Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

‘Vaders en eieren’ brengt pinguïns in de klas

‘Vaders en eieren’ brengt pinguïns in de klas

MIDDELBURG - Binnenkort vinden de try-outs plaats van de komisch-filosofische voorstelling ‘Vaders en eieren’. Theaterloods-B speelt het stuk in Zeeuwse basisschoolklassen. Een pinguïnpaartje neemt de kinderen mee in een fantasiewereld waarin geprobeerd wordt antwoorden te vinden op vragen als: waar was ik voordat ik geboren was

Volgens artistiek leider Oscar Postema van Theaterloods-B typeert ‘Vaders en eieren’ zich door de kunst van het weglaten. “In veel van onze voorstellingen proberen we door middel van suggestie een fantasiewereld op te roepen.” De twee acteurs, Postema en Annemarike Ruitenbeek, hebben een oranje mondkapje als snavel en zijn gekleed in een pandjesjas. Het geluid van de zee wordt gemaakt door middel van een bamboekoker met zand en met klappen op het lichaam wordt het geluid van vleugels nagebootst. Het is een aparte gewaarwording en er zit veel humor in. Zo voeren de ‘pinguïns’ dropvisjes aan elkaar en schrikken de kinderen, die in hoefijzervorm in de klas zijn opgesteld, zich rot als ze opeens krijsen.”

Ziel

Het stuk bestaat uit onverwachte wendingen en bevat een aantal poëtische teksten. “Door de gelaagdheid van het verhaal is het best filosofisch”, aldus Postema. “Verstand en instinct wisselen elkaar af. Bij pinguïns zijn de rollen omgedraaid en broeden de vaders op de eieren. Het ei is een stemmetje, maar wordt maar niet geboren. Als blijkt dat het ei niet gaat uitkomen, is de vader daar nogal emotioneel onder, maar de moeder loopt gewoon weg. In de uitvoering is het stuk heel aards, maar de inhoud is diepzinnig. Er wordt bijvoorbeeld de vraag gesteld of er een ziel is en wat dat dan is.”

‘Vaders en eieren’ bestaat al twintig jaar en is geschreven door Heleen Verburg, een gerenommeerd schrijfster in de toneelwereld.” Zo schreef ze het stuk ‘Coupure’ voor het Zeeland Nazomer Festival.

Veelzijdig

Postema merkt dat de belangstelling voor toneel bij scholen over het algemeen afneemt. “Ze kiezen vaker voor een project dat voor de hele school geschikt is of voor een muziek- of dansproject. Dat is jammer, want toneel is zo veelzijdig en kan ontzettend tot de verbeelding spreken bij kinderen.” ‘Vaders en eieren’ duurt rond de vijfendertig minuten en kan volgend jaar drie keer per dag gespeeld worden.

Kijk voor meer informatie, zoals over de try-outs, op www.theaterloods-b.nl.

BIJDRAGE JESSICA ROVERS

Meer uit Tholen

Nog geen spoor van verdachten explosie bij woning aan Slachtveld

THOLEN - De politie heeft nog geen daders op het oog van de explosie woensdagnacht bij een woning aan het Slachtveld. Door zwaar vuurwerk zijn een woning en auto beschadigd geraakt. De politie zoekt naar getuigen en beeldmateriaal om de verdachten te achterhalen. De bewoner van het pand heeft aangifte gedaan.

7 uur geleden
Tholen biedt financiële steun voor restauratie en onderhoud van erfgoed

THOLEN - Eigenaren van gemeentelijke monumenten op Tholen kunnen binnenkort een subsidie aanvragen bij de gemeente voor het behoud van hun erfgoed. Deze nieuwe regeling biedt deze mensen de kans om financiële ondersteuning te ontvangen voor noodzakelijke restauratie- en onderhoudswerkzaamheden. 

11 uur geleden
Explosie veroorzaakt schade bij woning aan het Slachtveld in Tholen

THOLEN - Bij een woning aan het Slachtveld in Tholen is in de nacht van dinsdag op woensdag een explosie ontstaan. Als gevolg van de ontploffing heeft de woning schade opgelopen. De politie doet momenteel onderzoek naar het incident.

16 uur geleden
Plan voor voedselbos in boomgaard bij Molenvliet: 50.000 euro nodig

THOLEN - Jacques Dekkers van PvdA/GroenLinks Tholen pleit voor de aanleg van een voedselbos in de perenboomgaard aan de Luchtenburgseweg. Volgens het raadslid verdient de nieuwbouwlocatie van Molenvliet een groene buffer aan de westkant. De Thoolse fractie van Dekkers vraagt de gemeente om een subsidie van 50.000 euro voor de opstartkosten van het project.

17 uur geleden
Rechter: Burgemeester Sijbers mag woning op Tholen sluiten na drugsvondst

THOLEN - Burgemeester Marleen Sijbers mag een woning en schuur op Tholen voor drie maanden sluiten vanwege de vondst van soft- en harddrugs. Dat heeft de rechtbank in Breda gisteren bekendgemaakt na bezwaar van de bewoner. De politie trof de verdachte thuis aan met een witte supermarkttas vol drugs.

1 dag geleden
'Oud-Vossemeer en Flupland zijn ongeschikt voor aanlegsteiger cruiseboten'

THOLEN - De havens van Oud-Vossemeer en Sint Philipsland zijn geen geschikte plekken om alsnog een aanlegsteiger voor riviercruiseschepen op het eiland te realiseren. Dat zegt wethouder Frank Hommel. Tijdens de evaluatie van het verworpen voorstel om een aanlegsteiger in de haven van Tholen te bouwen, komt dit naar voren. Wat er gebeurt met de twee miljoen euro die gereserveerd was voor het steigerproject, is nog niet bekend.

1 dag geleden
Stichting Westerlicht brengt kankerpatiënten digitaal bij elkaar

THOLEN - Stichting Westerlicht Tholen, een inloopcentrum voor mensen met (ex-)kankerpatiënten en hun naasten en nabestaanden, opent op woensdag 27 september een digitale huiskamer. Dit initiatief is mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de provincie en zal de vier locaties van de stichting in Zeeland digitaal met elkaar verbinden. De feestelijke opening vindt plaats in atelier Art&Co in Tholen.

1 dag geleden