
Vakbond De Unie wil terug naar thuiswerken en 1,5 meter afstand
CULEMBORG (ANP) - Nederland moet weer meer gaan thuiswerken en terug naar de 1,5 metersamenleving, oftewel coronamaatregelen die hun effect al bewezen hebben. Dat vindt voorzitter Reiner Castelein van vakbond De Unie. Hij ziet niets in de uitbreiding van de inzet van de CoronaCheck-app waarmee premier Mark Rutte dinsdagavond lijkt te gaan komen in zijn coronapersconferentie.
Naar verluidt kiest het kabinet ervoor om de coronapas op veel meer plekken verplicht te gaan stellen dan nu het geval is. Volgens Castelein is dat geen goed idee. "Als het doel is om besmettingen te verminderen dan is het gebruik van een QR-code een onvoldoende effectief middel gebleken." De vakbondsman wijst op de snelle verspreiding van het virus in de afgelopen weken.
Castelein vreest ook dat het kabinet met een wetswijziging wil komen om de QR-check te kunnen verplichten. Mogelijk krijgen werkgevers dan ook vergaande mogelijkheden om te controleren of hun personeel wel gevaccineerd is. De voorzitter van De Unie is fel tegen een ingreep die het mogelijk maakt voor werkgevers om "op een privacy-schendende wijze, de gezondheid van werknemers in kaart te brengen".
Mondkapjesplicht
Het kabinet lijkt ook van plan om de mondkapjesplicht weer wat uit te breiden. En volgens ingewijden volgt er een aanpassing van het thuiswerkadvies: 50 procent van de werkzaamheden zouden thuis moeten worden uitgevoerd. Maar van die wijziging is Castelein niet erg onder de indruk. "Dat doen we al. Bij heel veel bedrijven wordt nog steeds voor een groot deel vanuit huis gewerkt."
De Unie, dat goed vertegenwoordigd is in onder meer de bankensector, pleit er juist voor om de beproefde maatregelen op veel grotere schaal opnieuw in te voeren. "Denk daarbij aan de 1,5 meter afstand, en waar mogelijk thuiswerken, handen wassen, gezonde lucht, een schone werkplek en de eigen verantwoordelijkheid van de werknemer, namelijk thuisblijven bij klachten. Allemaal maatregelen die de afgelopen anderhalf jaar bewezen effect hebben gehad."
Meer uit Binnenland
TER APEL (ANP) - Ondernemers in Ter Apel kunnen naar verwachting ergens begin volgend jaar gebruikmaken van een schadefonds voor extra kosten die ze maken door overlast van asielzoekers. Burgemeester Jaap Velema van Westerwolde, waar Ter Apel onder valt, heeft dat deze week aan de gemeenteraad medegedeeld.
2 uur geledenDEVENTER (ANP) - In de eerste twee maanden van de blauwtonguitbraak zijn 37.000 schapen meer gestorven dan normaal. Dat meldt het laboratorium Royal GD op basis van een analyse van de uitbraak. Bij beroepsmatige schapenhouders die minstens zes weken geplaagd zijn met het virus stierf gemiddeld 25 procent van de dieren.
3 uur geledenROTTERDAM (ANP) - De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb wil met activisten van Extinction Rebellion (XR) in gesprek over vergroening van de Rotterdamse haven. De burgemeester heeft dat vrijdagmiddag toegezegd, bevestigt een woordvoerster van de gemeente.
5 uur geledenHILVERSUM (ANP) - Queen staat voor de twintigste keer met Bohemian Rhapsody bovenaan de Top 2000 van NPO Radio 2. Danny Vera, in 2020 nog de nummer 1 met Roller Coaster, is net als de afgelopen twee jaar op de tweede plek te vinden. De nummer 3 is wederom voor de Eagles met Hotel California, zo werd vrijdag bekendgemaakt in het Top 2000 Café in Beeld & Geluid in Hilversum.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het succes van de nieuwe maximumsnelheid in Amsterdam hangt af van de inrichting van de wegen zelf, zegt het nationaal wetenschappelijk onderzoeksbureau voor verkeersveiligheid SWOV. Dan gaat het bijvoorbeeld om klinkers in plaats van asfalt of een aanpassing van de breedte van de weg. "Dat kan niet van de ene op de andere dag in een stad zoals Amsterdam", zegt een woordvoerder. Vrijdag ging de maximumsnelheid op de meeste wegen in de hoofdstad van 50 naar 30 kilometer per uur.
7 uur geledenDEN BOSCH (ANP) - De opvang van driehonderd asielzoekers in een hotel van Van der Valk in Uden gaat voorlopig niet door. De nieuwe bewoners zouden op 11 december er hun intrek nemen en er tot uiterlijk 1 oktober 2026 verblijven. Maar de rechtbank haalde een streep door dit voornemen van de gemeente Maashorst en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).
8 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Op de Zuidas in Amsterdam wordt maandagavond het joodse feest Chanoeka gevierd. Op het George Gershwinplein zullen onder meer demissionair minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid), voormalig vicepremier Lodewijk Asscher en Parool-columnist Debra Barraud spreken. De organisatie verwacht honderden mensen op de viering.
9 uur geleden