Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Valeria (17) uit Kiev zit opeens in Yerseke

Valeria (17) uit Kiev zit opeens in Yerseke

YERSEKE - In de nacht van maandag op dinsdag is de 17-jarige Valeria uit Kiev vorige week met haar moeder en broertje in Yerseke aangekomen. Ze hadden alleen een rugzak bij zich. “Eerst hadden we een koffer gepakt, maar toen bedachten we dat we misschien zouden moeten rennen en dat gaat niet met een koffer”, vertelt Valeria in de opvang van camping Zon en Zee.

Het blonde meisje lijkt gelaten onder de situatie. Door het oorlogsgeweld heeft ze haar thuisland Oekraïne en haar vader moeten achterlaten. “Het afscheid was heel moeilijk”, zegt ze met haar ogen neergeslagen. “Mijn vader hoeft niet te vechten, omdat hij gezondheidsproblemen heeft.” Na een lange reis, door meerdere landen en in meerdere etappes, kwam Valeria dinsdagochtend in Yerseke aan. “Ik vond het heerlijk toen ik hier een douche kon nemen”, zegt ze met een lach, terwijl de toekomst ongewis is voor Valeria, haar familie, voor haar hele land. “Huilen helpt niet. Ik ben een optimist, maak liever grapjes.”

Enkele uren na aankomst vraagt Valeria al of ze kan helpen, bijvoorbeeld met kleding sorteren. “De mensen zijn zo aardig voor ons, ik wil graag iets terugdoen.” Het blijkt typerend te zijn voor de nieuwe gasten op de camping. Ze vragen al snel of ze kunnen helpen, werken of online les kunnen volgen op een laptop. “Een moeder zat in een babyboek te kijken om Nederlandse woordjes als ‘beer’ en ‘pop’ te leren”, vertelt een van de vrijwilligers. “Je merkt dat de mensen graag onze taal willen leren en bezig willen zijn.”

Meer uit Reimerswaal

Dominee Erik Tramper: 'Onze oecumenische pioniersgemeente is uniek in Nederland'

SCHORE - Twee jaar geleden was het erop of eronder voor de kerk in Schore, vertelt dominee Erik Tramper. “We hadden twintig mensen of nog minder in de kerk. Als we wilden doorgaan, moest het anders." De kerkgangers zochten verbinding met nieuwe mensen. “Sindsdien gebeuren er mooie dingen."

1 dag geleden
Auto in de sloot bij ongeval Postweg (N670) bij Yerseke

YERSEKE - Op de Postweg (N670) bij Yerseke is donderdagavond een auto in de sloot beland. Het voertuig en de bestuurder zijn door brandweerlieden uit de benarde situatie bevrijd.

1 dag geleden
Vissen is Matthias' grootste passie

KRABBENDIJKE - Matthias Baas (20) uit Krabbendijke wist vorige maand de wereldtitel voor kustvissen te behalen. In de leeftijdsklasse onder de eenentwintig jaar wist hij individueel de meeste vissen en daarmee de eerste plek binnen te hengelen. Al sinds zijn twaalfde doet Matthias mee aan viswedstrijden door heel Nederland en daarbuiten, want vissen is zijn grootste passie.

2 dagen geleden
Ravage na botsing tussen vrachtwagens op A58 bij Kapelle

KAPELLE - Op de snelweg A58 nabij Kapelle heeft donderdag rond 9.50 uur in de mist een ongeval tussen twee vrachtwagens plaatsgevonden. Daardoor is er grote ravage ontstaan op de A58. De snelweg is vanwege het ongeval afgesloten tussen Kruiningen en 's-Gravenpolder in de richting van Vlissingen. Of er iemand gewond is geraakt is nog niet bekend. 

2 dagen geleden
Tweedaagse vogeltentoonstelling in Krabbendijke

KRABBENDIJKE - De Vogelvrienden Krabbendijke en omstreken organiseren op vrijdag 1 december en zaterdag 2 december hun jaarlijkse vogeltentoonstelling in dorpshuis de Meiboom in Krabbendijke.

3 dagen geleden
Hennepkwekerij gevonden in woning Waardekensstraat Kapelle

KAPELLE - De politie heeft dinsdagmorgen een hennepkwekerij aangetroffen in een woning aan de Waardekenstraat in Kapelle. De 45-jarige bewoner is aangehouden.

3 dagen geleden
Kapelse en Reimerswaalse verenigingen zetten zich massaal in voor Grote Clubactie

KRUININGEN/KAPELLE - Verenigingen hebben een miljoenenrecord verbroken met de Grote Clubactie. Ook in de gemeenten Reimerswaal en Kapelle zetten leden zich massaal in voor hun vereniging. 

4 dagen geleden