Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

 Van Anneke en Elian mag Slow Food wat meer op de kaart

Van Anneke en Elian mag Slow Food wat meer op de kaart

Anneke van Hootegem van De Grote Verleiding in Kruiningen en freelance journalist en tekstschrijver Elian van ’t Westeinde zetten samen met andere vrijwilligers de schouders onder de herstart van Slow Food Zeeland. Slow Food is een wereldwijde voedselbeweging die zich inzet voor een goed, duurzaam en eerlijk voedselsysteem. “Zeeland heeft zoveel mooie, lekkere en gezonde producten. Ik wil er graag een steentje aan bijdragen om al dat mooie te behouden en gelijktijdig te streven naar het behoud van biodiversiteit”, aldus Elian. “Daarnaast houd ik van goed eten.”Slow Food beweging De Slow Food beweging is wereldwijd herkenbaar aan de rode slak. Het netwerk is actief in 160 landen en telt in Nederland zestien afdelingen. Daarnaast is er een sterk internationaal jongerennetwerk (SFYN). Het doel van de Slow Food beweging is mensen uit de hele voedselketen samen te brengen: boeren en tuinders, chefs, vissers, wetenschappers, ondernemers en consumenten. Elian: “Iedereen heeft recht op goed voedsel; duurzaam geproduceerd tegen een eerlijke prijs. Slow Food startte in Italië als antwoord op de fast food ketens. Italianen houden van lokaal en seizoensgebonden ingrediënten. Het principe van fast food staat lijnrecht tegenover alles waar de Italiaanse keuken voor staat. En wat mij betreft de Nederlandse keuken ook.”

Authenticiteit voorop
Anneke legt uit dat authenticiteit voorop staat bij Slow Food, iets wat zij van harte onderschrijft. “Als ik kijk naar alle EU-regels op het gebied van voedselhygiëne, dan krijg ik daar toch een beetje jeuk van. Het risico bestaat dat we dan alleen nog maar ‘eenheidsworsten’ krijgen, vol met suiker en zout en alles met dezelfde smaak. Neem de rauwmelkse kaas; we hebben het echt aan de Slow Food beweging te danken dat deze er nog is. En gelukkig maar, het is superlekker en het zou echt zonde zijn als dat zou verdwijnen. Natuurlijk geldt dat voor heel veel authentieke, traditionele producten.” Anneke constateert dat mensen steeds verder van hun voedsel af staan en wil daar iets aan doen. “Mensen hebben geen idee meer van de seizoenen. Dat er aardbeien verkrijgbaar zijn in januari vinden tal van mensen normaal, terwijl het dat natuurlijk niet is. Met Slow Food vertellen we het eerlijke verhaal over eten. We streven naar korte ketens, zodat we ons voedsel niet meer over de hele wereld hoeven slepen.”

Workshops en excursies
“Gezond en lekker met zo min mogelijk impact op het milieu en dierenwelzijn, respect voor de producenten en een eerlijke prijs”, vat Elian het samen. “Daarvoor is het belangrijk om te werken aan bewustwording, in de zin van: wat steek je nu eigenlijk in je mond? Vissers, boeren, tuinders werken allemaal hard om mooie, gezonde producten te produceren. Daar mogen we allemaal best wat meer bij stilstaan.” Slow Food Zeeland wil dat doen door regelmatig workshops en excursies te organiseren voor leden en niet-leden van de afdeling. “We waren bijvoorbeeld recent aanwezig bij het Eindeloos Eiland Festival op Noord-Beveland en lieten bezoekers daar kennismaken met lokale producten en gerechten, zoals oesters, aardappelsalade van lokaal geteelde aardappelen van een biodynamische boerderij en een vissoep met lijngevangen zeebaars. Natuurlijk vertelden we daarbij het verhaal van Slow Food en je merkt dat mensen daarvoor openstaan. We willen mensen graag samenbrengen en zo bijdragen aan de bewustwording. Interesse? Sluit je aan.”

Kijk voor meer informatie op www.slowfood.nl of volg Slow Food Zeeland op Instagram.

v.l.n.r.
Anneke van Hootegem, René Leenpoel (ook bestuurslid), Elian van ’t Westeinde.

Meer uit Zeeland

HOPPAAA! Foodtruckfestival

HOPPAAA! Foodtruckfestival HOPPAAA! tijdens de meivakantie in Burgh Haamstede! Je hoeft drie dagen lang niet te bedenken wat je op het menu zet of waar je met de kids gaat eten. In de meivakantie strijkt namelijk weer het HOPPAAA! foodtruckfestival neer in Burgh Haamstede! Dit festival heeft het karakter van een grote familie reünie en kenmerkt zich door een heerlijk ongedwongen en gezellige sfeer. De leukste foodtrucks presenteren zich, er zijn diverse barretjes, je luistert naar nostalgische hits en voor de kids zijn er volop activiteiten. Het gezinsvriendelijke festival in Burgh Haamstede is van dinsdag 30 april t/m donderdag 2 mei, uiteraard is de toegang gratis. Borrelplanken en smikkelplateaus: Bij de foodtrucks haal je gerechten van over de hele wereld. Van Amerikaanse hotdogs tot Thaise wok gerechten en curry’s. Van loaded nacho’s, Duitse flammkuchen en Mexicaanse taco’s. Oer-Hollandse frietjes, poffertjes en tosti’s tot authentieke Italiaanse pasta’s, pizza’s en heerlijke anti pasti. Veel rijdende keukens bieden het shared dining principe aan door middel van een goed gevulde borrelplank of smikkelplateau. “We zien dat veel vriendenclubjes en gezinnen ervan houden om gerechten met elkaar te delen” aldus Gera van Vliet van evenementenorganisatie Bruisend. Lang tafelen met een drankje erbij en lekkere muziek op de achtergrond. Ondertussen kunnen de kids een sjoel competitie houden, zich laten schminken of een glitter tattoo laten zetten, dat is HOPPAAA!

5 dagen geleden
Ruim 250 bezoekers maken kennis met het Delta Climate Center

Zeeland en Vlissingen in het bijzonder hebben woensdag 10 april kennisgemaakt met het Delta Climate Center. Met het evenement ‘Maak kennis met het Delta Climate Center’ in de Lasloods in Vlissingen heeft het nieuwe centrum zich voor het eerst aan de buitenwereld gepresenteerd. Het Delta Climate Center wil met onderzoek en onderwijs bijdragen aan een duurzame toekomst voor de Zeeuwse delta en daarmee delta’s over de wereld. Voor ruim 250 bezoekers vertelde wetenschappelijk directeur Albert Klein Tank, samen met een aantal medewerkers, hoe het centrum dit gaat doen. Klein Tank stipte vier punten aan die het centrum uniek maken: de samenwerking tussen mbo, hbo en wo in onderwijs en onderzoek, de thema’s water, energie en voedsel en hoe het hier invulling aan geeft, de innovatieve werkvormen waarmee het centrum haar doelen wil bereiken en dat ze de gehele provincie als een living lab ziet.

1 week geleden
“Iedereen moet na het werk weer veilig thuis komen”

“We hebben binnen ons bedrijf aandacht voor veiligheid in de breedste zin van het woord. Iedereen moet immers na het werk weer gezond en veilig thuis kunnen komen. Aandacht voor verkeersveiligheid hoort daar zeker bij. Dat betekent voor ons bedrijf dat we alle voertuigen standaard uitrusten met uiteenlopende veiligheidssystemen, dat we mensen aanspreken op verkeersveilig weggedrag, dat we rekening houden met rust- en rijtijden en chauffeurs goed inwerken op een nieuw voertuig.” Ronald Wielemaker is directeur van het gelijknamige familiebedrijf Wielemaker BV. Dit is een Zeeuwse transportonderneming, waar ongeveer 90 medewerkers dagelijks actief zijn met het inzamelen van afvalstoffen. Daarnaast speelt het bedrijf, met het transport van deelstromen, een logistieke rol in de circulaire ontwikkeling van onze regio. Veel van het werk vindt logischerwijs plaats op de weg. Daarvoor beschikt Wielemaker over ongeveer 70 voertuigen, zoals vuilnisauto’s, haakarmauto’s, portaalauto’s en trekker/oplegger combinaties. Ronald vertelt dat bij de aanschaf van nieuwe voertuigen ‘alle vinkjes wat betreft veiligheidssystemen aangaan’. “Natuurlijk! Ik heb het altijd vreemd gevonden dat lichte personenauto’s eerder standaard voorzien werden van airbags dan grote vrachtwagencombinaties. Alle extra veiligheidsmogelijkheden omarmen we, dus zaken als remassistentie, rijbaanassistentie, dodehoeksensoren en camera’s beschouwen wij steevast als standaard.”

1 week geleden
Kick-off 'Boost the Energy Transition'

Op donderdag 11 april kwamen 18 geselecteerde bedrijven samen voor de kick-off van het opwerkprogramma van de energiechallenge 'Boost the Energy Transition', georganiseerd door Dockwize en Stichting Zeeuwse Publieke Belangen. Dit initiatief heeft als doel om ondernemers, onderzoekers en andere vernieuwers te stimuleren om innovatieve plannen te ontwikkelen voor de energietransitie in Zeeland. Het evenement markeert een belangrijke mijlpaal in de inspanningen om duurzame energieoplossingen te bevorderen, en komt op een cruciaal moment voor de provincie Zeeland, waar de vraag naar dergelijke oplossingen hoog is. Met de helft van de geselecteerde bedrijven uit Zeeland belooft deze challenge een aanzienlijke impact te hebben op het aanpakken van de energie-uitdagingen van de provincie.

1 week geleden
Zakelijk overnachten met luxe en comfort

Ervaar het gemak van zakelijk overnachten bij Otium Wellness Hotel Roosendaal. Op een centraal gelegen locatie, op slechts 2 autominuten van de A58 en A17 en op een korte 20 minuten rijden van Breda, is dit hotel de perfecte plek voor jouw zakelijke verblijf. De kamers De kamers bieden het comfort en de luxe die je nodig hebt na een lange werkdag. Met een kitchenette voorzien van een spoelbak en magnetron, hoef je niet elke avond uit eten te gaan. En dankzij de gratis wifi kun je ook in het hotel efficiënt werken aan jouw taken.

1 week geleden
Goed nieuws voor werkend en ondernemend Zeeland

GOES - Goed nieuws voor werkend en ondernemend Zeeland: Uitgeverij de Bode, Zeeuwse Vacaturebank en reclamebureau LMG strategie+creatie bundelen hun krachten en lanceren samen de Zeeuwse Carrièrekrant. De drie partijen zijn, ieder vanuit hun eigen expertise, ervaren in het matchen van werkgevers en werkzoekenden. Jim Goedhart is bekend van de Zeeuwse Vacaturebank en De Zeeuwse Connectie, Perry Kentin van reclamebureau LMG strategie+creatie is bekend van het organiseren van de succesvolle netwerkbeurs Contacta en fysieke banenmarkten en Luuk Roozeboom brengt al vele jaren Weekblad de Bode uit in Zeeland en West-Brabant, inclusief speciale periodieke bijlagen over werk en vacatures.

1 maand geleden
Exclusieve bijeenkomst | St. Anna Harbour Resort

Op vrijdag 8 maar 2024 organiseerden de ontwikkelaar St. Anna Harbour Resort B.V. , een initiatief van Aannemingsbedrijf Fraanje uit Lewedorp en TEAMforREAL uit Goes, een ‘sneak peek’ bijeenkomst in de brasserie van Ardi Keukens te Sint-Annaland, exclusief voor een select aantal geïnteresseerden van het allereerste uur. ‘For Your Eyes Only’ In de sfeervolle brasserie van Ardi Keukens te Sint-Analand (tevens trots projectpartner) werden zo’n 70 geïnteresseerden gastvrij ontvangen om als éérste een uitgebreide update te ontvangen aangaande de ontwikkeling en verkoop van unieke havenfrontappartementen voor permanente bewoning, op het havenplateau van Sint-Annaland. Exclusief op uitnodiging, ofwel ‘for your eyes only’. Minstens zo spannend als de gelijknamige Bond film, als we de reacties mogen geloven.

1 maand geleden