Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vallende sterren van de Perseïden op komst

Vallende sterren van de Perseïden op komst

GOES - De vallende sterren van de Perseïden zijn verbonden met de zomervakantie. Veel mensen zijn vrij, gaan later naar bed en zijn daarmee in de gelegenheid om een blik op de nachtelijke hemel te werpen. Dat is dan ook de reden dat deze meteorenzwerm zo populair is. De kans is groot dat ze dit jaar goed zichtbaar zullen zijn.

Na de Boötiden in de begindagen van dit jaar was het karig gesteld met het aantal vallende sterren. Er waren wel diverse zwermen zichtbaar, maar het aantal vallende sterren per uur was relatief klein. Daar komt met de Perseïden verandering in. Tijdens de pieknacht, van zaterdag 12 op zondag 13 augustus zijn 38 tot 50 vallende sterren per uur te zien die afkomstig zijn van de Perseïden. Ook in de nacht van 13 op 14 augustus zijn eenzelfde aantal vallende sterren te zien. Samen met nog een paar andere vallende sterren komt het totaal dan uit op 48 tot 65 meteroren per uur.

Waarom dit jaar een vrij gunstige sterrenregen?
Vorig jaar waren de Perseïden slecht zichtbaar doordat het tijdens de pieknacht volle maan was. Dit jaar is de maan slechts voor 10% verlicht en komt om 2:25 uur op. Bij zeer gunstige condities kunnen de Perseïden in de pieknacht zo’n 85 vallende sterren per uur opleveren. Dit jaar zijn het er iets minder doordat het maximum zondag 13 augustus overdag is om 14:00 uur. Dan is het licht en is geen vallende ster te zien. Toch zijn er dit jaar 38 tot 50 per uur te zien en is de situatie vrij gunstig.

Beste kijkmoment
Het beste kijkmoment, met de meeste vallende sterren per uur, is op zondag 13 augustus om 4:00 uur. Er zijn er dan zo’n 44 per uur zien. Kijk dan schuin omhoog naar het oosten tot noordoosten, dan maak je de beste kans om een vallende ster te zien. Je ziet dan een snel, helder en nalichtend spoor. De valsnelheid is zeer hoog: bijna 214.000 km/uur. Rond 5:45 uur begint het te schemeren en om 6:19 uur komt de zon op. Ben je volgend weekend niet in de gelegenheid om te kijken, dan heb je ook drie dagen voor de pieknacht en drie dagen erna kansen om de vallende sterren te zien. In de nacht naar donderdag 10 augustus zijn er wellicht al zes te zien van de Perseïden, in de daaropvolgende nacht zijn er twaalf zichtbaar. In alle gevallen is 4:00 uur in de ochtend het beste kijkmoment. In de nacht van 10 op 11 augustus zijn ook vallende sterren van de Eridaniden zichtbaar, maar deze zwerm is voor ons niet heel gunstig met slechts één vallende ster per uur. De kijkrichting is dan naar het zuidoosten.

Belangrijk is natuurlijk dat er tijdens het beste kijkmoment geen bewolking aanwezig is. De eerste dagen is het nog sterk wisselvallig zomerweer met vaak bewolking, maar vanaf donderdag 10 augustus nemen de neerslagkansen sterk af en zijn er ook brede opklaringen te verwachten. De kans is dan ook groot dat je vanaf donderdag de vallende sterren van de Perseïden kunt spotten. Het is natuurlijk nog afwachten hoe het precies uitpakt.

Wat zijn vallende sterren eigenlijk?
Vallende sterren zijn hele kleine stukjes ruimtepuin die onze dampkring binnendringen. Zodra dat gebeurt, gaan deze steentjes gloeien en zie je een lichtspoor. Dit lichtspoor wordt dan een meteoor genoemd.

Meer uit Beveland

Goes verwelkomt 40.000e inwoner: baby Bobbi

GOES - Burgemeester Cees van den Bos heette maandag de 40.000e inwoner van de gemeente Goes welkom: Bobbi Pahlad van Tiggelhoven. Zij is op 2 juni geboren.

2 uur geleden
Tweede JARO stratenmijl Goes-Zuid vindt plaats op 3 augustus

GOES - Op zaterdag 3 augustus houdt de Goese hardloopliefhebber Jan Roose een hardloopwedstrijd op de skeelerbaan in Goes-Zuid. Deze wedstrijd gaat over 1 Engelse mijl oftewel 1609,35 meter. 'Op deze baan is dat ongeveer 4,5 rondes en aangezien er op asfalt wordt gelopen, is het een wegwedstrijd en kunnen er records verbeterd of gevestigd worden', laat Roose weten.

5 uur geleden
Aan de keukentafel bij Vita Anthonisse: 'Een slechte dag is nog geen slechte week'

GOES - Werken van 9.00 uur 's ochtends tot 3.00 uur 's nachts. Mensen verklaarden Vita Anthonisse voor gek, maar zij kreeg daar juist energie van. Als kroegbaas ging de Goese vroeger ook nooit op vakantie. Nu is ze ouder en moeder en kan ze haar cafés De Snor en La Moustache beter loslaten. "Ik ga lekker op vakantie met Puck."

5 uur geleden
Jumpin' de Weel 2024 staat in startblokken

NISSE - Van maandag 29 juli tot en met zondag 4 augustus is het gebied rond de Ambachtsherendijk bij Nisse opnieuw het decor voor het gratis toegankelijke hippische evenement Jumpin' de Weel.

9 uur geleden
Grote hooibrand aan Lamoenweg: Meerdere brandweereenheden ter plaatse

'S-HEER ARENDSKERKE - De brandweer is zaterdagmiddag in actie gekomen om een brand te blussen die is ontstaan in een hooiberg aan de Lamoenweg in 's-Heer Arendskerke. Omdat er ter plaatse geen bluswater beschikbaar was, waren er meerdere watertankwagens van de brandweer aanwezig.

1 dag geleden
Incident met verwarde man trekt veel omstanders in Goes

GOES - Hulpdiensten waren afgelopen nacht met meerdere eenheden aanwezig bij een incident met een mogelijk verwarde man. Deze man liep bij verschillende woningen in het centrum van Goes over het dak. Het incident trok veel omstanders.

2 dagen geleden
Goederenoverslag North Sea Port stabiel in eerste jaarhelft

VLISSINGEN-OOST - De bedrijven in North Sea Port boekten in de eerste helft van 2024 een goederenoverslag via zeevaart van 33,4 miljoen ton. 'Dit is evenveel als in dezelfde periode in 2023', laat de Nederland-Belgische havenorganisatie weten. 'De overslag via de binnenvaart nam toe.'

3 dagen geleden