Vakbond: ontslagmisbruik uitzenders 'nieuwe vorm van uitbuiting'
UTRECHT (ANP) - Het misbruiken van ontslag op staande voet door uitzendbureaus is wederom een nieuwe vorm van uitbuiting van uitzendkrachten, zegt FNV-bestuurster Karin Heynsdijk. Eerder op donderdag meldde de Arbeidsinspectie na onderzoek dat uitzendbureaus ontslag op staande voet misbruiken als constructie voor financieel gewin.
Werknemers zijn de dupe van het misbruik, zegt zowel de Arbeidsinspectie als Heynsdijk. "Dit is het zoveelste voorbeeld in de uitzendbranche, maar steeds ben ik weer verbaasd over de creatieve manier waarmee ze weer dingen kunnen omzeilen. Het gaat altijd over: hoe kan ik verdienen aan uitzendkrachten, zonder fatsoenlijk met mensen om te gaan?", zegt ze. In de cao worden wel steeds betere afspraken gemaakt, maar op deze manier worden die ondermijnd, vervolgt ze.
Bij ontslag op staande voet stopt de betaling meteen en krijgen werknemers bijvoorbeeld geen opgebouwd vakantiegeld of WW-uitkering. De samenleving is volgens Heynsdijk ook de dupe van het misbruik, omdat gedupeerde flexwerkers in de bijstand komen en steeds vaker dakloos raken.
Zerotolerancebeleid
Het misbruik is "schandalig", vindt CNV-voorzitter Piet Fortuin. "Ontslag op staande voet is alleen in uitzonderlijke gevallen van toepassing, bijvoorbeeld als er sprake is van zeer verwijtbaar handelen. Deze mensen worden tot 'verwijtbaar werkloos' verklaard terwijl hen vaak niets te verwijten valt en kunnen nu geen kant op."
De Arbeidsinspectie moet een zerotolerancebeleid voeren en het personeel uitbreiden, aldus CNV. "Je ziet dat ze belangrijke misstanden ontdekken die niet onbestraft mogen blijven. Snel beboeten is de beste optie om dit misbruik tegen te gaan", zegt Fortuin.
Handhaving
"Hard aanpakken, hoort niet thuis in onze branche. Wegwezen", zegt brancheorganisatie Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU) over de uitzendbureaus. "Tegen dit soort malafide praktijken is geen regel opgewassen." Het is volgens de ABU aan handhavers om hiertegen in actie te komen.
Meer uit Financieel
SEOUL (ANP/BLOOMBERG) - Korean Air Lines kan de fusie met zijn kleinere concurrent Asiana Airlines voor 1,8 biljoen won (1,2 miljard euro) afronden. De deal hing nog af van goedkeuring door Amerikaanse mededingingsautoriteiten, maar justitie in de Verenigde Staten heeft geen bezwaren tegen de samenvoeging.
23 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs wordt donderdag vooral uitgekeken naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB). Algemeen wordt verwacht dat de beleidsbepalers van de centrale bank in Frankfurt de rente in het eurogebied voor de vierde keer dit jaar gaan verlagen. De ECB hoopt met de lagere leenkosten de consumentenbestedingen en bedrijfsinvesteringen aan te jagen en de economie te ondersteunen. Het belangrijkste rentetarief in de eurozone zal waarschijnlijk met een kwart procentpunt worden teruggeschroefd tot 3 procent.
27 minuten geledenZOETERMEER (ANP) - Door een tekort aan parkeerplaatsen staan vrachtwagenchauffeurs steeds vaker noodgedwongen op onveilige plekken. Volgens brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) en de vakbonden CNV en FNV leidt dat tot gevaarlijke situaties.
29 minuten geledenSAN FRANCISCO (ANP) - Een storing heeft ChatGPT urenlang platgelegd. Moederbedrijf OpenAI meldde in de nacht van woensdag op donderdag dat de door kunstmatige intelligentie aangedreven chatbot eruit lag. Donderdagochtend (Nederlandse tijd) meldde het bedrijf dat de problemen waren opgelost.
48 minuten geledenCANBERRA (ANP/AFP) - Australiƫ wil dat grote techbedrijven als Facebook-moeder Meta en Google lokale media betalen voor nieuws dat via hun platforms wordt gedeeld. Daarvoor heeft de regering donderdag een regeling gepresenteerd. De bedrijven hebben de afgelopen jaren kostbare advertentie-inkomsten weggenomen bij de traditionele media, die steeds vaker een strijd voeren om te overleven.
49 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De Nederlandse goederenexport is in oktober opnieuw gestegen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek nam vooral de uitvoer van voedings- en genotsmiddelen, machines, elektrotechnische apparaten en chemische producten toe.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het aantal faillissementen is in november weer toegenomen, na een daling in oktober. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden vorige maand negentien bedrijven meer failliet verklaard dan in oktober. Dat is een stijging van 6 procent. De trend van het aantal faillissementen is volgens het CBS al ruim twee jaar stijgend. In de eerste elf maanden van 2024 zijn ongeveer een derde meer bedrijven failliet verklaard dan in dezelfde periode een jaar eerder.
2 uur geleden