
'Vaker studievertraging tussen bachelor en master'
HILVERSUM (ANP) - Het aantal studenten dat studievertraging oploopt tussen de bachelor- en de masteropleiding, is toegenomen, meldt het datajournalistieke platform Pointer (KRO-NCRV) zondag. In 2018 liep 26,5 procent studievertraging op, terwijl dat in 2016 nog 12,1 procent was, blijkt uit cijfers opgevraagd bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).
Sinds 2006 gaat het om bijna 37.000 studenten die na de bachelor niet direct zijn doorgegaan met hun studie, of zelfs helemaal geen masteropleiding zijn begonnen.
In sommige gevallen gaat het om studenten die kiezen voor een 'tussenjaar' om te werken aan hun cv. Ze doen dan een stage of worden ergens bestuurslid. Met die ervaring hopen ze zich, nadat ze alsnog de master hebben behaald, te onderscheiden van de concurrentie. Sommigen gebruiken zo'n tussenjaar om geld te sparen omdat studeren steeds duurder wordt, zegt Alex Tess Rutten, voorzitter van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) tegen Pointer.
Arbeidsmarkt
Het oppakken van de studie na zo'n tussenjaar is vaak lastig, weet Rutten. "Meer studenten kiezen ervoor om geld te sparen, maar komen er na een jaar achter dat het toch moeilijk is om hun master weer op te pakken. Een jaar met minder inkomen, of zelfs weer schuld opbouwen, is dan niet zo aantrekkelijk."
Als er helemaal wordt afgezien de masteropleiding te doen, dan is dat een groot nadeel op de arbeidsmarkt, aldus de studentenvakbond. "Er is veel concurrentie, dus een masterdiploma is dan wel het minimum."
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Supermarktketens bezorgen in de dagen rond de NAVO-top geen boodschappen in de omgeving van het World Forum in Den Haag. De bezorgers van Jumbo komen van maandag tot en met donderdag ook niet in Noordwijk, Scheveningen en Wassenaar vanwege de verwachte verkeersoverlast door de afsluiting van de A44.
47 minuten geledenSTRAATSBURG (ANP) - De Europese Unie moet maatregelen tegen Israël nemen om niet medeplichtig te zijn aan de voortdurende schendingen van het internationaal recht door Israël. Dat stellen juristen in een rapport dat donderdag in het Europees Parlement is gepresenteerd. Het Associatieverdrag tussen de EU en Israël moet deels of helemaal worden opgezegd, adviseren zij. Niet om de huidige mensenrechtenschendingen in Gaza, maar omdat Israël al jaren het internationale recht op de bezette Westelijke Jordaanoever schendt.
58 minuten geledenBREDA (ANP) - De rechtbank in Breda heeft donderdag 22 jaar gevangenisstraf opgelegd aan een 22-jarige vrouw voor het vermoorden van haar eigen vader. Dit deed ze samen met haar toenmalige vriend Jeroen L. Gradus Haisch (58) werd in maart 2023 naar een vervallen boerderij gelokt in Wouwse Plantage, waar hij zes keer werd gestoken met een groot mes.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Bestuurders van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht maken zich zorgen over de vaccinatiegraad onder kinderen en jongeren in hun gemeenten. In het jaarrapport van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) wordt duidelijk dat de vaccinatiegraad in de vier grote steden vorig jaar lager lag dan het landelijk gemiddelde. Volgens de G4-gemeenten brengt dit grote gezondheidsrisico's met zich mee voor inwoners. Wethouders uit die gemeenten roepen de politiek daarom op structureel geld vrij te maken om het tij te keren.
1 uur geledenBILTHOVEN (ANP) - Het lijkt erop dat iets minder jonge kinderen in het afgelopen jaar al hun vaccinaties tegen infectieziekten als polio, kinkhoest, pneumokokken en mazelen hebben gekregen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt dat in een jaarlijks verslag. Omdat het sinds enkele jaren mogelijk is om kinderen anoniem te laten vaccineren, kan het instituut echter niet met zekerheid zeggen hoe hoog de vaccinatiegraad nu precies is. Een trend waar het RIVM zich positief over toont, is dat jongeren zich vaker lieten vaccineren tegen het HPV-virus.
1 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Een ongeval bij een bedrijf in de Rotterdamse Waalhaven heeft twee mensen het leven gekost. Ook zijn er twee zwaargewonden gevallen. Wat er precies is voorgevallen, is nog niet bekend.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een groot deel van de 1,1 miljard euro die in de voorjaarsnota extra aan Defensie is toebedeeld, gaat op aan een nieuw pantserinfanteriebataljon. Ook wordt er meer geïnvesteerd in drones, logistiek en uitbreiding van de medische capaciteit van de krijgsmacht. Dat meldt demissionair defensieminister Ruben Brekelmans (VVD) in een brief aan de Tweede Kamer.
2 uur geleden