Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vakantiegeld dit jaar fors lager voor grootverdieners

Vakantiegeld dit jaar fors lager voor grootverdieners

CAPELLE A/D IJSSEL (ANP) - Het vakantiegeld valt dit jaar voor de mensen die gemiddeld drie keer meer verdienen dan modaal fors lager uit, berekende loonstrookjesverwerker ADP. Dat komt door aangepaste belastingtarieven. Mensen die het minimumloon verdienen gaan er wel iets op vooruit.

De groep met een inkomen van drie keer modaal levert in vergelijking met vorig jaar het meeste vakantiegeld in. Deze groep krijgt maar liefst 487 euro minder. Dat komt door de veranderde afbouw van de arbeidskorting, waardoor deze groep 6 procent meer belasting moet betalen dan vorig jaar. Daar staat tegenover dat deze werknemers met ingang van dit jaar maandelijks wel meer profiteren van de arbeidskorting, maar deze netto stijging van 37 euro per maand wordt door flink lager vakantiegeld tenietgedaan.

In vergelijking met vorig jaar kunnen mensen met een modaal inkomen op een paar euro vakantiegeld minder rekenen. Mensen met een minimumloon en mensen met een parttime-inkomen tot aan het minimumloon gaan er met 15 euro extra vakantiegeld juist op vooruit.

Financiële problemen

ADP denkt dat het uitbetalen van vakantiegeld nog lastig kan worden bij werkgevers die ondanks de steunmaatregelen van de overheid in financiële problemen dreigen te komen. Een eventuele verlaging van het loon als gevolg van de coronacrisis werkt volgens ADP door naar het vakantiegeld. Werkgevers zijn in ieder geval wettelijk verplicht het vakantiegeld uiterlijk in juni uit te keren.

ADP stelt verder dat in het geval van financiële problemen van een werknemer het vakantiegeld naar de deurwaarder moet als sprake is van loonbeslag. Dat is het opeisen van de inkomsten van iemand met schulden. Vakantiegeld valt ook onder het loonbeslag. Wel heeft de werknemer recht op een beslagvrije voet, een minimumbedrag dat moet overblijven om in het basislevensonderhoud te voorzien. Omdat daar in het reguliere loon vaak al rekening mee wordt gehouden, wijst de loonstrookjesverwerker erop dat het gehele vakantiegeld opgeëist kan worden.

Meer uit Financieel

Makelaars: 55.000 woningzoekers op Open Huizen Dag

NIEUWEGEIN (ANP) - Ongeveer 55.000 geïnteresseerde woningzoekers hebben zaterdag meegedaan aan de Open Huizen Dag. Dat laat makelaarsorganisatie NVM weten. In totaal konden ongeveer 9000 deelnemende huizen tussen 11.00 en 15.00 uur bezichtigd worden zonder een afspraak te maken.

4 uur geleden
Maandenlange staking truckers langs Duitse snelweg voorbij

FRANKFURT (ANP/DPA) - Een maandenlange staking van voornamelijk vrachtwagenchauffeurs uit Georgië en Oezbekistan op een parkeerterrein langs een Duitse snelweg is voorbij. De truckers hadden ruim twee maanden geleden het werk neergelegd op een parkeerterrein van een pompstation bij Gräfenhausen ten zuiden van Frankfurt, omdat ze niet kregen uitbetaald door hun Poolse werkgever.

7 uur geleden
Oliebedrijf BP ziet in korte tijd opnieuw topbestuurder opstappen

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Het grote Britse olie- en gasconcern BP ziet binnen enkele weken opnieuw een topbestuurder vertrekken. Nu gaat het om het hoofd van de Amerikaanse activiteiten van BP die weggaat. Eerder deze maand stapte al topman Bernard Looney onverwacht op vanwege relaties met collega's bij BP in het verleden.

9 uur geleden
Turkse minister reist naar Europa voor buitenlandse investeringen

ANKARA (ANP/BLOOMBERG) - De Turkse minister van Financiën Mehmet Simsek gaat naar Europa om te praten met internationale investeerders over meer buitenlandse investeringen in Turkije. Hij zal komende week een bijeenkomst in Londen bijwonen die wordt georganiseerd door de grote banken Citigroup en Bank of America en later in de maand dan praten met investeerders in Parijs.

9 uur geleden
Lobbygroep Italiaans bedrijfsleven somber over economie

ROME (ANP/BLOOMBERG) - De grootste bedrijfslobbygroep van Italië is somber gesteld over de economie voor de rest van dit jaar. Volgens Confindustria is er zwakte in de industrie en dienstensector en zorgen de renteverhogingen door de Europese Centrale Bank (ECB) en stijgende energiekosten voor tegenwind.

10 uur geleden
Topbestuurders Ford en GM boos over uitbreiding autostaking

DETROIT (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De hoogste bestuurders van de Amerikaanse autobedrijven Ford Motor en General Motors (GM) zijn boos op autovakbond UAW nu een grote staking is uitgebreid. Vrijdag werd bekend dat nog meer werknemers van autofabrieken van Ford en GM in de Verenigde Staten het werk neerleggen. De staking is inmiddels de derde week ingegaan en er lijkt geen einde in zicht.

11 uur geleden
Minister Yellen: shutdown ondermijnt groei economie VS

WASHINGTON (ANP/RTR) - Een shutdown van de Amerikaanse overheid zal de groei van de economie van de Verenigde Staten ondermijnen omdat belangrijke overheidsprogramma's voor bedrijven geraakt worden en grote infrastructuurprojecten vertraging oplopen. Dat zei de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen.

12 uur geleden