanuit een stichting zonder winstoogmerk, maar ook vanuit een andere onderneming. Dat laatste bedrijf verdiende bruto 28 miljoen euro, vertelde hij in Buitenhof, waarvan 9 miljoen bij de bv van Van Lienden zelf terechtkwam. Zijn zakenpartners verdienden ieder 5 miljoen. Intussen deed Van Lienden het voorkomen alsof hij zich geheel belangeloos inzette, met als doel beschermingsmiddelen regelen voor de zorg.

Van Lienden zei zondag in Buitenhof spijt te hebben van de constructie en de manier waarop hij daarmee naar buiten trad. Hij stelde dat hij van plan is zijn deel van de winst te beleggen om met het rendement maatschappelijke doelen te ondersteunen.

Meer uit Binnenland

Brandweer roept op om bermen met spoed te maaien

ARNHEM (ANP) - Brandweer Nederland roept alle gemeenten, Rijkswaterstaat en de provincies op om wegbermen in de buurt van natuurgebieden met spoed te maaien en het maaisel op te ruimen. Dat is nodig omdat het risico op natuurbranden op dit moment fors verhoogd is door de aanhoudende droogte.

5 minuten geleden
Politie krijgt vier tips over zedendelict 7-jarig meisje Heerenveen

HEERENVEEN (ANP) - De politie heeft vier tips ontvangen over een zedendelict waarbij een 7-jarig meisje begin augustus slachtoffer werd. Het delict vond plaats in het recreatiegebied De Heide in Heerenveen. De tips hebben nog niet geleid tot het aanhouden van een verdachte, meldt de politie vrijdag.

3 uur geleden
Meer dan 1500 mensen willen in geboortehuis Johan Cruijff wonen

AMSTERDAM (ANP) - Meer dan 1500 mensen hebben interesse in de woning in Amsterdam-Oost waar Johan Cruijff is opgegroeid. Volgens een woordvoerder van Ymere zijn er in totaal 1543 reacties binnengekomen op de sociale huurwoning van 62 vierkante meter in Betondorp. "Dat is ruim zeven keer meer dan gebruikelijk voor een huis als dit."

4 uur geleden
Onherstelbare natuurschade dreigt in Twente en Salland

ALMELO (ANP) - In Twente en een deel van Salland in Overijssel dreigt onherstelbare natuurschade te ontstaan door de droogte. Daarom heeft waterschap Vechtstromen vrijdag een sproeiverbod ingesteld voor de kwetsbare natuurgebieden en voor een zone van 200 meter rondom deze gebieden. Het schap kan op de hoge zandgronden geen water aanvoeren vanuit het IJsselmeer, zodat de natuur afhankelijk is van grondwater en regenval.

4 uur geleden
Eerste regionale hittegolf van het jaar een feit

HUPSEL (ANP) - De eerste regionale hittegolf van 2022 is een feit, meldt Weeronline. Om 11.30 uur werd het in Hupsel in de Achterhoek 30,1 graden en daarmee is aan de definitie van een hittegolf voldaan. De laatste regionale hittegolf dateert van half juni 2021, dat was in Limburg en delen van Brabant.

4 uur geleden
Steeds meer noodpompen om water in Nederland te verdelen

TIEL (ANP) - Waterbeheerders plaatsen steeds meer noodpompen langs rivieren en kanalen om te zorgen voor voldoende, liefst stromend water in het achterland. Door de droogte, de lage rivierwaterstanden en de hoge temperaturen vallen steeds meer beken, plassen en sloten droog. De natuur en landbouwers hebben daar ernstig onder te lijden.

5 uur geleden
NS gaat inchecken met betaalpassen testen

UTRECHT (ANP) - Om het reizen voor passagiers makkelijker te maken, gaat NS testen met het contactloos inchecken met een betaalpas. Vanaf vrijdag werft de spoorwegmaatschappij reizigers die het nieuwe systeem willen proberen tijdens de proefperiode, die op 29 augustus begint. Het is de bedoeling dat iedereen op termijn kan inchecken met een pinpas of creditcard, maar ook met een digitale betaalpas op een mobiele telefoon of smartwatch.

7 uur geleden