Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vakbond: maak testen voor reizigers uit Zuid-Afrika verplicht

Vakbond: maak testen voor reizigers uit Zuid-Afrika verplicht

SCHIPHOL (ANP) - Het zou goed zijn als reizigers die uit Zuid-Afrika in Nederland aankomen, verplicht worden om zich te laten testen op corona. Dat vindt voorzitter Chris van Elswijk van de Vereniging Nederlands Cabinepersoneel (VNC). Ook luchthaven Schiphol zou het toejuichen als meer reizigers zich laten testen na aankomst, maar dat is volgens een woordvoerder nu nog niet af te dwingen. Als het testbeleid veranderd zou moeten worden, dan zou dat aan de Nederlandse overheid zijn.

Van de honderden reizigers per dag uit Zuid-Afrika, laat nu ongeveer een derde zich daadwerkelijk testen. En van de mensen die zich wel laten testen, blijkt volgens nieuwe cijfers van de GGD Kennemerland 9 procent positief te zijn. En dit ondanks testen vóór aanvang van de vlucht, en het feit dat het merendeel van de passagiers waarschijnlijk gevaccineerd is, aldus de GGD Kennemerland. Dat laat zien dat het virus zich makkelijk verspreidt en dat stemt tot zorgen, concludeerde de gezondheidsdienst, die iedereen die Nederland als eindbestemming heeft dringend oproept zich te laten testen op Schiphol.

Van Elswijk heeft de indruk dat iedereen in Nederland het logisch zou vinden als er een testverplichting komt voor deze mensen. Voor bijvoorbeeld stewardessen in vliegtuigen is er volgens hem ook weer geen hele grote reden tot zorg. "Natuurlijk testen er weleens crewleden positief, maar het is niet zo dat het de spuigaten uitloopt", aldus de vakbondsman.

De VNC'er wijst erop dat de contactmomenten aan boord op de vluchten uit Zuid-Afrika al zo veel mogelijk worden beperkt. Ook draagt iedereen aan boord een mondkapje en cabinepersoneel krijgt instructies om zich vooraf en achteraf te laten testen. De zegsman van Schiphol benadrukt dat er op de luchthaven zelf eveneens mondkapjes gedragen moeten worden. Ook dienen reizigers gepaste afstand te houden, passagiers wordt aangeraden om zich te laten testen. Schiphol raadt mensen daarbij aan om alleen naar het vliegveld te komen als ze zelf vliegen. Dat betekent liever geen ophalers of wegbrengers, aldus de woordvoerder.

1 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

volijke 1 maand geleden
Ja laten we er weer lekker over polderen. Man man wat een land...

Meer uit Binnenland

CU en CDA: wij missen balans in aanpassing abortuswet

DEN HAAG (ANP) - Coalitiepartijen CDA en ChristenUnie vinden dat in de voorgestelde aanpassing van de abortuswet een balans ontbreekt tussen het zelfbeschikkingsrecht van de vrouw en de rechten van het ongeboren leven. Die balans was er eerder wel, betoogt ChristenUnie-Kamerlid Mirjam Bikker, omdat er een vaste bedenktijd was van vijf dagen. Die vaste bedenktijd wordt zeer waarschijnlijk aangepast. Coalitiepartijen VVD en D66 hebben samen met GroenLinks en de PvdA een initiatiefwet ingediend die deze termijn flexibel maakt. Een arts spreekt met de vrouw af hoe lang de termijn zal zijn.

1 uur geleden
Ambassade waarschuwt voor mogelijke aanslag in Nairobi

NAIROBI (ANP) - De Nederlandse ambassade in Kenia waarschuwt landgenoten voor een mogelijke aanslag in hoofdstad Nairobi. De ambassade heeft die informatie van de Franse overheid gekregen en acht die "geloofwaardig", schrijft ambassadeur Maarten Brouwer in een brief die op de Facebookpagina van de ambassade is gepubliceerd.

1 uur geleden
Ochtendshow Mattie & Marieke wint Gouden RadioRing

HILVERSUM (ANP) - De ochtendshow Mattie & Marieke (Qmusic), van Mattie Valk en Marieke Elsinga, is de winnaar van de prestigieuze Gouden RadioRing. Het duo nam de prijs voor het beste radioprogramma in ontvangst tijdens het zestiende Gouden RadioRing Gala in Hilversum. Vanwege het coronavirus was er geen publiek bij de uitreiking aanwezig.

2 uur geleden
Yesilgöz en Wilders hadden 'goed gesprek' na tweet over afkomst

DEN HAAG (ANP) - PVV-leider Geert Wilders en justitieminister Dilan Yesilgöz hebben woensdag dan toch gesproken over een tweet van Wilders waarin hij de Turkse afkomst van Yesilgöz hekelt. "Een VVD-er van Turkse afkomst op Justitie. En nu maar hopen dat ze mijn beveiliging niet opheft want het liefste zien ze me natuurlijk onder het gras verdwijnen", schreef de PVV-leider op 30 december vorig jaar.

2 uur geleden
Curaçao verlengt 'time-out' om hoge coronacijfers in ziekenhuis

WILLEMSTAD (ANP) - De zogenoemde ‘time-out’ die de Curaçaose regering op 7 januari instelde om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, is donderdag voor de tweede keer met tien dagen verlengd. Het aantal besmettingen daalde de afgelopen dagen gestaag op het eiland, maar volgens minister-president Gilmar 'Pik' Pisas blijft het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis te hoog.

3 uur geleden
Voormalig advocaat Max Moszkowicz sr. overleden

AMSTERDAM (ANP) - Voormalig advocaat Max Moszkowicz sr. is op 95-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn zoon Robert Moszkowicz bevestigd na berichtgeving door De Telegraaf en NRC. Gedurende zijn carrière groeide hij door tal van spraakmakende zaken uit tot een begrip in de Nederlandse strafadvocatuur.

4 uur geleden
Mondkapjes en tests voor minima en gemeenten met veel infecties

DEN HAAG (ANP) - Gemeenten krijgen volgende maand zelftesten en mondkapjes van het Rijk om uit te delen aan mensen met lage inkomens. Er komen tot 1 mei ongeveer zes testen en zes maskers per persoon beschikbaar, meldt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Daarnaast krijgen dertig gemeenten met een lage vaccinatiegraad en een hoog aantal besmettingen extra kapjes en tests.

4 uur geleden