Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vakbonden stellen Staat ultimatum om uitblijven zwaarwerkregeling

Vakbonden stellen Staat ultimatum om uitblijven zwaarwerkregeling

UTRECHT (ANP) - Vakbonden FNV, CNV en VCP hebben woensdag - op de Dag van de Arbeid - een ultimatum gesteld aan de Staat. De bonden willen dat de Staat meer doet om tot een permanente regeling te komen voor mensen met zware beroepen die eerder met pensioen willen. Gebeurt dat niet, dan dreigen acties en stakingen in verschillende sectoren. Demissionair minister Carola Schouten (Pensioenen) belooft met de bonden en werkgevers in gesprek te gaan.

De huidige Regeling voor Vervroegde Uittreding (RVU) loopt eind volgend jaar af. Mensen die langdurig zwaar werk doen kunnen daardoor eerder met pensioen. Zij hebben dan recht op een uitkering om de periode tot aan de AOW-leeftijd te overbruggen. Momenteel is de regeling alleen beschikbaar voor werknemers die geboren zijn tussen 1955 en 1961. De groep mag tot drie jaar voor de AOW-gerechtigde leeftijd stoppen met werken om gebruik te maken van de RVU.

De vakbonden hebben gepleit voor een structurele regeling, te meer omdat dit volgens de bonden ook is afgesproken in het door de overheid ondertekende Pensioenakkoord. Ook moet de regeling ruimer worden, legt Rietman uit. "De fiscale vrijstelling is nu zo laag, dat het voor de meeste mensen financieel niet haalbaar is om vroeger te stoppen. Mensen uit onze achterban zijn op: ze hebben kapotte knieƫn of een verstoord ritme, maar moeten toch door."

Eerste acties

De onderhandelingen over een nieuwe regeling met werkgeversorganisaties klapten al in december, maar sindsdien is er volgens FNV-bestuurder Piet Rietman geen vooruitgang geboekt. Met het ultimatum hoopt Rietman dat de Staat "een stap naar voren zet".

Als die uitblijft, beginnen de eerste acties in mei en juni. Die zullen nog kleinschalig zijn in de vorm van werkonderbrekingen van een paar uur, legt Rietman uit. Maar op termijn kunnen die acties volgens hem uitgroeien tot "stakingen die de Nederlandse economie meer zullen verstoren".

Coalitieakkoord

Sectoren waar deze acties plaats zullen vinden zijn bijvoorbeeld de bouw, de politie, het openbaar vervoer en havens. "We willen het nieuwe kabinet nog een kans geven om met iets te komen. Maar als er in het coalitieakkoord niets is geregeld, dan volgen meerdere stakingen die ook langduriger zijn", aldus Rietman.

Om een escalatie van de acties te voorkomen, leggen de vakbonden de bal nu neer bij de overheid. "Maar zij zit op de schoot van de werkgevers", meent Rietman. "De Staat blijft zeggen dat de vakbonden er eerst maar eens met de werkgevers uit moeten komen. Maar wij zijn al lang uitgesproken."

"Wij zullen op korte termijn werkgevers en vakbonden aan tafel uitnodigen om te spreken over maatregelen om mensen gezond hun pensioen te laten halen", zegt een woordvoerder van minister Schouten in reactie op het ultimatum dat op 14 mei om 16.30 uur afloopt.

Meer uit Financieel

AEX hoger ondanks koersval ABN AMRO, InPost winnaar in MidKap

AMSTERDAM (ANP) - De AEX, de index van de 25 meest verhandelde aandelen op het Damrak, is woensdag hoger gesloten, ondanks een koersval van zwaargewicht ABN AMRO. Het bankconcern verloor 6,1 procent na de publicatie van de resultaten over het eerste kwartaal.

3 uur geleden
Eigenaar Olympique Marseille wil Amerikaans deel TikTok kopen

LOS ANGELES (ANP) - De Amerikaanse zakenman Frank McCourt, eigenaar van voetbalclub Olympique Marseille, heeft plannen voor de overname van de activiteiten van TikTok in de Verenigde Staten. Het Witte Huis voerde onlangs een wet in die TikTok verplicht zijn Amerikaanse bezittingen te verkopen, op straffe van een verbod op de populaire filmpjesapp van het Chinese techconcern ByteDance.

5 uur geleden
Aandelenbeurzen in New York op winst na nieuwe inflatiecijfers

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York gingen woensdag omhoog na Amerikaanse inflatiecijfers die grotendeels in lijn waren met de verwachtingen. De voor centrale bankiers belangrijke kerninflatie, waarin de sterk schommelende prijzen van energie en voeding niet worden meegenomen, daalde voor het eerst in zes maanden.

5 uur geleden
Verkoop PlayStation 5 stuwt Nederlandse gameomzet

AMSTERDAM (ANP) - De totale omzet van de Nederlandse videogamebranche is vorig jaar met 20 procent gestegen tot 1,5 miljard euro. Deze sterke groei komt vooral door de toenemende verkoop van PlayStation 5-consoles. Dat meldt Videogames Federatie Nederland (VGFN), een brancheorganisatie van Nederlandse videogame-uitgevers.

6 uur geleden
DNB financiert projecten voor bewustzijn slavernij op Aruba en Saba

AMSTERDAM (ANP) - De Nederlandsche Bank (DNB) geeft 570.000 euro aan Aruba voor de restauratie van museum Fort Zoutman, als bijdrage aan het bewustzijn over het slavernijverleden. "In het museum wordt het thema trans-Atlantische slavernij verder uitgewerkt", meldt de centrale bank. Daarnaast maakt DNB 500.000 euro over aan Saba, voor projecten op het gebied van het slavernijverleden op het eiland.

7 uur geleden
Duitse luchthavens verwachten 2 miljoen reizigers voor EK voetbal

BERLIJN (ANP/DPA) - Duitse luchthavens maken zich op voor grote drukte door het Europees kampioenschap voetbal dat in juni begint in Duitsland. Vliegveldbrancheorganisatie ADV verwacht 2 miljoen reizigers die voor het EK naar het land komen. Om die voetbalfans te vervoeren worden ruim vijfhonderd extra vluchten uitgevoerd.

7 uur geleden
China fel in verzet na 'pesterijen' van de VS met tariefverhoging

BEIJING (ANP/RTR) - De Chinezen uiten steeds feller kritiek op de Verenigde Staten, na de bekendmaking van Amerikaanse importheffingen op een groot aantal Chinese producten dinsdag. "Dit bewijst dat sommigen in de VS hun verstand beginnen te verliezen", stelt de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi. "Het verhogen van de Amerikaanse tarieven op Chinese goederen toont zwakte, geen kracht. Het is de typischte vorm van pesten in de wereld van vandaag", voegt hij eraan toe.

8 uur geleden