Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vakcentrale: werknemer moet nooit gedwongen worden tot coronatest

Vakcentrale: werknemer moet nooit gedwongen worden tot coronatest

DEN HAAG (ANP) - Werknemers mogen zich nooit gedwongen voelen om een coronatest af te nemen, ook niet als hun baas daar op aandringt. De lichamelijke integriteit is daarvoor te belangrijk, betoogt de Vakcentrale voor Professionals (VCP). De koepel van vakorganisaties voor onder andere de politie, ambtenaren en zorgmedewerkers zegt desondanks signalen te krijgen dat werkgevers personeel dwingt een test te doen.

"Wij horen dat werkgevers testen op de werkvloer introduceren", zegt VCP-voorzitter Nic van Holstein. Volgens hem schermen werkgevers te gemakkelijk met juridische begrippen die hun de mogelijkheid moet geven coronatests af te dwingen omwille van de veiligheid op de werkvloer. "Maar die zijn daar helemaal niet voor bedoeld."

De Tweede Kamer nam dinsdag een tijdelijke wet aan die toegangstesten mogelijk maakt. De VCP benadrukt dat daarin is geregeld dat werknemers nooit verplicht zijn een test af te leggen. "De norm is simpelweg dat je werknemers daar niet toe kunt verplichten, onder meer omdat de lichamelijke integriteit te zwaar weegt en er sprake is van een afhankelijkheidsrelatie", aldus de vakcentrale. Werkgevers moeten zich wat de VCP betreft beperken tot minder verregaande maatregelen om besmettingen tegen te gaan, zoals afstand houden en handen wassen. Daarnaast zullen veel werknemers vrijwillig een coronatest doen, zo is de verwachting.

De VCP pleit ervoor om werknemers binnen het cao-overleg veel meer te betrekken bij het afbakenen van de normen rond coronamaatregelen op de werkvloer. Naast coronatests denkt de vakcentrale daarbij aan afspraken rond vaccinaties en het gebruik van 'coronapaspoorten' voor personeel dat veel reist.

Meer uit Financieel

Chinese lotenverkoop fors omhoog te midden van haperende economie

BEIJING (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De verkoop van loten voor loterijen is fors omhoog gegaan in China, te midden van de toegenomen zorgen over de Chinese economie en de flink opgelopen jeugdwerkloosheid. Volgens de laatste cijfers van de overheid van het Aziatische land ligt de lotenverkoop dit jaar vooralsnog meer dan 50 procent hoger dan vorig jaar.

27 minuten geleden
Koers Bitcoin kent eerste kwartaalverlies van dit jaar

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De bitcoin kende van juli tot en met september zijn eerste kwartaalverlies van dit jaar. 's Werelds meest bekende cryptomunt, die momenteel wordt verhandeld rond de 27.000 dollar, zakte ongeveer 11 procent in waarde. Volgens kenners heeft dat onder meer te maken met de toegenomen onzekerheid over de economie en het vooruitzicht dat de rente waarschijnlijk nog langere tijd op een hoog niveau zal blijven. Ook is er de laatste tijd veel onrust rond de grote cryptobeurs Binance.

1 uur geleden
Nieuwste iPhone kan erg heet worden, Apple werkt aan oplossing

CUPERTINO (ANP/BLOOMBERG) - De nieuwste iPhone kan in de eerste dagen na aanschaf erg heet worden vanwege een bug in de nieuwste iOS 17-software en de overuren die het apparaat dan moet maken voor het updaten van apps. Dat heeft Apple toegegeven na klachten van gebruikers dat hun iPhone 15 Pro soms te warm werd om aan te raken. Het Amerikaanse concern zegt binnenkort met oplossingen te komen. Gebruikers zouden niet bang hoeven te zijn dat hun telefoon schade ondervindt.

3 uur geleden
Makelaars: 55.000 woningzoekers op Open Huizen Dag

NIEUWEGEIN (ANP) - Ongeveer 55.000 geïnteresseerde woningzoekers hebben zaterdag meegedaan aan de Open Huizen Dag. Dat laat makelaarsorganisatie NVM weten. In totaal konden ongeveer 9000 deelnemende huizen tussen 11.00 en 15.00 uur bezichtigd worden zonder een afspraak te maken.

19 uur geleden
Maandenlange staking truckers langs Duitse snelweg voorbij

FRANKFURT (ANP/DPA) - Een maandenlange staking van voornamelijk vrachtwagenchauffeurs uit Georgië en Oezbekistan op een parkeerterrein langs een Duitse snelweg is voorbij. De truckers hadden ruim twee maanden geleden het werk neergelegd op een parkeerterrein van een pompstation bij Gräfenhausen ten zuiden van Frankfurt, omdat ze niet kregen uitbetaald door hun Poolse werkgever.

22 uur geleden
Oliebedrijf BP ziet in korte tijd opnieuw topbestuurder opstappen

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Het grote Britse olie- en gasconcern BP ziet binnen enkele weken opnieuw een topbestuurder vertrekken. Nu gaat het om het hoofd van de Amerikaanse activiteiten van BP die weggaat. Eerder deze maand stapte al topman Bernard Looney onverwacht op vanwege relaties met collega's bij BP in het verleden.

23 uur geleden
Turkse minister reist naar Europa voor buitenlandse investeringen

ANKARA (ANP/BLOOMBERG) - De Turkse minister van Financiën Mehmet Simsek gaat naar Europa om te praten met internationale investeerders over meer buitenlandse investeringen in Turkije. Hij zal komende week een bijeenkomst in Londen bijwonen die wordt georganiseerd door de grote banken Citigroup en Bank of America en later in de maand dan praten met investeerders in Parijs.

1 dag geleden