Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vallende sterren van de Perseïden vanavond goed te zien

Vallende sterren van de Perseïden vanavond goed te zien

Komende nacht is het hoogtepunt van de meteorenzwerm Perseïden. Het beste moment om de Perseïden waar te nemen is om 4.45 uur. ‘Het weerbeeld is zeer gunstig, want het is helder weer en de temperatuur is aangenaam’, aldus weerbureau Weeronline. ‘Helaas valt het aantal vallende sterren van de Perseïden dit jaar tegen.’

Zoals altijd in augustus passeert de meteorenzwerm Perseïden de aarde. Dit levert meerdere nachten met vallende sterren op, maar komende nacht is daarvan de pieknacht. ‘De omstandigheden zijn echter niet ideaal in onze omgeving en er zijn ieder uur slechts 10 tot 18 meteroren te zien. Eén van de slechte omstandigheden is onder andere dat de maan vol is en voor 100 procent verlicht. Het is daardoor een flinke stoorzender. Door de volle maan zijn dit jaar alleen de helderste meteoren zichtbaar. Ook is het aantal vallende sterren dit jaar in onze omgeving niet groot en dat is jammer, want het weer werkt wel mee. De nachten zijn namelijk helder en het is heerlijk weer om buiten te zijn om ze te spotten. De kijkrichting is naar het oosten tot noordoosten en ze verschijnen op een hoogte van 67 graden. Ter indicatie: 90 graden is loodrecht boven iemands hoofd.’

Waar kun je het best kijken?

Hoe donkerder de omgeving, hoe beter, maar dat gaat lastig met de heldere volle maan. Vallende sterren zijn gewoon te spotten vanuit de achtertuin, maar wie een donker plekje opzoekt buiten de stad ziet wellicht meer. ‘Om de Perseïden te zien moet men richting het noordoosten kijken en de beste periode is tussen 2.00 en 5.00 uur. Gedurende de nacht verplaatst het punt waaruit de Perseïden komen (de radiant) zich van een hoogte van 47 naar 69 graden.’

Ook de komende nachten zijn nog vallende sterren van de Perseïden te zien, maar het worden er elke nacht minder, aldus Weeronline.

Meer uit Beveland

Persoon te water aan de Albert Joachimikade

GOES - Een persoon is vanmiddag te water geraakt aan de Albert Joachimikade in Goes. Het slachtoffer is naar het ziekenhuis vervoerd.

4 uur geleden
Ook bij Colijnsplaatse Boys is de energierekening hoog

COLIJNSPLAAT - De coronapandemie veroorzaakte financiële tegenvallers voor voetbalvereniging Colijnsplaatse Boys en nu wordt de energierekening een flinke kostenpost. “We zwemmen niet in het geld, en dan druk ik het nog voorzichtig uit”, vertelt clubvoorzitter Thijs ‘t Hart. “Er komt een einde aan onze polsstok als dit lang gaat duren.”

5 uur geleden
Seniorenraad Borsele viert twintigjarig bestaan met feest op Ouderendag

‘s-HEERENHOEK - Seniorenraad Borsele geeft vrijdag 7 oktober een jubileumfeest in de Jeugdhoeve in ’s-Heerenhoek. 

1 dag geleden
‘Wat er op mijn pad kwam heb ik omarmd’

MIDDELBURG - De groene en rode markiezen zijn met grote letters bedrukt: De Boekenbeurs. Het beeld hoort al veertig jaar bij de uitstraling van de Turfkaai in Middelburg. Eigenaar en antiquaar Fred Duivenvoorde is gespecialiseerd in oude boeken, kaarten en prenten. Zeeland is het belangrijkste onderwerp van zijn antiquariaat, al heeft hij ook veel andere pareltjes in de kasten staan. Eind 2022 komt er een einde aan de vertrouwde winkel, maar Duivenvoorde gaat online door met de verkoop.  

1 dag geleden
Training ‘Een held met je geld!’ voor jongvolwassenen

Soms is het lastig om goed uit te komen met je geld. Want hoe zorg je ervoor dat je genoeg geld hebt om rekeningen te betalen, hoe spaar je voor leuke dingen? En hoe voorkom je dat je schulden krijgt

1 dag geleden
Waterschap: ‘Water uit sloten, vijvers en kreken weer beschikbaar voor gebruik’

Door de neerslag van de afgelopen weken kan waterschap Scheldestromen het onttrekkingsverbod voor oppervlaktewater in Zeeland opheffen.

2 dagen geleden
Onttrekkingsverbod oppervlaktewater opgeheven

MIDDELBURG - Het dagelijks bestuur van waterschap Scheldestromen heeft het onttrekkingsverbod oppervlaktewater opgeheven. Door de neerslag van de afgelopen weken is het peil in waterlopen gestegen. Neerslag en dalende temperaturen helpen de natuur herstellen waardoor ook waterkwaliteitsproblemen in ernst en hoeveelheid zijn afgenomen.

2 dagen geleden