Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vakbonden blijven bij looneisen, ondanks recessie

Vakbonden blijven bij looneisen, ondanks recessie

DEN HAAG (ANP) - Vakbonden FNV en CNV blijven vasthouden aan hun looneisen, ondanks het feit dat de economie voor het tweede kwartaal op rij gekrompen is. Nederland belandt daardoor technisch gezien in een recessie, maar de vakbonden vinden dat geen reden om de looneisen aan te passen.

FNV blijft erop hameren dat de lonen zouden moeten meestijgen met de prijzen van boodschappen, de zogeheten automatische prijscompensatie. De vakbond noemt de recessie "bijzonder". "De winsten zijn hoog, de arbeidsmarkt is krap en we zien nog weinig faillissementen. Er is eigenlijk geen reden dat de consumptie zou moeten dalen. De reden dat dit wel gebeurt is omdat de lonen onvoldoende stijgen om de inflatie bij te houden, " zegt een woordvoerder namens de vakbond.

Ook vakbond CNV blijft bij de looneis van 10 procent. "Zolang het aantal vacatures op recordhoogte staat, is er schaarste aan personeel. Dit betekent dat we onze looneisen gewoon blijven handhaven. Er is geen reden om die bij te stellen nu het economisch iets minder gaat", stelt Patrick Fey, vicevoorzitter van CNV.

Inflatie

Woensdagochtend maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek bekend dat de Nederlandse economie het afgelopen kwartaal met 0,3 procent gekrompen is ten opzichte van de voorgaande drie maanden. De grootste oorzaken daarvoor zijn minder verkochte goederen aan het buitenland en minder uitgaven door huishoudens, stelt het CBS.

De looneisen zijn nodig om de inflatie het hoofd te bieden, zeggen zowel FNV als CNV. Die laatste benadrukt dat uit eigen onderzoek blijkt dat een op de vijf werkenden "nauwelijks kan rondkomen". Dat zou in schril contrast staan met bedrijven die hoge winsten boeken. "De strijd aan cao-tafels zetten we voort," aldus vicevoorzitter Fey.

Meer uit Financieel

Franse hotels klagen Airbnb aan om oneerlijke handelspraktijken

LISIEUX (ANP/AFP) - Verschillende Franse hotels hebben een rechtszaak aangespannen tegen Airbnb. Het verhuurplatform wordt van oneerlijke handelspraktijken beschuldigd. Het gaat dan bijvoorbeeld om het niet innen van toeristenbelasting of het plaatsen van advertenties die niet voldoen aan de regels voor het verhuren van woningen. De hotels eisen een schadevergoeding van ruim 9 miljoen euro.

1 uur geleden
AI-chipbedrijf Nvidia zet opmars voort op Wall Street

NEW YORK (ANP) - Nvidia zette donderdag de opmars voort op de aandelenbeurzen in New York, waar beleggers terugkeerden na een vrije dag. Nvidia werd dinsdag al 3,5 procent meer waard en kreeg er nu 2,5 procent bij. De ontwerper en verkoper van chips voor kunstmatige intelligentie (AI) profiteert van de sterke opmars van AI en is inmiddels het waardevolste bedrijf ter wereld. Dinsdag bereikte Nvidia al een beurswaarde van ruim 3,3 biljoen dollar en haalde daarmee Microsoft en Apple in.

2 uur geleden
Ook Greenchoice rekent kosten voor terugleveren zonnestroom

ROTTERDAM (ANP) - Greenchoice gaat net als meerdere andere energieleveranciers kosten in rekening brengen voor de hoeveelheid stroom die klanten met zonnepanelen terugleveren aan het net. Op die manier wil de energieleverancier zijn klanten stimuleren om zonne-energie direct te verbruiken.

2 uur geleden
Meer reizigers op Schiphol in vakantiemaand mei dan jaar eerder

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol verwelkomde in vakantiemaand mei bijna 7 procent meer reizigers dan in dezelfde maand een jaar eerder. Bijna 6 miljoen passagiers reisden van, naar of via de luchthaven. De meesten gingen naar Spanje, Groot-Brittannië, Italië en de Verenigde Staten.

2 uur geleden
Duitse economieminister Habeck betreurt stuklopen TenneT-deal

SEOUL (ANP/DPA) - De Duitse minister voor Economische Zaken Robert Habeck is teleurgesteld dat gesprekken over de aankoop van het Duitse deel van netbeheerder TenneT zijn geklapt. Donderdag werd bekend dat de Duitse regering onderhandelingen over zo'n deal definitief stopzet, omdat er te grote begrotingsproblemen zijn.

3 uur geleden
Knot: goede argumenten voor ECB-rentebesluiten per kwartaal

MILAAN (ANP/BLOOMBERG) - President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) zegt dat er goede argumenten zijn voor de Europese Centrale Bank (ECB) om per kwartaal een rentebesluit te nemen. Ieder kwartaal publiceert de ECB namelijk nieuwe prognoses over de economische groei en inflatie in de eurozone en dat biedt de centrale bank in Frankfurt meer informatie om het monetaire beleid op te baseren, aldus Knot, die spreekt van een "sterke zaak" hiervoor.

3 uur geleden
FNV ziet ook getreiter bij ministerie van Justitie en Veiligheid

DEN HAAG (ANP) - Ook op het ministerie van Justitie en Veiligheid is de werkvloer niet veilig, concludeert FNV na onderzoek. De vakbond baseert zich op een enquête onder bijna 2000 ambtenaren. Ongeveer de helft van de ondervraagden zegt in het afgelopen jaar te maken te hebben gehad met "grensoverschrijdend gedrag".

4 uur geleden